Καμπανάκι κινδύνου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για ενδεχόμενη αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού στα Θρακικά Μετέωρα
Φόβους για την ενδεχόμενη αδειοδότηση αιολικού πάρκου στον ορεινό όγκο της Ροδόπης εκφράζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, αναδεικνύοντας τους κινδύνους που κρύβει μια τέτοια εξέλιξη για δύο απειλούμενα είδη πουλιών που ζουν στην περιοχή.
Αναλυτικά η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία τονίζει στην ανακοίνωσή της:
«Άμεσο και σοβαρό κίνδυνο για τους αναπαραγόμενους γύπες στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του δικτύου NATURA2000 της Κοιλάδας του ποταμού Κομψάτου αποτελεί η ενδεχόμενη αδειοδότηση του Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) “Αγγελικούλα”, ο φάκελος αδειοδότησης του οποίου βρίσκεται σε διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο.
Ο ΑΣΠΗΕ αποτελούμενος από 12 ανεμογεννήτριες των 150 μέτρων πρόκειται να εγκατασταθεί σε πολύ κοντινή απόσταση από το μοναδικό τοπίο των Θρακικών Μετεώρων, έναν λίγο πολύ άγνωστο αλλά πολύτιμο γεωλογικό και φυσικό θησαυρό.
Στα Θρακικά Μετέωρα φωλιάζει ο Κρισίμως Κινδυνεύων στην Ελλάδα Ασπροπάρης, είδος για το οποίο έχει θεσμοθετηθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) Σχέδιο Δράσης για την προστασία του, το οποίο προβλέπει ρητά ότι καθορίζεται ζώνη αποκλεισμού εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ σε ακτίνα κατ’ ελάχιστον 5 χιλιομέτρων από τις υφιστάμενες φωλιές -τουλάχιστον οι μισές ανεμογεννήτριες του ΑΣΠΗΕ βρίσκονται εντός της ζώνης αποκλεισμού της παραπάνω ΚΥΑ!
Στην ίδια θέση φωλιάζει και το Όρνιο, είδος Κρισίμως Κινδυνεύον στην ηπειρωτική Ελλάδα, με μόλις 6-7 ενεργές αποικίες πλέον στην ηπειρωτική χώρα. Όπως προκύπτει και από πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8405602/) με ανάλυση των δεδομένων τηλεμετρίας από δορυφορικούς πομπούς σε Όρνια, η θέση εγκατάστασης βρίσκεται εντός του ζωτικού χώρου (home range) των Όρνιων, και ειδικότερα τη θερινή περίοδο (οπότε και αρχίζουν τις πρώτες πτήσεις τους οι νεοσσοί) εντός του πυρήνα της κατανομής τους!
Κι όμως, ένα έργο με τέτοιον περιβαλλοντικό αντίκτυπο έχει ενταχθεί στις “στρατηγικές επενδύσεις”, πράγμα που σημαίνει ότι όλη η διαδικασία γνωμοδότησης των υπηρεσιών επί των εκατοντάδων σελίδων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η λήψη απόφασης περί έγκρισης ή μη του σχεδίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης πρέπει να ολοκληρωθεί σε μόλις 45 ημέρες, αλλιώς η αρμοδιότητα έκδοσης άδειας μπορεί να μεταφέρεται στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων!
Ήδη στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο έχουν υποβληθεί οι αντιρρήσεις της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ και του WWF Greece, καθώς και η αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.
Ας ελπίσουμε ότι και οι υπόλοιπες υπηρεσίες δε θα αγνοήσουν τον κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα, η διατήρηση της οποίας (θα έπρεπε να) αποτελεί πρώτιστα “στρατηγικό” στόχο του ελληνικού κράτους».
Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης