ΕΦΣΥΝ: Παρών με ωμή πολιτική παρέμβαση, απών στις εξηγήσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος Τάσος Σαραντής

Φωτογραφία αρχείου / Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας / EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με τον υπουργό Περιβάλλοντος απόντα από τη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για τον προσωπικό ρόλο του υπουργού στην υπόθεση του αιολικού στην περιοχή Φραγκάκι στην Άνδρο. («Πραξικοπηματική απόφαση για το αιολικό στην Άνδρο», «Εφ.Συν.», 3/5/2022).

«Είναι πραγματικά μια ωμή πολιτική παρέμβαση υπέρ μιας εταιρείας αιολικών στην Άνδρο η απόφασή του, χωρίς καμία εισήγηση καμίας υπηρεσίας, να ακυρώσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις αποφάσεις που είχαν λάβει, που ζητούσαν -τι;-, ζητούσαν από την εταιρεία των αιολικών στην Άνδρο να κάνει αποκατάσταση των παρανομιών. Και έρχεται ο κ. Σκρέκας προσωπικά και ακυρώνει τις αποφάσεις όλων των αρμόδιων οργάνων, χωρίς καμία εισήγηση από καμία αρμόδια υπηρεσία», ανέφερε ο Κρίτων Αρσένης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Μαρτίου 2022 εκδόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου απόφαση για την άμεση, προσωρινή διακοπή κατασκευής του αιολικού σταθμού, καθώς διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία παραβίασε όρους και περιορισμούς της άδειας εγκατάστασης που έχει λάβει. Επτά ημέρες μετά, η εταιρεία προσέφυγε ενάντια στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενώπιον του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας ζήτησε από την Αποκεντρωμένη να απαντήσει στην ένσταση της εταιρείας μέχρι τις 31 Μαΐου. Και αντί να περιμένει την απάντηση, παραβίασε ο ίδιος την προθεσμία που έθεσε και έκανε δεκτή την προσφυγή της εταιρείας στις 14 Απριλίου -ενάμιση μήνα προτού εκπνεύσει η προθεσμία. Και αποφάσισε ο ίδιος να συνεχιστούν τα έργα που κρίθηκε από την Αποκεντρωμένη ότι παραβιάζουν όρους της άδειας.

Στην ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη απάντησε ο υφυπουργός Γ. Αμυράς. Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, «διατυπώθηκαν αόριστα, δεν εξειδικεύονται», ανέφερε. 

«Να μάθουν όλοι τι εγκρίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, δικαιώνοντας την εταιρεία: Εγκρίνει να μην τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας ανεμογεννητριών από το οδικό δίκτυο -με τεράστιο κίνδυνο ατυχήματος-, εγκρίνει να μην αποκατασταθούν τα μονοπάτια που παράνομα καταστράφηκαν σε τοπίο επιπέδου UNESCO, εγκρίνει να μην αποκατασταθεί ο αιγιαλός μετά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη λόγω των παράνομων έργων», επισημαίνει ο Κρίτων Αρσένης.

Και ζητά να απαντήσει ο υπουργός για ποιον λόγο έκανε αυτή την ωμή πολιτική παρέμβαση και να ανακαλέσει την απόφασή του. 
 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών