ΕΦΣΥΝ: Αιτήσεις για αιολικά στα Γεράνεια έναν χρόνο μετά την καταστροφή καταγγέλλει ο Κρ. Αρσένης

Φωτογραφία Αρχείου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Τρεις αιτήσεις για 58 ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια Όρη έχουν ήδη κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς έρχεται στη βουλή να δηλώσει ότι «δε θα εγκατασταθεί ούτε θα χωροθετηθεί καμία ανεμογεννήτρια στις καμένες περιοχές των Γερανείων Ορέων», τόνισε σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή ο Κρίτων Αρσένης, επισημαίνοντας ότι από τη μία λένε ότι η περιοχή έχει κηρυχτεί αναδασωτέα και από την άλλη ξεκινούν τη διαδικασία για αιολικά πάρκα στην περιοχή. Το επιχείρημά τους είναι ότι «επειδή η διαδικασία αδειοδότησης ξεκινά, δε σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί». 

«Θέλετε να πείτε ότι σε ένα μέρος όπου εσείς έχετε δεσμευτεί ότι δε θα μπουν ανεμογεννήτριες, αυτές οι 58 ανεμογεννήτριες θα προχωρήσουν με την διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, θα καταθέσουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα πάρουν άδεια παραγωγού, δηλαδή θα ακολουθήσουν όλη τη διαδικασία και εσείς απλά στο τέλος θα τις απορρίψετε;», διερωτήθη ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 κατά τη συζήτηση της ερώτησης.

«Είναι επείγουσα ανάγκη να προστατευτούν τα Γεράνεια Όρη και οι καμένες περιοχές, όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η νομοθεσία. Η κυβέρνηση παραβιάζει την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θυμίζει την απαγόρευση η οποία υπάρχει ήδη στη νομοθεσία -από το 1992- σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται να μπουν ανεμογεννήτριες, απαγορεύεται να γίνει οποιοδήποτε έργο σε προστατευόμενη περιοχή του ευρωπαϊκού δικτύου ΝΑTURA αν δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης. Στα Γεράνεια τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει. 

 Αντί να προστατεύσει τα Γεράνεια με επίσημη διοικητική απόφαση το υπουργείο, κλείνοντας πριν καν αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για ανεμογεννήτριες στην περιοχή, μας λέει ότι ξεκίνησε η διαδικασία από τη ΡΑΕ χωρίς να σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί. Μοιάζει με παραλογισμό -αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για σχέδιο. Βάζουν τη ΡΑΕ να δίνει άδειες σε οποιονδήποτε τις ζητά, χωρίς να εξετάζει τις ζώνες αποκλεισμού ενώ είναι υποχρεωμένη με βάση τον νόμο. Και μετά έρχεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και λέει “δεν πειράζει που έκαναν αίτηση, δεν πειράζει που πήραν άδεια παραγωγού, δεν πειράζει που ξεκίνησαν να κάνουν περιβαλλοντική αδειοδότηση”.

 Δηλαδή έτσι όπως το πάτε θέλω να ρωτήσω. Αν κάνει αύριο μία εταιρεία αίτηση να μπουν ανεμογεννήτριες στην Ακρόπολη, θα της δώσετε άδεια παραγωγού και θα προχωρήσει τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης; Για παραλογισμό πρόκειται -για την ακρίβεια ένας βολικός παραλογισμός που εξυπηρετεί συμφέροντα σε μια ΡΑΕ που υπό την αιγίδα της κυβέρνησης παρακάμπτει κάθε νόμο, κάθε ευρωπαϊκή οδηγία.

Σας καλούμε, εφόσον δεσμευτήκατε, να την κάνετε τη δέσμευσή σας αυτή πράξη, διάταξη, νόμο».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών