Αριάνα Μασσέλου – 27 Νοέμβριος 2020, 13:15
Η ισοπεδωτική άποψη, που επιτρέπει τις ανεμογεννήτριες παντού, καταστρέφοντας παρθένες και αμόλυντες περιοχές του νησιού, σπάνιας φυσικής ομορφιάς που κρατούν για χρόνια την πολιτιστική μας κληρονομιά, δεν μπορεί παρά να είναι επικίνδυνη για την τοπική οικονομία, αλλά και τον τουρισμό του νησιού.
Σε μία δύσκολη υγειονομικά παγκόσμια συγκυρία, αλλά και με το βλέμμα μας στραμμένο προς το περιβάλλον και τη διατήρησή του, όλοι εμείς εδώ στην “One Foot Forward” δεν είμαστε κατά την εκμετάλλευσης των ΑΠΕ, αν και εφόσον αυτές παράγουν καθαρή ενέργεια και συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η ισοπεδωτική άποψη όμως, που επιτρέπει τις ανεμογεννήτριες παντού, καταστρέφοντας παρθένες και αμόλυντες περιοχές του νησιού μας, σπάνιας φυσικής ομορφιάς που κρατούν για χρόνια την πολιτιστική μας κληρονομιά, δεν μπορεί παρά να είναι επικίνδυνη για την τοπική οικονομία, αλλά και τον τουρισμό του νησιού.
Οι πρακτικές αυτές υπονομεύουν, έναν από τους πιο αναπτυσσόμενους κλάδους του τουρισμού, τον ήπιο-εναλλακτικό τουρισμό ή τουρισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων, που είναι και το πλαίσιο των δικών μας δραστηριοτήτων. Η Ανδρος αποτελεί για εμάς έναν ιδιαίτερο τόπο, που ευλαβικά επικοινωνούμε στους επισκέπτες και που προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες για ήπια τουριστική ανάπτυξη και οφείλουμε να προστατέψουμε τον χαρακτήρα της.
Η οπτική και η ακουστική όχληση, η αλλοίωση του φυσικού και ανθρωπογενούς τοπίου, το πεζοπορικό δίκτυο Andros Routes που καταστρέφεται και που τόσο έχει διαφημιστεί τα τελευταία χρόνια, είναι σιγουρο πως δεν θα είναι πόλοι έλξης επισκεπτών που αναζητούν την αυθεντικότητα ενός τόπου.
Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει σε βορρά και νότο “βιάζοντας” κυριολεκτικά προστατευόμενες περιοχές NATURA, καταστρέφοντας αρχαίες ξερολιθιές (UNESCO*), λιθόκτιστα πεζοπορικά μονοπάτια. Δεκάδες στρέμματα εκχερσωνονται, διανοίγονται τεράστιοι δρόμοι, ενώ παράλληλα απειλούνται προστατευόμενα είδη πουλιών (βλ. σπιζαετό).
Πρόκειται για ολική καταστροφή που σύντομα θα ολοκληρωθεί και το παρθένο αυτό τοπίο θα δώσει χώρο σε παράταιρες ανεμογεννήτριες ύψους 140 μέτρων!
Οι φόβοι μας εστιάζονται ως επι το πλείστον στην αλλοίωση του ιδιαίτερου τοπίου αλλά και στην πιθανή απαξίωση της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας και όλης αυτής της προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία χρόνια να δοθεί χαρακτήρας πεζοπορικού προορισμού στην Ανδρο, πράγμα που προϋποθέτει τη διατήρηση του φυσικού του περιβάλλοντος και κληρονομιάς.
Καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο τοπικό αλλά πολλές παρθένες περιοχές της Ελλάδας αντιμετωπίζουν τον ίδιο “εχθρό” κρίνουμε πως θίγονται ευθέως όχι μόνο τα δικά μας συμφέροντα, αλλά και των τοπικών κοινωνιών και ενός μεγάλου τμήματος του τουριστικού κλάδου.
Είναι σαν να υπονομεύεται κατά κάποιο τρόπο το μέλλον του φυσιολατρικού τουρισμού βλέποντας κανείς πως περιοχές φυσικού κάλλους, περιοχές Natura, εθνικά πάρκα βρίσκονται προ των πυλών της εισβολής των τεράστιων αυτών εγκαταστάσεων.
Σε ποιόν επισκέπτη θα άρεσε να περπατά σε ένα τόσο μικρό πεδίο όπως η Ανδρος και η ματιά του να διακόπτεται από ολότελα ξένες από το τοπίο εγκαταστάσεις…
Το 2008 έγινε στη Σκωτία, μία σχετική έρευνα για τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων την οικονομία του τουρισμού.
Η ελκυστικότητα της περιοχής θα μπορούσε να παραμείνει αμετάβλητη εφόσον μία σειρά από προδιαγραφές τηρηθούν αυστηρά:
- Περιορισμένος αριθμός εγκαταστάσεων (σε αντίθεση με τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό που σχεδιάζεται για τις Κυκλάδες), καθώς δείχνει να υπάρχει ένα όριο που ο επισκέπτης αποδέχεται πέρα από το οποίο οι αρνητικές εντυπώσεις κυριαρχούν.
- Συγκέντρωση των ανεμογεννητριών σε λίγα σημεία (σε αντίθεση με την πολύ μεγάλη διασπορά που έχει εγκρίνει η ΡΑΕ-Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), πρόκειται ίσως για τον κρισιμότερο παράγοντα αποδοχής.
- Αποφυγή της συνεχούς οπτικής επαφής. Το παράδειγμα μικρών νησιών που πρακτικά θα υπάρχει αδιάκοπη κι έντονη οπτική επαφή είναι ισχυρά αρνητικό.
- Μηδενικές παρεμβάσεις σε εμβληματικές περιοχές υψηλής αναγνωρισιμότητας.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω θα έπρεπε να έχουμε στο νου μας και μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τις Κυκλάδες, “πως ο τόπος αυτός που ταυτίστηκε όσό κανένας άλλος με την εικόνα της Ελλάδας αξίζει πιο προσεγμένες κινήσεις” .
Χαρακτηρίζουμε απαράδεκτη οποιαδήποτε τέτοια επέμβαση ζητώντας επανεξέταση όλων των βασικών όρων των συγκεκριμένω επενδύσεων ώστε να ελαχιστοποιηθούν το αποτύπωμα και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Λέμε όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε εθνικά πάρκα, όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές NATURA. Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε δασικές περιοχές και κορυφές, όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε σημεία τα οποία αποτελούν πεδία δραστηριότητας και ανάπτυξης τουρισμού υπαίθριων δραστηριοτήτων. Να υπάρξουν πολιτικές και συνολικός σχεδιασμός για την άμεση προστασία του περιβάλλοντος και την ανάκαμψή του.
Πηγή: Travel Daily News