ΕΦΣΥΝ: Μέσα στον Δεκέμβριο η απόφαση για τις ανεμογεννήτριες στον Άρδακτο

Κάτοικοι από τα χωριά και την πόλη του Ρεθύμνου έστειλαν πίσω στην Αθήνα τα μηχανήματα που θα έστηναν νέες ανεμογεννήτριες στα βουνά τους

Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει ο Δήμος Αγίου Βασιλείου και κάτοικοι του οικισμού Άρδακτος σχετικά με την επιχειρούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ΑΕ στον Άρδακτο. Μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, η απόφαση της δικαιοσύνης αναμένεται μέσα στον Δεκέμβριο.

Σε ανακοίνωσή τους ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρδάκτου, η Επιτροπή Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ Αγίου Βασιλείου και το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, αναφέρουν ότι η ΔΕΗ επιχείρησε επανειλημμένως την εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών κυριολεκτικά μέσα στο χωριό Αρδακτος, κατά παράβαση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των ΑΠΕ η οποία απαγορεύει την εγκατάσταση αιολικών σε απόσταση μικρότερη των 500 μ. από τα όρια οικισμού.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η ισχύς της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και η άδεια εγκατάστασης του αιολικού σταθμού έχουν λήξει και συνεπώς το έργο λειτουργεί χωρίς περιβαλλοντικούς όρους, καθώς μια ενδεχόμενη ανανέωση ή τροποποίηση ή παράταση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνει ανεμογεννήτριες σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τα όρια κανενός οικισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Η εταιρεία ΔΕΗ Ανανανεώσιμες πηγές ενέργειας ΑΕ επιχείρησε επανειλημμένως την εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών κυριολεκτικά μέσα στο χωριό Αρδακτος κατά παράβαση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των ΑΠΕ που απαγορεύει την εγκατάσταση αιολικών σε απόσταση μικρότερη των 500 μ. από τα όρια οικισμού.

Ο συγκεκριμένος αιολικός σταθμός στον Αρδακτο, στην θέση «Νοτικό Κοπρινό» πήρε έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (17-09-2010) και στην συνέχεια Άδεια Εγκατάστασης (06-05-2011) χωρίς να ληφθεί υπόψη το Ειδικό Xωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ που είχε εκδοθεί σχεδόν δυο χρόνια νωρίτερα, στις 3-12-2008 (ΦΕΚ 2464 Β 2008). 

Σήμερα, η ισχύς της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και η άδεια εγκατάστασης του αιολικού σταθμού έχουν λήξει Συνεπώς το έργο λειτουργεί χωρίς περιβαλλοντικούς όρους καθώς μια ενδεχόμενη ανανέωση ή τροποποίηση ή παράταση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνει ανεμογεννήτριες σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τα όρια κανενός οικισμού.

Αν και η προσπάθεια της εταιρείας να εγκαταστήσει παράνομα τις τρεις ανεμογεννήτριες αποτράπηκε από τις μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ωστόσο η εταιρεία δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει προχωρώντας στην εγκατάσταση των τριών ανεμογεννητριών κατά παράβαση της νομοθεσίας, σε βάρος του περιβάλλοντος στον Αδρακτο και σε βάρος της υγείας των κατοίκων του. Τόσους μήνες οι κάτοικοι της περιοχής ζουν με το άγχος της επικείμενης εγκατάστασης των τριών ανεμογεννητριών μέσα στο χωριό τους και σ’ αυτό πρέπει να δοθεί τέλος».

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών