Αυγή: Μοναστηράκι -Διαμαρτυρία για την ενεργειακή λαίλαπα και τη λεηλασία της φύσης

Πορεία προς το Σύνταγμα από την οδό Αθηνάς με πρωτοβουλία του «Πανελλαδικού Δικτύου Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια»

Με κεντρικό σύνθημα «Βάζουμε φρένο στην ενεργειακή λαίλαπα και στην εμπορευματοποίηση της ενέργειας – Λέμε όχι στον μύθο της πράσινης ανάπτυξης», 86 πρωτοβουλίες, συλλογικότητες και πολίτες που αγωνίζονται ενάντια στη σαρωτική εγκατάσταση φαραωνικών αιολικών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών μονάδων, διαδήλωσαν το απόγευμα με αφετηρία το Μοναστηράκι.

Το κάλεσμα έγινε με πρωτοβουλία του «Πανελλαδικού Δικτύου συλλογικοτήτων για την ενέργεια», που συγκροτήθηκε τον Νοέμβρη του 2020.

Όπως τονίζεται στο κάλεσμα η τεράστια διασπορά των έργων και το μέγεθός τους φτάνει σε σημείο που δεν υπάρχει ούτε μια περιοχή της χώρας που να μη βιώνει με επώδυνο τρόπο τις συνέπειες, γεγονός που επαναφέρει διαρκώς στην επικαιρότητα το παλιό κινηματικό ερώτημα: «ενέργεια για τι και για ποιον;», δηλαδή ενέργεια για ποιο σκοπό και σε όφελος τίνος.

Σημειώνεται ακόμη από τη μεριά του Πανελλαδικού Δικτύου ότι η πολιτική και οικονομική εξουσία χρησιμοποιεί προσχηματικά την ανάγκη για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και χαρακτηρίζει αυθαίρετα την ανάπτυξη πράσινη καθώς σε μια σειρά από ζητήματα καταγράφονται πολύ έντονες αντιφάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της βίαιης απολιγνιτοποίησης, η οποία συνοδεύεται από μια έξαρση κατασκευής νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

Επιπλέον έχει νομοθετηθεί η καύση προϊόντων επεξεργασίας αποβλήτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αναμένονται εξαγγελίες για τον αριθμό και τον τόπο της εγκατάστασής τους.

Ενώ την ίδια ώρα «βγαίνουν στο σφυρί» τα βασικά δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Με τη σημερινή διαδήλωση το Πανελλαδικό Δίκτυο στοχεύει να δώσει μία πρώτη ηχηρή απάντηση στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την κατάθεση και υιοθέτηση κλιματικού νόμου, ο οποίος «θα επικαιροποιήσει τους στόχους της χώρας για διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

 

Πηγή: Αυγή