ΥΠΕΝ εναντίον ΥΠΕΝ για το «Aigaio Project»

Τάσος Σαραντής

Παρά τη σωρεία αρνητικών γνωμοδοτήσεων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου», ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας Χρήστος Συριόπουλος δήλωσε ότι «υποστηρίζουμε το έργο»

● Την ίδια ώρα η εταιρεία Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε. μεθοδεύει την παράκαμψη της αρνητικής εκτίμησης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχει δώσει η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου.

Από τη μια, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος γνωμοδοτεί αρνητικά για το σχεδιαζόμενο φαραωνικό έργο «Aigaio Project», που αφορά την εγκατάσταση γιγαντιαίων αιολικών σε σύμπλεγμα προστατευόμενων νησίδων μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων. Και από την άλλη, εκπρόσωπος του ίδιου υπουργείου εκφράζει δημόσια τη στήριξή του στην ένταξη και χρηματοδότηση του πρότζεκτ στα «Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οπως είχε αναφερθεί στην «Εφ.Συν.» στις 7/4/2021 («Περιβαλλοντικό έγκλημα στα “Γκαλαπάγκος” της Μεσογείου») το «Aigaio Project» αφορά την εγκατάσταση 138 ανεμογεννητριών σε 23 νησίδες του νοτιοανατολικού Αιγαίου που έχουν χαρακτηριστεί «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου» χάρη στην περιβαλλοντική αξία τους. Λόγος για τον οποίο το έργο της εταιρείας Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε. έχει λάβει σωρεία αρνητικών γνωμοδοτήσεων τόσο από αρμόδιους φορείς όσο και από 14 περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς. Και, κυρίως, από την αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας (ΔΔΦΠΒ) του ΥΠΕΝ.

Εντούτοις, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ Χρήστος Συριόπουλος, που παραβρέθηκε στις διαδικτυακές εργασίες της 4ης συνάντησης της Περιφερειακής Ομάδας της Κεντροανατολικής και Νοτιοανατολική Ευρώπης (NSI East) για την ηλεκτρική ενέργεια (27/4/2021), προσπέρασε ως ανύπαρκτη την αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδιας Διεύθυνσης του ίδιου υπουργείου, αναφέροντας ότι «υποστηρίζουμε την ύπαρξη αυτού του έργου στη λίστα των Εργων Κοινού Ενδιαφέροντος».

Επιπλέον, ο κ. Συριόπουλος απέφυγε συστηματικά να απαντήσει σε επισημάνσεις που του έγιναν στο chat της συνάντησης, μεταξύ αυτών και από την Κωνσταντίνα Ντεμίρη από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που επισήμαναν ότι το έργο έχει απορριφθεί από την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΝ ως μη βιώσιμο. Κι ότι ο φάκελος του έργου περιέχει ανακριβείς πληροφορίες, ότι δεν διαθέτει άδεια παρόλο που η εταιρεία προκαταλαμβάνει ότι θα εγκριθεί η ΜΠΕ του έργου από το ΥΠΕΝ και ότι τα δύο από τα 14 νησιά (Κίναρος και Λέβιθα) που θα λειτουργούν ως ο κύριος ενεργειακός κόμβος του έργου είναι ακατοίκητα, παρόλο που κατοικούνται.

Παρά τις αιτιάσεις, ο κ. Συριόπουλος περιορίστηκε να αναφέρει ότι «σχετικά με οποιεσδήποτε περιβαλλοντικές ανησυχίες, πιστεύουμε ότι μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε την κατάλληλη στιγμή, οπότε δεν είμαστε σε θέση να τις συζητήσουμε τώρα αμέσως». Στην πράξη, αρνούμενος να αιτιολογήσει αυτή την αντίφαση.

Δεν πρέπει να θεωρηθεί ασύνδετο και τυχαίο το γεγονός ότι από τον Ιούλιο του 2020 η εταιρεία Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε. έχει καταθέσει υπόμνημα προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ με το οποίο βάλλει κατά της αρνητικής γνωμοδότησης του Τμήματος Προστατευόμενων Περιοχών, που ανήκει στη ΔΔΦΠΒ του ΥΠΕΝ, ζητώντας της να παρακάμψει την αρνητική «δέουσα εκτίμηση» και να εκδώσει θετική εισήγηση.

Το υπόμνημα κατατέθηκε για την Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε. από δικηγορική εταιρεία στην οποία μετέχει ο καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης («Νέο “δώρο” στον Σπ. Φλογαΐτη», 11/1/2021, «Εφ.Συν.»). Που τυγχάνει να είναι διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (ΕΟΔΔ – EPLO).

Το Aigaio Project όπως παρουσιαζόταν στην ιστοσελίδα της εταιρείας

Οπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» στις 22/6/2020 («”Επιχείρηση” άμβλυνσης των αντιδράσεων για τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα»), το Ινστιτούτο για τη Μεσόγειο του ΕΟΔΔ μαζί με το φόρουμ «Συγκλίσεις», ιδρύτρια του οποίου είναι η αδελφή του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, ανέλαβαν πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων και την απόκτηση κοινωνικής συναίνεσης για την εγκατάσταση των βιομηχανικών αιολικών, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι επενδύσεις. Η πρωτοβουλία χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο με το ποσό των 130.000 ευρώ.

Πάντως, για την έκβαση της υπόθεσης καταλυτικό ρόλο πιθανώς θα διαδραματίσει ο γενικός διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, Κώστας Δημόπουλος, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν έχει δώσει δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά την παράκαμψη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου του όταν γνωμοδότησαν αρνητικά σε υποψήφιες επενδύσεις αιολικών σταθμών.

Σε μια περίπτωση ο κ. Δημόπουλος αποπειράθηκε να ξεμπλοκάρει την επιχειρούμενη εγκατάσταση δύο αιολικών σταθμών στα Αγραφα, αποφαινόμενος ότι δεν απαιτείται τροποποίηση των περιβαλλοντικών αδειών (ΑΕΠΟ), όπως όριζε ο νόμος και παρ’ όλο που δεν είχαν εγκριθεί αρμοδίως οι οικολογικές αξιολογήσεις που υπέβαλαν οι εταιρείες («“Πραξικοπηματική” διευκόλυνση για τα αιολικά στα Αγραφα», 2/1/2020, «Εφ.Συν.»). Ωστόσο, η απόπειρα του κ. Δημόπουλου δεν ευοδώθηκε.

Σε ακόμη μια περίπτωση ο κ. Δημόπουλος επιχείρησε να «ξεκολλήσει» τις εργασίες για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού στο Φραγκάκι στην Ανδρο, δίνοντας το πράσινο φως για τη συνέχιση των εργασιών καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων και αψηφώντας προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ. («Το ΣτΕ κόβει τα φτερά του υπ. Περιβάλλοντος για αιολικό στην Ανδρο», 13/2/2021, «Εφ.Συν.»). Η ενέργειά του προκάλεσε την αντίδραση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που τη χαρακτήρισε «πλήγμα του κύρους του υπουργείου». Ωστόσο και αυτή η απόπειρα του προϊσταμένου του ΥΠΕΝ έπεσε στο κενό, αφού με απόφαση του ΣτΕ διακόπηκαν προσωρινά οι εργασίες στον υπό κατασκευή αιολικό σταθμό στο Φραγκάκι.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών