ΕΦΣΥΝ: Πέρασε το νομοσχέδιο – «σκούπα» του υπ. Περιβάλλοντος

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος εγκρίθηκε με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας αφού o Κώστας Σκρέκας αναγκάστηκε να αποσύρει τις αντιπεριβαλλοντικές διατάξεις που καταργούσαν πλήθος περιορισμών για παρεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «Natura 2000» και είχαν ξεσηκώσει ένα θύελλα αντιδράσεων.

«Το Κεφάλαιο αυτό αποσύρθηκε για να δώσουμε τη δυνατότητα να το ξαναδείτε καλύτερα και να το ξανασυζητήσουμε. Δεν σημαίνει ότι η πρόνοια που είχαμε λάβει ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Εμείς θέλουμε να αναλύσουμε ακόμα περισσότερο το σχέδιο μας, με διάλογο και μαζί μας και με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ώστε τελικά να πείσουμε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές είναι προς το συμφέρον του περιβάλλοντος», είπε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε: «αν δείτε τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που έρχονται στο υπουργείο προκειμένου στη συνέχεια να βγουν στη δημόσια διαβούλευση, θα διαπιστώσετε ότι οι μελετητές, για να μπορέσουν να εκπονήσουν αυτές τις μελέτες, έχουν προχωρήσει, από μόνοι τους σε παρεκκλίσεις από το νόμο.  

Σε ό,τι αφορά τα «υπεράκτια αιολικά», δηλαδή των ανεμογεννητριών που θα τοποθετούνται στην θάλασσα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε πως πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του άπλετου αιολικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα, «σε θαλάσσιο χώρο που δεν ενοχλεί, που δεν προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον, που δεν ενοχλεί τους κατοίκους», που προάγει την βιωσιμότητα της οικονομίας και της κοινωνίας.

«Η Ελλάδα είναι ένας πολύ ελκυστικός προορισμός επενδυτικών κεφαλαίων και αυτό σημαίνει θέσεις εργασίας, αύξηση του εισοδήματος και εν τέλει αύξηση της ποιότητας ζωής» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κώστας Σκρέκας που υπογράμμισε ότι αυτός είναι ο μόνος ο δρόμος για την ευημερία και την πρόοδο, «γιατί πρόοδος με λόγια δεν γίνεται. Η πρόοδος έρχεται με πράξεις και πρωτοβουλίες που η κυβέρνηση προωθεί».

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντιμετωπίζει το ζήτημα του περιβάλλοντος, ως πραγματικό εμπόδιο, για την ανάπτυξη». Παρόλες τις προσπάθειες του, ο υπουργός δεν έχει καταφέρει να πείσει τους πολίτες, για την ορθότητα της ενεργειακής πολιτικής, και τη διαμόρφωση των τιμών, τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την ώρα μάλιστα που οι εντολές αποκοπών ρεύματος βρίσκονται σε εξαψήφια νούμερα, μέσα στον Ιούλιο, είπε η κ. Καφαντάρη.

 Κατήγγειλε επίσης ότι «η κακή νομοθέτηση συνεχίζεται» με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νομοσχέδιο που ψηφίζει σήμερα η Βουλή, καθώς 87 άρθρα είχαν βγει στη διαβούλευση και τώρα ψηφίζονται 178 άρθρα. Είπε επίσης ότι το αφήγημα της προστασίας των προστατευόμενων περιοχών, «κατέρρευσε» με την απόσυρση του σχετικού κεφαλαίου του νομοσχεδίου. 

«Σε αυτό συνέβαλαν οι επιστημονικοί φορείς, η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, η αντιπολίτευση που τεκμηριωμένα έθεσε θέματα αλλά και η Κοινωνία των Πολιτών, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις», εκτίμησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ που τόνισε ότι όλα αυτά συμβαίνει ενώ, από τις αρχές του έτους, έχουν καεί 171.000 στρέμματα, ανάμεσα η Βάλια Κάλντα και το δάσος της Δαδιάς.

Νωρίτερα, ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης αναφέρθηκε στις «συλλήψεις» διαδηλωτών, «μετά τους χουλιγκανισμούς των ΜΑΤ, εναντίον της πορείας, για τα δάση και το νερό». 

Όπως είπε ο βουλευτής, «ήταν μια πορεία που διαλύθηκε βάναυσα, χωρίς κανένα λόγο», αφού προηγουμένως, «διαλύθηκε η πορεία για τον Μιχαηλίδη», και, όπως διαπίστωσε, «στη ΓΑΔΑ δεν ισχύουν οι νόμοι για την επικοινωνία των διαδηλωτών με τους δικηγόρους τους». «Δηλαδή στη ΓΑΔΑ, δεν ισχύουν οι νόμοι, στη Βουλή δεν γίνεται σεβαστό το Σύνταγμα και οι αποφάσεις του ΣτΕ. Φοβάμαι πάρα πολύ για τη χώρα μου. Έχουμε σταδιακή και σταθερή δημοκρατική διολίσθηση και φτάσαμε στην ακραία διολίσθηση, της κατάργησης της δεσμευτικότητας των αποφάσεων του ΣτΕ.

» Αυτό που ψηφίζουμε για το νερό, είναι η αγνόηση της δεσμευτικότητας των αποφάσεων του ΣτΕ, η αγνόηση του Συντάγματος και η παραβίασή του», είπε ο Κρίτων Αρσένης και πρόσθεσε «την ώρα που καίγεται η Βάλια Κάλντα και το δάσος της Δαδιάς, έγινε επίθεση με ΑΥΡΕΣ, στους ανθρώπους που διαδήλωναν για τις φωτιές και περιβάλλον. Το νερό να το χρησιμοποιείτε για να σβήσετε καμιά πυρκαγιά, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. Ενώ καίγονται οι εμβλητικότεροι εθνικοί δρυμοί, εσείς φέρνετε νομοσχέδιο που δεν έχει ούτε μια αυστηροποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Αντιθέτως, διαλύει τις περιοχές NATURA, επιτρέπει εξορύξεις, επιτρέπει ΑΠΕ παντού, παραβιάζει τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, περιορίζει με κάθε τρόπο την προστασία του περιβάλλοντος».

«Στο περιβαλλοντικό ζήτημα υπάρχει μια κρίσιμη διάσταση. Είναι η ταξική διάσταση και αυτή τη διάσταση αναδεικνύει το ΚΚΕ, με τις παρεμβάσεις και τις δράσεις του», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ιωάνης Δελής και υπογράμμισε ότι «το περιβαλλοντικό ζήτημα ούτε αταξικό ούτε υπερταξικό είναι. Είναι ένα κατεξοχήν ταξικό ζήτημα». Ο κ. Δελής κατήγγειλε ότι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι εκείνοι που θα ωφεληθούν από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και των περιβαλλοντικών ελέγχων, «γι΄ αυτούς μιλά και αναφέρεται το νομοσχέδιο». 

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε ότι με την απόσυρση του κεφαλαίου για τις χρήσεις στις προστατευόμενες περιοχές, «έγινε ένας ελιγμός από την κυβέρνηση, με την απόσυρσή του, την προσωρινή απόσυρση». Αναρωτήθηκε επίσης σε ποιους απευθύνονται υπεράκτια αιολικά πάρκα, για σημειώσει ότι «όλες αυτές οι ευκολίες αναδεικνύουν την ταξική διάσταση του περιβαλλοντικού ζητήματος», την ώρα μάλιστα που «ο ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) μετατρέπεται σε βασικό εργαλείο εμπορευματοποίησης της περιβαλλοντικής πολιτικής».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης παρατήρησε πως «το γεγονός ότι ο υπουργός πήρε πίσω ένα ολόκληρο κεφάλαιο από το νομοσχέδιο, δικαιώνει και την κριτική που άσκησε το κόμμα του». «Η κυβέρνηση αισθάνθηκε και την πίεση των περιβαλλοντικών οργανώσεων όσο και της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής», είπε ο κ. Αρβανιτίδης που πρόσθεσε ότι «τιμά προσωπικά τον υπουργό, το γεγονός ότι έκανε σήμερα ένα βήμα πίσω», και «αυτό θα ολοκληρωθεί, αν αλλάξει την προσέγγιση του θέματος και αξιοποιήσει τον χρόνο που ακολουθεί, για ουσιαστικές αλλαγές». 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε σκόπιμες τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις που έγιναν στο νομοσχέδιο, την ίδια ώρα που το συζητούσε την ολομέλεια. «Έτσι αφού αναστείλατε και δεν καταργήσατε, βέβαια, τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία ενσωματώθηκε, επί της ουσίας στους λογαριασμούς. Έρχεστε τώρα να ρυθμίσετε τώρα το πάγιο των λογαριασμών. Τα πράγματα θα ήταν όμως πολύ πιο απλά, αν η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει, εξ αρχής, την πρότασή μας, για πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος», είπε ο κ. Αρβανιτίδης.

Τι υποστήριξε η Ν.Δ.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Ν.Δ., Διονύσης Σταμενίτης, ισχυρίστηκε ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η συζήτηση ενός πολύ σημαντικού νομοσχεδίου, και αντί η αντιπολίτευση να συμμετέχει στο διάλογο παραγωγικά, προτίμησε, για άλλη μια φορά, να εκτοξεύει κατηγορίες και να ισοπεδώνει τα πάντα.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μια πράσινη κυβέρνηση. Είναι αυτή η κυβέρνηση που νοιάζεται πραγματικά για το περιβάλλον και για την αντιμετώπιση των συνεπειών που φέρνει η κλιματική κρίση. Το δρόμο τον έδειξε πρώτος ο πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας όλες τις πολιτικές που σχετίζονται με την ενέργεια, το κλίμα και το φυσικό περιβάλλον, αρκετά ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του», είπε ο κ. Σταμενίτης που χαρακτήρισε εμβληματική την απόφαση της κυβέρνησης για μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, γιατί αυτές θα επιτρέψουν την ταχύτερη ενεργειακή αυτονομία και θα παρέχουν περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια και θα οδηγήσουν σε χαμηλότερες τιμές κόστους. 

Ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, αυτή η κυβέρνηση απλοποίησε αδειοδοτικές διαδικασίες για τις ΑΠΕ, έφερε ολοκληρωμένο σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της χώρας, χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, ρυθμίσεις για τα πλαστικά μιας χρήσης, τον πρώτο κλιματικό νόμο, από συστάσεως του κράτους, εκσυγχρόνισε την περιβαλλοντική νομοθεσία, εκσυγχρόνισε τη νομοθεσία για τις περιοχές NATURA, εκπόνησε πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας, πρόγραμμα ανακύκλωσης, πρόγραμμα για ηλεκτροκίνηση.

Σημειώνεται ότι στο σχέδιο νόμου περιελήφθηκε διάταξη, που ορίζεται ότι το ύψος των πάγιων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, ανά κατηγορία πελάτη, με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης στο άρθρο 138 παρ.5 του ν. 4951/2022. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών