Προσφυγή του Δήμου Ικαρίας κατά της ΡΑΕ για τις 110 Ανεμογεννήτριες – Ικαριακή Ραδιοφωνία

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΑΕ

Ο Δήμος Ικαρίας πιστός στις δεσμεύσεις του κατέθεσε στις 8.12.2021 με αρ πρωτ Ι-315301 προσφυγή κατά της απόφασης της ΡΑΕ για εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 330ΜW στην Ίκαρος Άνεμος Μ.Α.Ε., προσχέδιο της οποίας διανεμήθηκε ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις προκειμένου να λάβουν γνώση και να καταθέσουν απόψεις προς συμπλήρωση και βελτίωση του κειμένου.

Ήδη κατά την εν λόγω συνεδρίαση στις 3.12.2021 συζητήθηκε θέμα σχετικό με την άδεια παραγωγής στην Ίκαρος Άνεμος Μ.Α.Ε. όπου με την 83/2021 με απόφασή του “Το Δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας δηλώνει ότι είναι απέναντι σε κάθε σχεδιασμό για εγκατάσταση ΒΑΠΕ στην Ικαρία. Ζητά την ακύρωση της απόφασης της ΡΑΕ αλλά και κάθε άλλης καταστροφικής απόφασης και θα υποστηρίξει όσες κινητοποιήσεις διεκδικούν την ακύρωση αυτών των σχεδιασμών”.

Παρακάτω παρατίθεται απόσπασμα από την Εισήγηση Δημάρχου καθώς και σύνδεσμοι από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ικαρίας με την προσφυγή κατά της απόφασης της ΡΑΕ , την Εισήγηση του Δημάρχου Ικαρίας καθώς και με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας:

“Συνάδελφοι, στον πόλεμο δεν πηγαίνεις άοπλος. Στον πόλεμο δεν βγαίνεις νικητής μόνο με την πεποίθηση πως έχεις δίκιο. Θα πρέπει και να το αποδείξεις στην πράξη και να αισθάνεσαι δυνατός. Δυνατός αισθάνεσαι όταν έχεις όλα εκείνα τα εφόδια, που θα σε βοηθούν να το αποδεικνύεις ξανά και ξανά, σε κάθε μάχη μέχρι την τελική έκβαση.Η παρούσα δημοτική αρχή φρόντισε, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, να διασφαλίσει τους πολίτες με τέτοιο τρόπο ώστε να διαλύσει τους φόβους τους και να εξασφαλίσει τα όπλα που θα τους κάνουν να αισθανθούν σίγουροι και δυνατοί σε αυτή τη μάχη.
Σήμερα καθώς η επένδυση των 330MW από 110 ανεμογεννήτριες γίνεται χωρίς σχεδιασμό, αποτελεί μονοπροσανατολισμό στις ανεμογεννήτριες, δεν σχετίζεται με τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες, γίνεται πάνω στο σώμα της Ικαρίας χωρίς να την υπολογίζει, με καταστροφικές πολυετείς συνέπειες και κυρίως γίνεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των αρχών και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντισταθμιστεί από οποιοδήποτε οικονομικό όφελος, το οποίο και δεν το θέλουμε.
Τι έχουμε κάνει από την πρώτη στιγμή; 1) Έχουμε ήδη διορίσει δικηγόρο κατά της καταστροφικής απόφασης της ΡΑΕ. Το κείμενο της προσφυγής έχει σταλεί σε όλους εσάς, ώστε να λάβετε γνώση και να συμμετέχετε σε αυτή την προσπάθεια που μας αφορά όλους. Περιμένουμε λοιπόν προτάσεις, αν κάτι έχει παραληφθεί, αν κάτι πρέπει να διορθωθεί, αν κάτι πρέπει να συμπληρωθεί,
2) θεωρώντας ως χρέος μας να διασφαλίσουμε τη γη που μας άφησαν οι πρόγονοί μας και να την μεταβιβάσουμε ακέραιοι στα παιδιά μας, έχουμε ήδη καταθέσει μετά από πολύμηνη και πραγματικά επίπονη διαδικασία, προς κτηματογράφηση τις διακατεχόμενες εκτάσεις και των τριών ενοτήτων, ειδικά τις θιγόμενες από την απόφαση της ΡΑΕ. Ήδη από το 2020 και προκειμένου καμία σπιθαμή ικαριακής γης να μην μείνει έξω από αυτή την διαδικασία, είχαμε αποστείλει κατεπείγουσα επιστολή προς όλα τα τοπικά συμβούλια, συνοδευόμενη και από κάποιους σημειολογικούς χάρτες, ώστε να συνδράμουν με την γνώση και την εμπειρία τους, υποδεικνύοντας με τη σειρά τους τυχόν σημεία που έχουν παραληφθεί…. Όλοι εμείς οι Ικαριώτες βλέπουμε την οροσειρά του Αθέρα με άλλα μάτια, δεν θέλουμε ανεμογεννήτριες. Σήμερα θα πρέπει να φύγουμε με μια ομόφωνη, λιτή και περιεκτική απόφαση και καταθέτω την παρακάτω πρόταση ψηφίσματος:
«Το Δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας δηλώνει ότι είναι απέναντι σε κάθε σχεδιασμό για εγκατάσταση ΒΑΠΕ στην Ικαρία. Ζητά την ακύρωση της απόφασης της ΡΑΕ αλλά και κάθε άλλης καταστροφικής απόφασης».

https://www.ikaria.gov.gr/index.php/component/attachments/download/1791.html

https://www.ikaria.gov.gr/index.php/component/attachments/download/1793.html

https://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=https%3A%2F%2Fwww.ikaria.gov.gr%2Findex.php%2Fcomponent%2Fattachments%2Fdownload%2F1792.html&wdOrigin=BROWSELINK

Πηγή:  Ικαριακή Ραδιοφωνία