ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟΠΕΤΡΙΤΗ – Ευβοϊκός Τύπος

Ανοικτή επιστολή επιστημόνων στα αρμόδια Υπουργεία για την επένδυση στο όρος Κόχυλα της Σκύρου

Ο Μαυροπετρίτης είναι ένα μεταναστευτικό γεράκι της Μεσογείου που όμως αναπαράγεται κυρίως στην Ελλάδα σε ποσοστό 75%-80% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μάλιστα η Ελλάδα φιλοξενεί το 85% αυτού του πληθυσμού. Να γιατί επιστήμονες είναι αρνητικοί στο ζήτημα του υπό αξιολόγηση γιγάντιου Αιολικού Σταθμού (6 ΑΣΠΗΕ) των 300 MW στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Κόχυλα στη Σκύρο.

Για το θέμα κατατέθηκε ανοιχτή επιστολή ανησυχίας 27 ειδικών στη μελέτη του Μαυροπετρίτη επιστημόνων που έχει ήδη κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τον ΟΦΥΠΕΚΑ και στις άμεσα σχετιζόμενες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προερχόμενοι από κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα αλλά και Οργανώσεις διατήρησης της Φύσης από 13 χώρες, οι 27 ειδικοί συνεργάστηκαν με την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ και το Πρόγραμμα LIFE ElClimA για τον Μαυροπετρίτη, στο οποίο απονεμήθηκε φέτος το βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατηγορία «Conservation on land», μια εξαιρετικά σημαντική διάκριση αφού είναι το πρώτο ελληνικό Πρόγραμμα LIFE που αποσπά την κορυφαία διάκριση στην αντίστοιχη κατηγορία.

Οι ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις αναμενόμενες επιπτώσεις στον πληθυσμό του Μαυροπετρίτη από την εγκατάσταση των 58 ανεμογεννητριών στην καρδιά μίας από τις μεγαλύτερες αποικίες του είδους παγκοσμίως και καταλήγουν συμπερασματικά πως η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση και λειτουργία των 6 ΑΣΠΗΕ θα είναι ιδιαιτέρως επιβλαβής για τη διατήρηση του εμβληματικού αρπακτικού της Μεσογείου και ασύμβατη με το καθεστώς της ΖΕΠ (Ζώνης Ειδικής Προστασίας), η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τέτοια ακριβώς κυρίως της παρουσίας του Μαυροπετρίτη.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον υπεύθυνο φορέα για την αδειοδότηση του έργου, και στον ΟΦΥΠΕΚΑ καθώς και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη CINEA – υπηρεσία υπεύθυνη για το Πρόγραμμα LIFE.

Το θέμα αφορά ειδικά τη CINEA, καθώς η ενδεχόμενη υλοποίηση του Αιολικού Σταθμού στη Σκύρο θα θέσει αναπόφευκτα σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα τόσο των αποτελεσμάτων όσο και της δαπανηθείσας χρηματοδότησης τριών Προγραμμάτων LIFE που υλοποιήθηκαν στην περιοχή του Κόχυλα τα τελευταία 15 χρόνια.

Πηγή:  Ευβοϊκός Τύπος