Καταγγελία για μη νόμιμες εργασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην προστατευόμενη περιοχή της Όχης – EVIAPORTAL.GR

Μετά από αυτοψία που έκαναν μέλη του Συλλόγου Προστασίας Καρυστίας στην προστατευόμενη περιοχή της ‘Οχης διαπίστωσαν πλήθος πιθανών μη νόμιμων ενεργειών στα έργα που εκτελούνται αυτή την περίοδο στην ‘Οχη και τον Καβοντόρο, όπως διανοίξεις δασόδρομων πολύ πάνω από το νόμιμο πλάτος των 5 μέτρων, μπαζώματα ρεμάτων, απόρριψη προϊόντων εκσκαφών στο κατάντι των διανοιγμένων δρόμων, ακόμη και εγκατάσταση κινητού εργοστασίου παρασκευής σκυροδέματος μέσα σε ρέμα.

Το πιο συνταρακτικό από όλα τα παραπάνω είναι ότι στη θέση “Σαμάρι” στην καρδιά του βουνού και δίπλα από την Γιούδα τα συνεργεία που εκτελούν έργα τεράστιων διαπλατύνσεων και επιχωματώσεων σε όλους τους δασόδρομους του βουνού, με σκοπό να διευκολύνουν τη διέλευση των συνολικά 100 ανεμογεννητριών της εταιρείας ΤΕΡΝΑ, έχουν δημιουργήσει εκεί προσωρινό λατομείο.

Τα μέλη του ΣΠΠΕΝΚ αντίκρισαν την απόλυτη καταστροφή της θέσης “Σαμάρι” και των ιδιαίτερων βραχωδών σχηματισμών της. Δρόμοι έχουν δημιουργηθεί για να ανεβαίνει ειδικό μηχάνημα σε ψηλότερα σημεία με σκοπό την εξόρυξη. Ενα μεγάλο τμήμα της τοποθέσιας Σαμάρι αποτελείται πλέον από σπασμένα σε χιλιάδες κομμάτια βράχια. Μπροστά από το λατομείο και επί του δρόμου υπήρχε διατρητικό μηχάνημα (τρυπάνι) που παραπέμπει στην χρήση εκρηκτικών για εξόρυξη αδρανών υλικών. Στο σημείο βρέθηκαν καλώδια και άδεια σακιά Πετραμμωνίτη.

Το εν λόγω λατομείο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από την νομοθεσία να υφίσταται μέσα σε προστατευόμενη περιοχή διότι θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική βλάβη και δεν υπήρχε περίπτωση να αδειοδοτηθεί νόμιμα από καμμία αρμόδια υπηρεσία, εάν έμπαιναν στον κόπο να ζητήσουν αδειοδότηση, πράγμα που προφανώς δεν έκαναν.
Υπάρχει μεταξύ άλλων και μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής. Να σημειώσουμε ότι από εκεί περνά το ρέμα του Κομίτου, το οποίο στο σημείο αυτό έχει μπαζωθεί.

Εάν δεν σταματήσει τώρα η τακτική παράνομης εξόρυξης βραχώδους υλικού από περιοχές της Όχης ,το βουνό θα αλλάξει όψη εντελώς, θα γίνει μια νέα Πεντέλη!
Επειδή δεν υπάρχει δημόσιος φορέας να επιβλέπει τα έργα αιολικών σταθμών, επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν στέλνουν κλιμάκιο για αυτοψία όπως ζητήσαμε με δύο καταγγελίες και επειδή εν γένει αρκετή ζημιά έχει γίνει μέχρι σήμερα, η λύση είναι μία.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ!

Προφανώς όμως κανείς δεν θέλει να σταματήσει την καταστροφή της ΄Οχης! Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που θα μπορούσε να ανασχέσει το κακό που γίνεται, ολιγωρεί και κωφεύει στις εκκλήσεις του περιβαλλοντικού συλλόγου της Νότιας Καρυστίας, υπακούοντας σε εντολές άνωθεν.

Πηγή:  EVIAPORTAL.GR