«Πράσινη ενεργειακή μετάβαση»:  Ένα ενεργειακό μνημόνιο με πράσινο εξώφυλλο. Του  Μαβή Αλεξάνδρου, εξ Άνδρου,

«Πράσινη ενεργειακή μετάβαση»:  Ένα ενεργειακό μνημόνιο με πράσινο εξώφυλλο. Του  Μαβή Αλεξάνδρου

Δημοσιεύεται εδώ η παρέμβαση του Αλέξανδρου Μαβή στην  3η  ” Πανελλαδική Συνάντηση για την Ενέργεια” που  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18/3/2023 στο Αμφιθέατρο της Νομικής

«Πράσινη ενεργειακή μετάβαση»:  Ένα ενεργειακό μνημόνιο με πράσινο εξώφυλλο 

Μαβή Αλεξάνδρου, εξ Άνδρου,

μέλους του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου

Θα ήθελα εισαγωγικά να ξεκινήσω, παραθέτοντας σε εισαγωγικά, την εισαγωγή από το υπόμνημα που κατατέθηκε το Μάρτιο του 2011 στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της προσφυγής του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου κατά του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ (το παραθέτω ολόκληρο για το γραπτό κείμενο):

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

σας ευχαριστούμε εκ προοιμίου για το ενδιαφέρον και την προσοχή σας. Κατόπιν δεκαετούς περίπου ενασχόλησης με το θέμα των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (ΑΠΕ) και ιδιαίτερα με τους αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ, ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ, ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΒΑΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΙΣ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, κρίναμε σκόπιμο να συντάξουμε αυτό το τεύχος από μερικά χαρακτηριστικά κείμενα που επιλέξαμε από εκτενέστατη, κυρίως ξενόγλωσση βιβλιογραφία και αρθρογραφία.

Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα σφαιρικά. ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΓΝΟΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ. Τα κείμενα αυτά αποτελούν από μόνα τους σύνθεση υλικού και για το λόγο αυτό υπάρχουν πολλά στοιχεία ή επιχειρήματα που επαναλαμβάνονται. Κατανοούμε πως πολλές φορές ασκείται αφοριστική κριτική εκείνων που, για οποιοδήποτε θέμα διαφοροποιούνται από την κυρίαρχη άποψη, τους αποδίδονται ιδιοτελή συμφέροντα, όπως ότι ενδιαφέρονται μόνο για τη γειτονιά τους ή ότι υποστηρίζουν π.χ. το λόμπυ πυρηνικής ενέργειας. Αυτό όμως το επιχείρημα της υστεροβουλίας εκτός του ότι καθίσταται ισχυρότερο εφόσον αντιστραφεί, καθώς ένα ολόκληρο βιομηχανικό σύμπλεγμα έχει συμφέροντα ώστε να καλλιεργείται η κρατούσα άποψη και αυτό ακριβώς πράττει, εμποδίζει πολλά καθοριστικά επιχειρήματα να ακουστούν και να συμπεριληφθούν σε πολιτικές. Πιστεύουμε ότι όποια θέση έχει από μόνη της την αξία της, κρινόμενη αντικειμενικά

Εν περιλήψει, σε ευρωπαϊκό (Γερμανία, Δανία Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία) αλλά και διεθνές (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία) επίπεδο, και δεδομένης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΑΥΤΟ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΑΚΟΜΗ «ΦΟΥΣΚΑΣ».

ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΕΥΝΟΪΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΗ.

ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ «ΦΟΥΣΚΑ» ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΧΕΙ, ΟΤΑΝ ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΕΙ, ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΥΠΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΟΛΙΓΟΥΣ.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΌ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΘΥΣΙΑΣΤΕΙ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.

Επιγραμματικά, ως σύλλογοι και πολίτες, επισημαίνουμε μεταξύ άλλων

  • Την πρωτοφανή απειλή που αποτελεί η αθρόα και ασχεδίαστη εξάπλωση πολυάριθμων αιολικών σταθμών παραγωγής αιολικής ενέργειας, αποτελούμενων από χιλιάδες ανεμογεννήτριες (Α/Γ) άνω των 100 μέτρων ύψους, για το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της Χώρας,
  • Το γεγονός ότι η πολιτική μείωσης των εκπομπών διοξειδίου ουδόλως έχει προσαρμοστεί στα ελληνικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά δεδομένα, αλλά αποτελεί απλή μεταφορά της γερμανικής νομοθεσίας, όπου οι Α/Γ και η γύρω από αυτές βιομηχανίες (καλώδια, πυλώνες, υποσταθμοί, υποβρύχια καλώδια, αυτοματισμοί, γερανοί, φορτηγά, κ.α.) αποτελούν πια καθοριστικούς παράγοντες διαμόρφωσης πολιτικής και ότι η χώρα μας θα μπορούσε, ως και όφειλε, να προτείνει ένα σχέδιο τήρησης των δεσμεύσεων του Κιότο προσανατολισμένο στην εξοικονόμηση και στην μόνωση των κτιρίων που θα τόνωνε την εθνική οικονομία, αντί να εισάγει τεχνολογία με δανεικά,
  • Ότι τα πενιχρά οφέλη εκπομπών διοξειδίου θα είναι πρόσκαιρα στα πλαίσια ενός συστήματος που δεν μπορεί να υφίσταται αν η ζήτηση δεν αυξάνει συνέχεια,
  • Ότι είναι αδιανόητο να καταστρέφονται ποιοτικά μοναδικά και αναντικατάστατα χαρακτηριστικά όπως η βιοποικιλότητα και το τοπίο για αμφίβολα ποσοτικά οφέλη (θυσία μη υποκαταστάσιμου για υποκαταστάσιμο)
  • Ότι η αύξηση της τιμής του ρεύματος, που ισοδυναμεί με άδικη έμμεση φορολόγηση, θα επιβραδύνει με μη λελογισμένο τρόπο την ήδη πάσχουσα εθνική οικονομία,
  • Ότι το όλο εγχείρημα καθορίζεται από την φιλοσοφία του εύκολου κέρδους, τόσο ώστε οι αιτήσεις αγγίζουν το δεκαπλάσιο του υλοποιήσιμου ενώ η ρυθμιστική αρχή ενέργειας έχει ήδη δώσει άδεια παραγωγής για τριπλάσιο,
  • Ότι τα κινήματα διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο πληθαίνουν και τεκμηριωμένα απαιτούν το σταμάτημα της εξάπλωσης των Α/Γ

 

ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ΑΠΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ:

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ-ΟΦΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΤΟΥΣ.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΠΕ ΚΑΙ ΤΩΝ Α/Γ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ Ή ΟΧΙ, ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΕΙΝΟ ΔΙΕΣΔΥΣΗΣ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΟΠΟΥ:

1) ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ.

2) ΘΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

3) ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

4) ΘΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΕΚ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ.

5) ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (NATURA, IBA, ΤΟΠΙΑ Κ. Α.) ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Ο λόγος της παράθεσης, δεν είναι να υπερηφανευτώ για το πόσο νωρίς (αλλά δυστυχώς καθόλου έγκαιρα ως προς το αποτέλεσμα) είχαμε επισημάνει κάποια από τα κυριότερα επιχειρήματα κατά της καταστροφικής ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης και της εφαρμογής της στην Ελλάδα, (που δυστυχώς 12 χρόνια μετά αντί να αναθεωρείται κλιμακώνεται περαιτέρω), αλλά να δείξω πως οι δικαστές του Σ.τ Ε. αγνόησαν και αγνοούν ακόμη τα επιχειρήματά μας . Φαίνεται πως τα σεμινάρια που τους έκανε η ΕΛΕΤΑΕΝ έπιασαν τόπο και έχουν αποδεχθεί το ότι η ενεργειακή αυτή μετάβαση, όπως αποκαλείται, είναι ύψιστης εθνικής προτεραιότητας.

Ο ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΟΣ ΑΥΤΟΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙ ΥΨΙΣΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ.

Εκτός από τις νομικές ενέργειες το Δίκτυό μας συμμετείχε σε δεκάδες ενημερωτικές εκδηλώσεις και ημερίδες σε όλη την Ελλάδα. Από το ιστορικό νομικών ενεργειών σχετικών με ενεργειακά ζητήματα, του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου (Ειδικό χωροταξικό ΑΠΕ -που αναφέραμε παραπάνω- , Διασύνδεση Κυκλάδων, ΚΥΑ 2012, Έργα ΒΑΠΕ Άνδρου 4 προσφυγές, Καρύστου και αλλού), αξίζει ακόμη μια ειδική μνεία στις περιπτώσεις Καρύστου, Φραγκάκι Άνδρου και ΚΥΑ 2012

Α. Κάρυστος:

Το γεγονός ότι η πρoειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής επιτροπής του 2014 (που επανέρχεται σήμερα στο προσκήνιο) που καταδείκνυε το εσφαλμένο της χωροθέτησης, είχε τεθεί υπ όψη του ΣτΕ και αγνοήθηκε,  ήταν και παραμένει πρωτοφανές και σκανδαλώδες με αποτέλεσμα να προχωρήσει με τις ευλογίες του ανώτατου δικαστηρίου η καταστροφή της Καρυστίας που συνεχίζεται έκτοτε με αμείωτη ένταση. Η φέρουσα ικανότητα πήγε περίπατο μπροστά στη συμφέρουσα ικανότητα… Η επιστολή έδινε εκτός από νομική, και πολιτική κάλυψη στο ΣτΕ, πράγμα που έκανε την απόφαση να μας προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση.

Β. Άνδρος:

Το γεγονός ότι τα πορίσματα ενός πανάκριβου προγράμματος LIFE για την προστασία 4 ειδών ορνιθοπανίδας με εμβληματικότερο το Σπιζαετό, κατέληξε μετά από τοπικές παρασκηνιακές πιέσεις να ανοίξει το παράθυρο για έγκριση από το ΣτΕ χωροθέτησης εντός ΖΕΠ, μάλιστα 500 μέτρα από ενεργή φωλιά σπιζαετού και επιπροσθέτως επάνω σε δημόσια παλαιά λιθόκτιστη οδό που δεν εμφανίστηκε στα σχέδια, επίσης άφησε  αλγεινές εντυπωσεις. (σε κοινωνία και τοπίο). Απόβαση σε παρθένα παραλία με τσιμέντα και η καταπάτηση δημόσιας οδού δεν πτόησαν την εταιρεία που όταν κάποια στιγμή ζορίστηκε νομικά, πήρε το έχει καλώς από τον υπουργό που δεν τήρησε τη νόμιμη διαδικασία ούτε κατά τα προσχήματα.

Γ. ΚΥΑ  για τους οικοτόπους. (Θα έπρεπε να διαβαστεί ως : ΚΥΑ Γ τους οικοτόπους).

Μετά από προσφυγή του 2012 με εκδίκαση στην ολομέλεια το 2018, νέα υπομνήματα και αυταπάρνηση κάποιων αγωνιστών που συνέταξαν ένα εκτενέστατο υπόμνημα, το ΣτΕ φέτος, 11 χρόνια μετά, μας είπε πως μη μπορώντας το ίδιο να κρίνει, διατυπώνει τρία προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τους πήρε δηλαδή 11 χρόνια για να κρίνουν πως δεν μπορούν να κρίνουν… Στο διάστημα όμως αυτό ρήμαξαν με τις αποφάσεις τους κάμποσες προστατευόμενες περιοχές της Χώρας, κρίνοντας στην ουσία τα επί μέρους αυτού που δεν μπορούσαν να κρίνουν… Και η υπόθεση αυτή επανέρχεται στο προσκήνιο.

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΙΛΑΜΕ;

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙ Ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ;

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙΝΩΝΙΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΠΥΣΤΡΙΕΣ, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ;

“Πληρώνουμε” τις καταστροφές των μοναδικών περιοχών, πληρώνουμε τις ανατιμήσεις, πληρώνουμε τα ατελείωτα δικαστικά έξοδα, μας χρεώνουν επιπροσθέτως και το κόστος των υποθέσεων που χάνουμε, θα πληρώσουμε και τα πρόστιμα ως φορολογούμενοι για την παραβίαση της ευρ. περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Αυτό είναι που λένε και κερατάς και δαρμένος…

Από τα παραπάνω λοιπόν κατέστη προφανές πως στην Ελλάδα το μόνο πουλί που προστατεύεται είναι εκείνο του “επενδυτή”… Άντε και τίποτε παπαγαλάκια…

Η “πράσινη μετάβαση” είναι αμφίβολο αν είναι τεχνοοικονομικά υλοποιήσιμη, αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει πλέον πως είναι οικονομικά καταστροφική για όλη την Ευρώπη μια και ξανασχεδιάζεται και επανακατασκευάζεται όλο το σύστημα ηλεκτροδότησης (με τεράστιο κόστος και μεγαλώνοντας την εξάρτηση από το Φ/Α), όπως κανείς δεν αμφιβάλλει πως λίγοι πλουτίζουν σε βάρος πολλών, ούτε βέβαια αμφιβάλλει για τις ατελείωτες τοπικές καταστροφές που συνεπάγεται και που είναι ορατές ακόμη και από το διάστημα.

Ενεργειακά πρόκειται για μια μετάβαση στο άγνωστο όπου προβλήματα και κόστη διαδέχονται το ένα  το άλλο. Το μόνο πράσινο που σίγουρα μεταβαίνει είναι τα κατοστάρικα από τις τσέπες μας στις τσέπες τους. Πρόκειται για ένα επαχθές και απεχθές ενεργειακό μνημόνιο με καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις (στη βιοποικιλότητα και το τοπίο), την κοινωνία (ενεργειακή ακρίβεια και φτώχεια) και την οικονομία εν γένει (ακριβή ενέργεια = μειωμένη ανταγωνιστικότητα).  Επιγραμματικά λοιπόν μιλάμε για:

ΕΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ. ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.

ΕΙΔΙΚΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ,  ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΩΔΟΥΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ, όπως και να το αντιλαμβάνεται κανείς. Είτε δηλαδή ως σημείο αναφοράς και στοιχείο ταυτότητας, είτε πιο πεζά ως τουριστικό πόρο. Πρόκειται για μη αντιστρέψιμη αυτοκαταστροφή χωρίς προηγούμενο.

Κάποιος ξένος δημοσιογράφος το είχε παραλληλίσει με την καταστροφή των πρώτων υλών για τις τοπιογραφίες. Άλλωστε ο Δ. Πικιώνης είχε πει κάτι παρόμοιο για την Ακρόπολη.

Ότι μιλάμε για την καταστροφή της μετώπης του Παρθενώνα αλλά δεν μιλάμε (όπως θα οφείλαμε) για την καταστροφή της μετώπης της Πεντέλης (με την οποία συνεξελίχθηκε και συνυπάρχει το μνημείο).

Πάνω από έναν αιώνα πριν ο πολύ παρεξηγημένος Περικλής Γιαννόπουλος έγραψε κάτι που εκφράζει την ίδια ανησυχία με λόγια που περιγράφουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την καταστροφή που συντελείται στο ελληνικό τοπίο σήμερα:

Κλείνω πάλι με εισαγωγικά ΠΑΡΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Π. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ λοιπόν, δεν θα μπορούσε κανείς να το περιγράψει καλύτερα αυτό που ζούμε:

…ΣΤΟ ΚΑΚΟΜΟΙΡΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΣΩΜΑ, ΤΟ ΣΤΕΓΝΟΝ ΚΑΙ ΞΗΡΟΝ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΦΥΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΛΟΓΡΑΜΜΟΝ ΚΑΙ ΛΥΓΙΡΟΝ, ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΔΙΑ ΝΑ ΜΙΜΗΘΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΝ ΚΟΥΤΣΟΥΡΙΚΟΝ ΣΩΜΑ…

…ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΑΤΕ, ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΑΤΕ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΜΠΟΓΙΕΣ; ΤΙΣ ΓΟΤΘΟΤΕΧΝΙΕΣ; ΤΙΣ ΟΣΤΡΟΓΟΤΘΟΤΡΟΠΙΕΣ; ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΡΙΚΑΛΕΟΥΣ ΕΡΕΒΩΔΟΤΕΧΝΙΣΜΟΥΣ; ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ; ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΔΩΝΕΙΟΝ ΚΗΠΟΝ ΤΩΝ ΘΕΩΝ; ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΚΡΥΦΘΟΥΝ; ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΚΡΥΦΘΟΥΝ;…

Το μόνο που θα προσθέσω: Και που να κρυφθούν και αυτοί που ευθύνονται….

18.3.2023

Πηγή: ΑΙΟΛΙΚΑ Archives – Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου