Έκκληση για οικονομική συνεισφορά για την προστασία της Άνδρου

Με την παρούσα σας καλούμε να συνεισφέρετε και εσείς με όποιο ποσό μπορείτε, στην προσπάθεια που κάνουμε για την προστασία της Άνδρου, για να  σταματήσουμε την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση εκατοντάδων Ανεμογεννητριών στα βουνά, που το αποτέλεσμα θα είναι η καταστροφή του μοναδικού τοπίου, που μόνο φέτος δεκάδες εφημερίδες από πολλές χώρες την ανακήρυξαν από τους καλύτερους φυσιολατρικούς προορισμούς.

Συγκέντρωση χρημάτων
Για νομικές υποθέσεις σχετικές με τις σχεδιαζόμενες εκτεταμένες εγκαταστάσεις Βιομηχανικών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε όλη την Άνδρο.

Οι άνθρωποι που προσπαθούμε να σταματήσουμε την καταστροφή από της βιομηχανικής κλίμακας ανεμογεννήτριες στην Άνδρο και πιο συγκεκριμένα στην προστατευόμενη περιοχή Φραγκάκι στη νότιο Άνδρο, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί με όλους και όλες εντός και εκτός Άνδρου που ενδιαφέρονται για τη διάσωση των τελευταίων αξιόλογων περιοχών από την εξελισσόμενη επέλαση, μερικές σκέψεις πριν ζητήσουμε τη στήριξή σας.

Υπενθυμίζουμε ότι για το θέμα έχουν ληφθεί ομόφωνες αποφάσεις από το Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο για αναστολή όλων των εργασιών και των αδειοδοτήσεων που αφορούν Αιολικούς Σταθμούς (βλ. χρήσιμους συνδέσμους παρακάτω).

Τα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες με τις  ανεπούλωτες πληγές στο τοπίο, τη βιοποικιλότητα αλλά και στην κοινωνία της Άνδρου, έχουν ξεπεράσει τα όρια του νησιού αλλά και της Ελλάδας. Αναγνωρίζεται πλέον η παραπάνω περίπτωση ως εμβληματική ως προς το απαράδεκτο της χωροθέτησης αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πολίτες και οι σύλλογοι που ανησυχούν. Ο λόγος που τόσοι πολίτες, επιστήμονες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς, κινήματα από όλη τη χώρα, δείχνουν τόσο ενδιαφέρον, είναι γιατί η υπόθεση αυτή είναι η πρώτη πράξη της επερχόμενης καταστροφής των προστατευόμενων περιοχών όχι μόνο στην Άνδρο αλλά στο Αιγαίο, και σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί τα Κυκλαδικά τρισχιλιετή τοπία και οι βιώσιμες πρακτικές για τα νησιά να αναιρούνται μια για πάντα από μια λανθασμένη εφαρμογή μιας αμφιλεγόμενης ως προς τα οφέλη της πολιτικής.

Έχουμε, λοιπόν, με πολύ προσπάθεια πετύχει την αναστολή εργασιών από το ΣτΕ μέχρι και το Μάιο του 2021 για την τήρηση του περιβαλλοντικού όρου περί απαγόρευσης των εργασιών κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου του Σπιζαετού, κάτι που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο καθώς είχε προβλεφθεί από την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη και έγινε μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά. Τέλη Μαΐου του 2021 εκδικάζεται η Αίτηση Ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της Άδειας Εγκατάστασης.

Εκτός από το χρόνο και την ψυχή μας έχουμε ξοδέψει και αρκετά χρήματα. Υπάρχουν οφειλές και θα προκύψουν και άλλες και αδυνατούμε να τις καλύψουμε μόνοι μας. Για υποθέσεις αιολικών στην Άνδρο μέχρι τώρα έχουν εκταμιευθεί ποσά που υπερβαίνουν κατά πολύ τα 10.000€. Και οι υπολειπόμενες ενέργειες θα απαιτήσουν πολύ περισσότερα.

Τα έξοδα για τα οποία ζητάμε τη συνδρομή σας αφορούν κυρίως:

●        Την Προσφυγή για την Ακύρωση της Άδειας Εγκατάστασης για τον Αιολικό Σταθμό στο Φραγκάκι που έχουμε ήδη υποβάλλει στο ΣτΕ.

●        Την κατάθεση Πρόσθετων Λόγων στο ΣτΕ για την ακύρωση της Άδειας Εγκατάστασης.

●        Την Αναστολή Εργασιών που ήδη υποβάλαμε στο ΣτΕ για την προαναφερθείσα υπόθεση έτσι ώστε να σταματήσουν οι εργασίες σύμφωνα και με τους περιβαλλοντικούς όρους της ΑΕΠΟ.

●        Τη Μήνυση της Greek WindPower κατά σημαντικών φορέων της Άνδρου.

●        Την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο της Σύρου σε σχέση με το πεζοπορικό δίκτυο στην περιοχή.

Αφήνοντας πολλά ακόμα προσωπικά έξοδα που αθροιζόμενα αποτελούν και αυτά ένα διόλου αμελητέο βάρος.

Στο άρθρο αυτό του Τάσου Σαραντή στην Εφημερίδα των Συντακτών, μπορείτε να διαβάσετε και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Φραγκάκι.

Εκτιμώμενη Δαπάνη βάσει των προσφορών δικηγόρων : Συνολικό Ποσό 10.000 €

Μικρή ή μεγάλη η συνεισφορά σας είναι εξίσου σημαντική για τον τόπο μας.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ :  ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΒΑΠΕ

·         Τράπεζα Eurobank:  GR8502602790000600101671952

·         Τράπεζα Πειραιώς: GR3401717520006752151337345

·         Τράπεζα Alpha:  GR7301402890289002101031219

·         Εθνική Τράπεζα: GR0601101040000010463729458

·         Τράπεζα Αττικής: GR3101608680000000058001813

 

Σας ευχαριστούμε θερμά για την προσοχή και τη στήριξή σας,

Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Άνδρου – Save Andros

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Ελλάδας

–           Έρευνα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων : “Πρόταση χωροθέτησης χερσαίων Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα για καθαρή ενέργεια χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα”

–          ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Γιώργος Λιάλιος «Οι περιοχές Natura και το δημόσιο συμφέρον Η οδηγία Ε.Ε. για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η απειλή Ευρωδικαστηρίου»

–          ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Γιώργος Λιάλιος «Ντιμπέιτ» για αιολικά και Natura

–          Επιστολή 60 προσωπικοτήτων στον Πρωθυπουργό για τον τουρισμό και το περιβάλλον

–          Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία : “Αιολικά στην Άνδρο: Όταν καταργείται κάθε επιστημονική λογική” 

Άνδρου

–          Ομόφωνη απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου για αναστολή εργασιών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέχρι τη δημιουργία νέου χωροταξικού.

–          Ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου για την αναστολή εργασιών και αδειοδοτήσεων Αιολικών Σταθμών μέχρι τη δημιουργία νέου χωροταξικού.

–          Σύλλογος Ανδρίων Αμερικής – Ψήφισμα για τον αιολικό σταθμό στο Φραγκάκι

–          Κοινό ψήφισμα Συλλόγων Άνδρου για το θέμα των αιολικών σταθμών

–          Απόφαση ΣτΕ για προσωρινή διακοπή εργασιών κατασκευής αιολικού σταθμού στο Φραγκάκι

–       “Και τι με νοιάζει εμένα ο σπιζαετός; “ του Λεωνίδα Καμπάνη