ΕΦΣΥΝ: «Φρένο στην ενεργειακή λαίλαπα»

Πανελλαδικό συλλαλητήριο διοργανώνεται το Σάββατο στην Αθήνα από το Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων ενάντια στην εμπορευματοποίηση της ενέργειας και στον «μύθο της πράσινης ανάπτυξης».

● Η δράση έρχεται σε μια περίοδο που σηματοδοτείται από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και την έξαρση κατασκευής νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Πανελλαδικό συλλαλητήριο και πορεία διοργανώνεται το Σάββατο στην Αθήνα με αφετηρία την πλατεία Μοναστηρακίου, στις 7 το απόγευμα, και κεντρικό πρόταγμα «Βάζουμε φρένο στην ενεργειακή “λαίλαπα” και στην εμπορευματοποίηση της ενέργειας – Λέμε όχι στον μύθο της “πράσινης ανάπτυξης”».

Το κάλεσμα γίνεται με πρωτοβουλία του «Πανελλαδικού Δικτύου συλλογικοτήτων για την ενέργεια», που συγκροτήθηκε τον Νοέμβρη του 2020 και, μέχρι στιγμής, έχουν δηλώσει υποστήριξη και συμμετοχή 65 συλλογικότητες απ’ όλη τη χώρα.

Το «παρών» αναμένεται να δώσουν κάτοικοι των πληττόμενων περιοχών, κάτοικοι της Αθήνας που κατάγονται από αυτές, καθώς και ευαισθητοποιημένοι πολίτες στα θέματα της προστασίας της φύσης και της διαχείρισης της ενέργειας. Η κινητοποίηση σηματοδοτεί το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου δράσεων, εκεί ακριβώς όπου εξελίσσονται οι ενεργειακές δραστηριότητες και τα διάφορα κινήματα δίνουν τις δικές τους μάχες.

Καταιγιστικές εξελίξεις

Εξάλλου, πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που στον τομέα της ενέργειας έχουμε καταιγιστικές εξελίξεις. Η τεράστια διασπορά των έργων, το μέγεθός τους, ο χαρακτήρας και η σκοπιμότητά τους, οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τους έχουν μετατρέψει τις αντίστοιχες δραστηριότητες σε ανοιχτή πληγή. «Δεν υπάρχει ούτε μια περιοχή της χώρας που να μην τις βιώνει με επώδυνο τρόπο, γεγονός που επαναφέρει διαρκώς στην επικαιρότητα το ερώτημα: “ενέργεια για τι και για ποιον;”, δηλαδή ενέργεια για ποιον σκοπό και σε όφελος τίνος», επισημαίνει το «Πανελλαδικό Δίκτυο».

Πιο συγκεκριμένα, η περίοδος που διανύουμε σηματοδοτείται από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, που συνοδεύεται από μια έξαρση κατασκευής νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, τα εξορυκτικά σχέδια που -παρά την προσωρινή νηνεμία- παραμένουν στο τραπέζι και, μάλιστα, αρχίζουν να συσχετίζονται με τα υπεράκτια αιολικά έργα, την αδειοδότηση και κατασκευή με καταιγιστικούς ρυθμούς αιολικών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων, που δεν αφήνουν ανέγγιχτη ούτε σπιθαμή εδάφους του ορεινού και νησιωτικού χώρου.

Επιπλέον, έχει νομοθετηθεί η καύση προϊόντων επεξεργασίας αποβλήτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προωθούνται εκτεταμένα διασυνοριακά έργα μεταφοράς και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, «βγαίνουν στο σφυρί» τα βασικά δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και μονιμοποιούνται και επεκτείνονται τα φαινόμενα αδυναμίας πρόσβασης στις υπηρεσίες ενέργειας και της «ενεργειακής φτώχειας».

Χωρίς σταματημό

«Για να μπορέσουν να γίνουν όλα αυτά έχει αποσαθρωθεί πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος, διαδικασία που δεν φαίνεται να έχει σταματημό. Οι πρακτικές λεηλασίας της φύσης, αρπαγής γης και συρρίκνωσης της βιοποικιλότητας και των παραγωγικών δραστηριοτήτων, που αλλοιώνουν τα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών, είναι καθημερινό φαινόμενο. Το αδειοδοτικό πλαίσιο για τα ενεργειακά έργα και ιδιαίτερα για τα έργα ΑΠΕ έχει ραφτεί στα μέτρα των εργολάβων, ενώ αναμένονται και νέες διευκολύνσεις. Η ΡΑΕ έχει εξελιχθεί σε έναν σκληρό μηχανισμό μαζικής αδειοδότησης, που παρακάμπτει απροκάλυπτα ακόμη και τις ελάχιστες υποχρεώσεις της, σύμφωνα με το υφιστάμενο προβληματικό νομοθετικό πλαίσιο. Το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ εξακολουθεί να “μαγειρεύεται”, εδραιώνοντας την πεποίθησή μας ότι ο βασικός προορισμός του είναι να νομιμοποιήσει την απίστευτη λεηλασία της φύσης που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό», αναφέρει το «Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια».

● Πανελλαδικό συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών και την τρομοκρατία κράτους-πολυεθνικών διοργανώνεται στον Βόλο από τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Βόλου Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών, αύριο (26/6) στις 6.30 το απόγευμα, με συγκέντρωση στο νοσοκομείο της πόλης και πορεία.

Τάσος Σαραντής

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών