ΕΦΣΥΝ: Κατά των ΒΑΠΕ τάσσονται σε Σητεία και Ιεράπετρα

Ο ΕΟΣ Λασιθίου πραγματοποίησε πεζοπορία-διαμαρτυρία για την υπεράσπιση των βουνών στην προστατευόμενη οροσειρά της Θρυπτής Ιεράπετρας. 

Πεζοπορία-διαμαρτυρία για την υπεράσπιση των βουνών, πραγματοποίησε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου – Ψήφισμα κατά της περαιτέρω εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας.

Την Κυριακή 19-12-2021 ο ΕΟΣ Λασιθίου πραγματοποίησε πεζοπορία-διαμαρτυρία για την υπεράσπιση των βουνών, αντιδρώντας στην πρόσφατη αδειοδότηση από την ΡΑΕ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην προστατευόμενη οροσειρά της Θρυπτής Ιεράπετρας.

Μετά την δράση στην Δίκτη και στην κορυφή Τούμπα Μουτσούνα την προηγούμενη Κυριακή, σειρά είχε η Θρυπτή και η κορυφογραμμή της Παπούρας που βρίσκεται και αυτή μέσα σε περιοχή NATURA 2000 και κινδυνεύει από την εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών. 

Όπως αναφέρει ο ΕΟΣ Λασιθίου σε ανακοίνωσή του, μετά το τέλος της συμβολικής πεζοπορίας συμμετείχαν στην ανοικτή έκτακτη συνέλευση του Πολιτιστικού-Φυσιολατρικού Συλλόγου Θρυπτής, ενώ εκδόθηκε και υπογράφηκε από τους παρόντες ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην οροσειρά NATURA 2000 της Θρυπτής.

Τέλος, ο Σύλλογος ζητά από την πολιτεία «να προστατέψει και μην επιτρέψει εγκατάσταση ΒΑΠΕ σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές οι οποίες αποτελούν την φυσική μας κληρονομιά».

Σητεία

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας σε ειδική μονοθεματική συνεδρίαση την 8η Δεκεμβρίου 2021 και με αφορμή τις σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στην περιοχή του Δήμου Σητείας, αποφάσισε τα ακόλουθα:

  • Δεν δέχεται και δεν πρόκειται να εγκρίνει κανένα άλλο νέο έργο ΑΠΕ, εκτός από αυτά που ήδη λειτουργούν ή πρόκειται να χωροθετηθούν στην ευρύτερη περιοχή του Αθερινόλακου, συνεκτιμώντας και τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Ευρύτερη περιοχή του Αθερινόλακου θεωρείται η περιοχή που περικλείεται μεταξύ των διοικητικών ορίων των Κοινοτήτων Απιδίων και Αγίας Τριάδας.

*Εξαιρούνται τα έργα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες ιδιωτικών, δημοτικών και δημόσιων κτιρίων τα οποία μαζί με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα μειώσουν περαιτέρω τους εκπεμπόμενους ρύπους.  

  • Δεσμεύεται  ότι θα ασκήσει κάθε ένδικο μέσο και θα επιδιώξει τη συνεργασία και με άλλους Δήμους και Φορείς της Κρήτης που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, για την υλοποίηση της απόφασης αυτής.
  • Ζητά να ενισχυθεί το μοντέλο παραγωγής ενέργειας από μικρούς παραγωγούς.
  • Ζητά να επεκταθεί το τέλος ανταποδοτικότητας και στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών