ΑΝΔΡΟΣ – ΑΚΤΕΣ SOS

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ

Η Ανδρος, όπως άλλωστε και ολόκληρη η χώρα, παραδίδεται βορά στη βαρειά βιομηχανία του ανέμου. Τους έδωσαν τα δάση, τους έδοσαν τις αναδασωτέες εκτάσεις, τους έδοσαν βουνά και νησιά, τους έδοσαν τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000. Τώρα τους δίνουν τις παραλίες και ετοιμάζονται να τους παραδόσουν και τον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου.

Η ελληνική εκδοχή της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» περιλαμβάνει τώρα την κατασκευή λιμενικών εγκαταστάσεων σε όσες παραλίες εξυπηρετούν τις αποβατικές ανάγκες των αιολικών επενδυτών.

Όπως γνωστοποιήσαμε την περασμένη εβδομάδα, στο νησί μας ήδη θυσιάζεται για τον σκοπό αυτόν μία παραλία στο Στενό Κορθίου, ενώ την ίδια τύχη επιφυλάσσουν και για τον Ζόρκο, που συγκαταλέγεται στις 10 ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και προστατεύεται από το ισχύον χωροταξικό πλαίσιο του νησιού. Οι δε πρόσφατες εξελίξεις στον υπό κατασκευή αποβατικό λιμένα στο Στενό δικαιολογούν την ανησυχία μας για καταστροφικές επιπτώσεις στα ευαίσθητα οικοσυστήματα των ακτών και την επαπειλούμενη καταστροφή αυτής της ίδιας της παραλίας.

Φωτό από τις μελέτες της εταιρείας για το τι έργο έπρεπε να κατασκευάσουν!!!

          Στρώσιμο της άμμου με τσουγκράνες και ξύλινα δοκάρια…

 

Κατ’ αρχάς το συγκεκριμένο έργο δεν καλύπτεται από την υφιστάμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση του αιολικού πάρκου, τις ανάγκες εγκατάστασης του οποίου προορίζεται να εξυπηρετήσει. Τούτο σημαίνει το έργο αυτό είναι παράνομο και ότι οι εργασίες υλοποίησής του συνιστούν μεταξύ άλλων ποινικό αδίκημα για το οποίο έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν τον αρμόδιο Εισαγγελέα, τόσον η Λιμενική Άρχή όσο και ο Δήμος.

 

 

Πάντως ο Λιμενάρχης Άνδρου, διαπιστώνοντας την εκτέλεση αυθαίρετων εργασιών, δηλαδή την ασυδοσία του επενδυτή, διέκοψε ως ώφειλε τις εργασίες. Και αντί να εισπράξει ένα εύγε από την τοπική κοινωνία, βρέθηκαν διάφοροι φερόμενοι ως δημοσιογράφοι να τον επιπλήξουν επειδή επιτέλεσε το καθήκον του !

Φωτό από τα έργα που εκτελούνται (κυριολεκτικά) στο Στενό.

Προβλήτα και έργα με εκσκαφές όλης της άμμου, μπλόκια σκυροδέματος, επιχώσεις με αμμοχάλικο, καταστροφή όλης της έκτασης του αιγιαλού και των χωραφιών. Ένα τέλειο “προσωρινό” λιμάνι….

 

Και ο Δήμαρχος ; Ωωω ο Δήμαρχος! Από την μία υπογράφει τα ψηφίσματα κατά των ΒΑΠΕ (στα ψηφίσματα των Δημάρχων) και από την άλλη τάσσεται αναφανδόν (όπως μαρτυρεί η όλη συμπεριφορά του) υπέρ της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο Φραγκάκι, σε περιοχή Natura 2000.

Αγαπητοί μας συμπολίτες, σήμερα εφαρμόζεται το σενάριο βιομηχανοποίησης και καταστροφής του φυσικού κεφαλαίου του νησιού μας. Θα συνεχίσουμε να κοιμούμεθα τον ύπνο του δικαίου;

‘’ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ SAVE_ANDROS’’