Σταματούν προσωρινά οι εργασίες για τον αιολικό σταθμό στην θέση «Αερορράχη-Αετός»
Μια πρώτη νίκη απέναντι στη λεηλασία των βουνών και του Νυμφαίου
Δεκτό έγινε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Φλώρινας το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής για διακοπή των εργασιών του αιολικού σταθμού στην θέση «Αερορράχη-Αετός», Αμυνταίου Φλώρινας ισχύος 14,28MW. Παράλληλα αποφασίστηκε η απομάκρυνση των μηχανημάτων μέχρι να συζητηθεί η αίτηση έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων στις 3 Ιουνίου.
Αιτούντες ήταν δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Καλλιστώ και ο Αρκτούρος, ο Σύλλογος Απανταχού Νυμφαιωτών, ο Σύλλογος Φίλων Νυμφαίου και ο Γιάννης Μπουτάρης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι του σταθμού παραδέχτηκαν ότι δεν διαθέτουν ειδική οικολογική και ορνιθολογική μελέτη. Η δικηγόρος του Σύνδεσμος Απανταχού Νυμφαιωτών Μαρία Διδασκάλου δήλωσε στο prlogos: «Αν το δάσος κατακερματιστεί, θα διαταραχθεί η οικολογική ισορροπία. Σύντομα η περιοχή θα χαρακτηριστεί υψηλής προστασίας, ενώ την ίδια ώρα εκπονείται ειδικό πρόγραμμα Life για την καφέ αρκούδα» Ο κ. Ηλιάδης, εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων και του κ. Μπουτάρη δήλωσε: «Πέρα από την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, θα υποβαθμιστεί και το τουριστικό προϊόν».
Μια πρώτη νίκη απέναντι στη λεηλασία που επιχειρείται σε παρθένα δάση οξιά της περιοχής , στα οποία διαβιούν άγρια ζώα και σπάνια πτηνά. Όπως ανακοίνωσε και η πορτογαλική EDPR, μοναδική μέτοχος του έργου από το 2019, χωρίς να διαψευστεί, όλοι οι αρμόδιοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου και των Τοπικών Κοινοτήτων, έχουν γνωμοδοτήσει θετικά στο πλαίσιο αδειοδότησης του έργου.
Ήδη έχουν κοπεί πολλά δέντρα πριν τις 18 Μαΐου όπου έγινε αντιληπτά τα βαριά μηχανήματα, όταν η άδεια για τη διάνοιξη του δρόμου δόθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Φλώρινας την ίδια μέρα. Φυσικά υπήρχε εγκεκριμένη τεχνική μελέτη για τη διάνοιξη της οδοποιία προς εξυπηρέτηση του έργου.
Η Δυτική Μακεδονία είναι η μόνη περιφέρεια της χώρας που δεν βρέχεται για αυτό και δεν αποτελεί θερινό τουριστικό προορισμό. Διαθέτει όμως μερικά στολίδια όπως το Νυμφαίο που λούζεται μέσα στην φύση μέσα σε παρθένα δάση οξιάς που επιτρέπουν την ανάπτυξη της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Καθόλου τυχαίο δεν είναι που δεκάδες κόσμος επισκέπτεται το καταφύγιο της καφέ αρκούδας της περιοχής και του λύκου στον Αετό απολαμβάνοντας το πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Για αυτό άλλωστε και συγκαταλέγεται στα δέκα επιλεγμένα χωριά της UNESCO.
Το Νυμφαίο δεν έχει ανάγκη παρεμβάσεων, είναι τόσο πράσινο που δεν χωρά καμιά πράσινη ανάπτυξη στις παρυφές του. Τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τα πέτρινα περιποιημένα κτίρια με τις λαμαρίνες και τα καταφύγια έχουν διαμορφώσει το δικό τους πλαίσιο. Αυτό που ευχαριστιέται και σέβεται ο κάθε επισκέπτης της περιοχής κατανοώντας την αξία του δάσους. Τα αιολικά στα βουνά αποτελούν παραφωνία μπροστά στην απόλυτη αρμονία της φύσης.
Ιωάννα Παπαδημητρίου
Πηγή: Πρωινός Λόγος