Αιολικό σφηνάκι by Αντριάνα Μπόθου

Σφηνάκια: Βρείτε τις διαφορές!

Το ζήτημα των ανεμογεννητριών έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις πανελλαδικά. Τα φαινόμενα καταστολής πολλαπλασιάζονται και στιγματίζουν τις μικρές τοπικές κοινωνίες που τολμούν να αντιδρούν στην καταστροφή του τόπου τους. Σε ολόκληρη τη χώρα, οι κάτοικοι των θιγόμενων περιοχών ξεσηκώνονται, με την Τήνο να πρωτοστατεί και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ενός ενωμένου κοινωνικού συνόλου.  Σήμερα μάλιστα οι εξελίξεις προχώρησαν περαιτέρω, αφού αναμένεται να ξεκινήσει η εκδίκαση από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σύρου, των γεγονότων της 20ης Μάϊου, κατά την μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων του νησιού.

Πως χειρίζεται η Περιφέρεια το θέμα: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λεονταρίτης θα παραστεί στο δικαστήριο για την υπεράσπιση των κατοίκων της Τήνου! Μία απόφαση που τιμά τόσο την Περιφέρεια για την πρωτοβουλία όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο που την ψήφισε ομόφωνα. Τόσο ο Δήμαρχος Τήνου κ. Γιάννης Σιώτος όσο και η Έπαρχος Τήνου κ. Νατάσα Δεληγιάννη βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή, έχουν γίνει ένα με τους κατοίκους και απλά διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμα τους, να μην επιθυμούν  το νησί τους  να θυσιαστεί στο βωμό, όχι των ΑΠΕ αλλά των ΒΑΠΕ, που χωρίς την σύμφωνη γνώμη τους, επιχειρούν να εγκαταστήσουν ανεξέλεγκτα διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Πως το χειρίζεται η Δημοτική Αρχή: Στο δικό μας μικρόκοσμο ωστόσο η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Κυριολεκτικά η Άνδρος προορίζεται να γίνει «μπαταρία», ακολουθώντας τα άσχημα χνάρια της άλλης γειτόνισσας, της Εύβοιας. Μην ξεχνάμε και το αμίμητο που ακούγεται κατά καιρούς ότι «η φύση έχει χωροθετήσει στην Άνδρο» και ότι απλώς πρέπει να αποδεχθούμε τη μοίρα μας… Αν ρίξει κάποιος και μια γρήγορη ματιά στο χωροταξικό που βρίσκεται σε διαβούλευση μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι η Άνδρος έχει πουληθεί σε τιμή ευκαιρίας,  προφανώς εδώ και χρόνια.
Σε πλήρη αντίθεση με τη στάση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προς την Τήνο, χαρακτηριστικότατο είναι το  παράδειγμα του Δημάρχου, ο οποίος όταν κλήθηκε να καταθέσει για τη διαμαρτυρία στο λιμάνι του Γαυρίου τον περασμένο Μάιο, «αναγνώρισε» μεροληπτικά 13 άτομα από τα 250-300 που βρέθηκαν στο σημείο κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης. Όλως τυχαίως μάλιστα από τους 13, οι 10 θεωρούνται «πολιτικοί αντίπαλοι». Σαφώς και θα έθετα το ζήτημα σε άλλη βάση, αν είχαν «αναγνωριστεί» οι περισσότεροι (όλοι θα ήταν δύσκολο το κατανοώ), ή κανένας! Ο αριθμός 13 λοιπόν εκτός από γρουσούζικος, σε αυτή την περίπτωση είναι προκλητικός! Αμφιβάλω επίσης αν η Περιφερειακή Αρχή γνώριζε τα παραπάνω μέχρι την περασμένη εβδομάδα που πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση για το χωροταξικό παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Λεονταρίτη, όπου ακούστηκε σχετικό σχόλιο για τη στάση του Δημάρχου απέναντι σε πολίτες και αιρετούς.

Για τον Έπαρχο τι να πούμε; Το λιγότερο άστοχη η επιλογή του Περιφερειάρχη να οριστεί για δεύτερη φορά Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας αφού μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει κάποια συγκεκριμένη τοποθέτηση, όχι μόνο για την Άνδρο που θα έπρεπε εκ των πραγμάτων να στηρίζει λόγω του διττού ρόλου, αλλά και για τα υπόλοιπα νησιά. Γενικώς απών από το θέμα.
Θα ήθελα να προτρέψω για μία ακόμα φορά όλους τους Ανδριώτες να κοιτάξουν τις πινέζες στους χάρτες με τις θέσεις των ανεμογεννητριών σε Άνδρο – Τήνο και ταυτόχρονα να αναλογιστούν τι συμβαίνει απέναντι και τι εδώ… Έτσι μονάχα θα ξεκαθαρίσουν οι διαφορές… σε αριθμούς, μεγέθη, τακτικές, συμπεριφορές.
Αιολικό σφηνάκι by Αντριάνα Μπόθου

Πηγή: Andros Portal