ΕΦΣΥΝ: Οι «7+1 τομές» του ΜέΡΑ25 και η απάντηση για συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Η ρήξη αποτελεί τη μόνη απάντηση στην κρίση, στον πόλεμο, στην εκμετάλλευση, αλλά και στην παράνοια που φέρνει η τεράστια συσσώρευση πλούτου στους πολύ λίγους, τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης.

Με την ομιλία του γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, ξεκίνησε σήμερα το β’ μέρος του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του κόμματος (12-15/05).

Υπό την παρουσία του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Γ. Βαρουφάκης, αφού δήλωσε ότι «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ τα εκχώρησαν όλα στην ολιγαρχία χωρίς σύνορα», υπογράμμισε ότι η ρήξη αποτελεί τη μόνη απάντηση στην κρίση, στον πόλεμο, στην εκμετάλλευση, αλλά και στην παράνοια που φέρνει η τεράστια συσσώρευση πλούτου στους πολύ λίγους.

Ο κ. Βαρουφάκης έδωσε προέβη σε συγκεκριμένες απαντήσεις σε θέματα όπως το τι σημαίνει προοδευτική συγκυβέρνηση (ή έστω ψήφος ανοχής) για το κόμμα του, ενώ ανακοίνωσε τις «7+1 τομές» του ΜέΡΑ25.

Τα ερωτήματα

Ειδικότερα, στο ερώτημα «Τι θα κάνετε αν γίνετε κυβέρνηση και σας απειλήσουν πάλι με κλείσιμο τραπεζών;» παρουσίασε μια συγκεκριμένη στρατηγική που απαρτίζεται από τα εξής σημεία: 

 • Το ΜέΡΑ25 πασχίζει για την απόδραση της Ελλάδας από την Φυλακή Χρέους εντός της Ευρωζώνης
 • Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει 7+1 Τομές που αποτελούν άμεσες δεσμεύσεις
 • Η 7η από αυτές τις τιμές αφορά το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών «ΔΗΜΗΤΡΑ» που θα μας βοηθήσει να αναπνεύσουμε εντός του ευρώ και θα αποτελέσει υποδομή, το πρώτο βήμα, ενός βασικού εισοδήματος για κάθε πολίτη
 • Το ΜέΡΑ25 απορρίπτει το διπλό νόμισμα αλλά και κάθε εκβιασμό της Κεντρικής Τράπεζας
 • Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρανομήσει και πάλι κλείνοντας τις τράπεζες, το «ΔΗΜΗΤΡΑ» θα μετεξελιχθεί αμέσως σε εθνικό νομισματικό σύστημα.

Σχετικά με το ερώτημα «Τι θα κάνετε αν η συγκρότηση κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται από τους δικούς σας βουλευτές; Θα δώσετε τουλάχιστον ψήφο ανοχής;», ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για συγκυβέρνηση, θα πρέπει να μας πουν που διαφωνούν με τις 7+1 τομές του ΜέΡΑ25, να αντιπροτείνουν, να δουλέψουμε σκληρά πάνω σε κοινό πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία», τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει προ των εκλογών. 

Παράλληλα, κατέθεσε σε πανευρωπαϊκή ψηφοφορία την εξής διαδικασία:

 • Το Συνέδριό μας να προσκαλέσει τα αντι-δεξιά κόμματα σε προεκλογικό διάλογο στη βάση των 7+1 τομών που προτείνουμε, και βέβαια όποιων άλλων σημείων θέλουν να θέσουν υπ’ όψη μας.
 • Το Συνέδριο να δεσμευτεί ότι αν, μετά από έναν τέτοιο προεκλογικό διάλογο, ο ΣΥΡΙΖΑ – ως το μεγαλύτερο κόμμα – μας προτείνει ελάχιστο κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα, εμείς θα το θέσουμε στην κρίση των μελών μας πανευρωπαϊκά κι η ετυμηγορία των μελών μας θα είναι δεσμευτική για ολόκληρη την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα.
 • Το Συνέδριο και τα όργανα δεσμευόμαστε ότι, διαφορετικά, το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να παράσχει ψήφο ούτε ανοχής ούτε βέβαια εμπιστοσύνης.

Οι «7+1 τομές»

Στη συνέχεια, κάλεσε προς έγκριση των «7+1 τομών», ως τη «βάση του οποιοδήποτε διαλόγου με άλλα κόμματα»:

 1. Άμεση Κατάργηση Χρηματιστήριου Ενέργειας και επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ
 2. Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή Κατώτατου Μισθού & Επιδομάτων, μείωση συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 15%, από 13% σε 6% και για λιπάσματα, βιβλία και πολιτιστικά αγαθά από 6% στο 0%. Μείωση φορολογικού συντελεστή μικρών επιχειρήσεων στο 10%, μεσαίων στο 20% αλλά και αύξηση για τις μεγάλες στο 30%. Κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Κούρεμα χρεών των μικρομεσαίων
 3. Για την στέγη: Άμεση κατάργηση του «Ηρακλή», ίδρυση δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης κόκκινων δανείων και νέο Οργανισμό Κοινωνικής Στέγης
 4. Καμία εξόρυξη, κανένας αγωγός, όλα τα ορυκτά καύσιμα να παραμείνουν στα έγκατα της γης. Κάθε Στέγη Ένα Φωτοβολταϊκό. Ανεμογεννήτριες στη θάλασσα – Πρόγραμμα Ανακύκλωσης στην πηγή με αξιοποίηση βιομάζας – Πρόγραμμα εξοικονόμησης αλλά και μετατροπή της Ελλάδας στο Μεσογειακό Κέντρο Παραγωγής & Διανομής Πράσινου Υδρογόνου.
 5. Κοινωνικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, της παιδείας και της ενημέρωσης.
 6. Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στον κρατικό μηχανισμό και στη δημόσια περιουσία – με την Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την στατιστική υπηρεσία και το Υπερταμείο να επιστρέφουν από την τρόικα στο δημόσιο
 7. Ανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας στο δανεισμό και στις συναλλαγές με την ένταξη του Υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε δημόσια Αναπτυξιακή-Αγροτική-Τράπεζα και, βέβαια, την άμεση ίδρυση του Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών «ΔΗΜΗΤΡΑ».

► Όσο για το ΝΑΤΟ, σχολίασε ότι «με πρόσχημα το αιματοκύλισμα για το οποίο ευθύνεται ο Πούτιν στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ κλιμακώνει τον μιλιταρισμό και καθιστά αδύνατο έναν λογικό διάλογο τόσο για την ειρήνευση της Ουκρανίας όσο και για μια ειρηνική, ασφαλή Ευρώπη». Ανακοίνωσε επίσης ότι το πρωί της Παρασκευής, στην ΕΣΗΕΑ, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου εκ μέρους της Προοδευτικής Διεθνούς, του DiEM25 και του ΜέΡΑ25, προτείνοντας Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων. Στόχος, όπως τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, μια «αδέσμευτη, ανεξάρτητη Ευρώπη που θα προωθεί την παγκόσμια ειρήνη σ’ έναν κόσμο χωρίς στρατιωτικά μπλοκ».

Το Συνέδριο

Όλες οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), είναι ανοιχτές προς όλους και την ομιλία μπορεί να την παρακολουθήσουν επίσης όλοι και διαδικτυακά μέσω του mera25.gr.

Πρόγραμμα Β’ μέρους 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου ΜέΡΑ25

Πέμπτη 12 Μάη 2022

 • 18:30 – Έναρξη Συνεδρίου / Χαιρετισμός συντονιστή Κ.Ε.
 • 19:30 – Κεντρική Πολιτική Ομιλία Γραμματέα ΜέΡΑ25
 • 21:00 – Χαιρετισμοί πολιτών ενεργών σε κινήματα και συλλογικότητες

Παρασκευή 13 Μάη 2022

 • 10:00 – Τοποθετήσεις Συνέδρων για το Καταστατικό, Τοποθετήσεις Συνέδρων για τη Στρατηγική
 • 18:30 – Χαιρετισμοί Συντονίστριας Συνδικαλιστικού και Συντονιστή Νεολαίας
 • 18:45 – Χαιρετισμοί πολιτών ενεργών σε κινήματα και συλλογικότητες
 • 19.30 – Η φωνή του διεθνισμού απέναντι στα τύμπανα του πολέμου

→ Ομιλίες: Τζέρεμι Κόρμπιν και Ετζέ Τεμελκουράν

Σάββατο 14 Μάη 2022

 • 10:00 – Τοποθετήσεις συνέδρων για τη Στρατηγική
 • 21:00 – Συναυλία Mode Plagal – Πάρτυ με DJ στον εξωτερικό χώρο

Κυριακή 15 Μάη 2022

 • 10:00 – Τοποθετήσεις συνέδρων
 • 13:00 – Ψηφοφορίες – Εκλογή Κεντρικής Επιτροπής – Κληρώσεις

Λήξη εργασιών του Συνεδρίου

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών