Η τρίτη πανελλαδική συνάντηση για την ενέργεια 18/3/23

Το Σάββατο 18/3/2023, πραγματοποιήθηκε η τρίτη πανελλαδική συνάντηση για την ενέργεια, μετά από πρόσκληση του πανελλαδικού Δικτύου συλλογικοτήτων. Πάνω από δύο -δύσκολα- χρόνια από την προηγούμενη (Οκτώβρης 2020), η συνάντηση ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να τεθούν στο τραπέζι οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, τις συνέπειες των οποίων τις βιώνει με οδυνηρό τρόπο το σύνολο των πολιτών και, ιδιαίτερα, αυτοί που καλούνται να «συμβιώσουν» με πλήθος ενεργειακών έργων κάθε είδους, άλλα εκ των οποίων έχουν υλοποιηθεί, άλλα είναι σε εξέλιξη και (πολλά) άλλα βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης.

Στη συνάντηση πήρε μέρος μεγάλος αριθμός πολιτών και συλλογικοτήτων, απ’ όλη τη χώρα, των οποίων η δράση σηματοδότησε μια περίοδο «αγώνων ενάντια στην ενεργειακή λεηλασία, την εμπορευματοποίηση και τις ιδιωτικοποιήσεις, την περιβαλλοντική καταστροφή και τις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών ενέργειας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το εισηγητικό κείμενο του πανελλαδικού Δικτύου. Στη διάρκεια μιας τρίωρης, ουσιαστικής συζήτησης, ήρθαν στην επιφάνεια πλήθος θεμάτων και προβληματισμών, που σχετίζονται με την κινηματική οπτική των εξελίξεων και με την προσπάθεια ακύρωσης και ανατροπής των καθεστωτικών πολιτικών στον τομέα της ενέργειας.

Ενδεικτικά και εντελώς αποσπασματικά παραθέτουμε μέρος της θεματολογίας των παρεμβάσεων που έγιναν:

 • Η έξαρση των, βιομηχανικής κλίμακας, έργων ΑΠΕ, ερήμην των τοπικών κοινωνιών οι συνέπειές τους και το αφήγημα που τις χαρακτηρίζει ως δραστηριότητα «υψίστης εθνικής σημασίας».
 • Η αναδιαμόρφωση της νομοθεσίας βάσει του αφηγήματος της εθνικής προτεραιότητας των όποιων «επενδύσεων» και σε βάρος της περιβαλλοντικής προστασίας.
 • Κριτική στο αφήγημα της «πράσινης μετάβασης», μέσω του οποίου επιχειρείται να γενικευτεί η χρήση του φυσικού αερίου και να νομιμοποιηθεί η πυρηνική ενέργεια.
 • Η αναζωπύρωση της δραστηριότητας στον τομέα των εξορύξεων  υδρογονανθράκων, της μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου και LNG και η προσπάθεια γεωπολιτικής δικαιολόγησής τους.
 • Οι σοβαρότατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ακόμη και των «δοκιμαστικών» γεωτρήσεων εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
 • Το ασαφές τοπίο και οι αυθαίρετες επιλογές στον τομέα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν τα συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες.
 • Η κυριαρχία των μεγάλων ενεργειακών ομίλων, η πλήρης εμπορευματοποίηση της αγοράς ενέργειας και η εκτόξευση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
 • Ο αδιαφανής και καθοριστικός ρόλος της ΡΑΕ στη δημιουργία και επιβολή ενός νέου ενεργειακού τοπίου.
 • Οι τρόποι αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών, η δημιουργία ευρύτερων συσπειρώσεων και η αναζήτηση συμμετοχικών και άλλων εργαλείων.
 • Η ισχυροποίηση και διάδοση του κινηματικού αντίλογου.
 • Η νομική στήριξη και θωράκιση των αγώνων
 • Οι τρόποι για την κατάκτηση ενός ευρύτερου συντονισμού και η κλιμάκωση των κινηματικών δράσεων.
 • κ.ά.

Το ηχογραφημένο πλήρες υλικό της συνάντησης θα αναρτηθεί στο ιστολόγιο του πανελλαδικού Δικτύου, ώστε να είναι διαθέσιμο σε όλους/ες όσοι/ες επιθυμούν να έχουν μια πιο άμεση και πλήρη γνώση των όσων συζητήθηκαν.

Την πανελλαδική συνάντηση ακολούθησε η διαδικασία της συνέλευσης του πανελλαδικού Δικτύου. Μια εξίσου ενδιαφέρουσα, αν και πιο ειδική, συζήτηση αναπτύχθηκε, αξιοποιώντας εκτενές κείμενο απολογισμού δράσης του Δικτύου, που κατατέθηκε.

Οι συλλογικότητες – μέλη του Δικτύου, μέσω των εκπροσώπων τους στη συνέλευση, επιβεβαίωσαν την επιλογή της συγκρότησης του πανελλαδικού Δικτύου και την επάρκεια του κοινού πλαισίου θέσεων και των βασικών αρχών συγκρότησης και λειτουργίας. Θετικά εκτιμήθηκε η δράση του Δικτύου στον τομέα της τεκμηρίωσης θέσεων, σε συνδυασμό με τη διαπίστωση για τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν στον τομέα του συντονισμού της δράσης των συλλογικοτήτων και την υποστήριξη των επιμέρους αγώνων, σε πρακτικό επίπεδο.

Όσοι/ες μετείχαμε στην πανελλαδική συνάντηση και στη συνέλευση, συμφωνήσαμε να αγωνιστούμε, ώστε αυτό το γεγονός να σημάνει μια δυναμική επανεκκίνηση του πανελλαδικού Δικτύου, με τη συμμετοχή νέων συλλογικοτήτων σε αυτό, αλλά και με την αξιοποίηση των μη ενταγμένων σε σχήματα πολιτών, που επιθυμούν να συνεισφέρουν στον κοινό αγώνα με τις γνώσεις, τις εμπειρίες και το αγωνιστικό τους πνεύμα.

27.3.2023

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

energynetwork2020.wordpress.com[email protected]

f/b: Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια

Τα υλικά της 3ης πανελλαδικής συνάντησης

Πηγή: ΑΙΟΛΙΚΑ Archives – Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου