ΕΦΣΥΝ:Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για το κλίμα-Τάσος Σαραντής

Στους δρόμους της Αθήνας και πολλών άλλων πόλεων στην Ελλάδα θα βρεθούν το Σάββατο συλλογικότητες, κινήσεις, φορείς και εργατικά σωματεία για να ενώσουν τη φωνή τους ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Δεκάδες συλλογικότητες και ομάδες που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, κινήσεις για την προστασία των ρεμάτων και των υγροτόπων, αντι-αιολικά κινήματα και ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και υδρογονανθράκων, φορείς και εργατικά σωματεία διαδηλώνουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας μεθαύριο Σάββατο (6/11) για να ενώσουν τη φωνή τους με το διεθνές κίνημα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ θα διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκόβη. Την ίδια μέρα, εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας δράσης για το κλίμα.

«Οι συνομιλίες στη Γλασκόβη δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κανένα ουσιαστικό μέτρο, παρά τα μεγάλα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις που θα ακουστούν. Εδώ και αιώνες, οι πλούσιες κυβερνήσεις και οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους και τον πλανήτη για το κέρδος, παραβλέποντας το πόσο βλάπτουν όλους τους υπόλοιπους από εμάς. Οχι μόνο δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την κλιματική αλλαγή, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και των κινημάτων, αλλά επιδεινώνουν τα αποτελέσματα των καταστροφών εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διαλύουν το Δημόσιο και τις υπηρεσίες προστασίας και αντιμετώπισής τους», αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι από τους μεγαλύτερους εμπρηστές του κλίματος! Είναι υπεύθυνη για το 1,3 εκατομμύριο στρέμματα που έγιναν στάχτη το καλοκαίρι και την επέλαση των κερδοσκόπων που ετοιμάζονται να “επενδύσουν” πάνω στα αποκαΐδια, ενώ τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα καθυστερούν προκλητικά και ο κόσμος κινδυνεύει από τις πλημμύρες. Πουλάει “πράσινη ανάπτυξη” την ώρα που συνεχίζει τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων και ρημάζει τις βουνοκορφές και τα νησιά με ανεμογεννήτριες. Ιδιωτικοποιεί την ενέργεια και επιμένει στην καύση σκουπιδιών και την επέκταση των ΧΥΤΑ. Μπαζώνει ρέματα και θάλασσες και λεηλατεί πάρκα και ελεύθερους χώρους. Πρέπει να τη σταματήσουμε! Ενώνουμε τη φωνή μας με το διεθνές κίνημα που διεκδικεί “να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα”!», καταλήγουν

Αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια έχουν πάρει μια σειρά από σωματεία εργαζομένων, ανάμεσά τους o Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, o Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», o Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου, το Σωματείο Εργαζομένων στον Τομέα Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ, η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, η ΕΛΜΕ Χανίων, o Σύλλογος Δασκάλων Χανίων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Ηρακλείου, το Σωματείο του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών.

Τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει το ΜέΡΑ25, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ και αριστερές αντικαπιταλιστικές περιφερειακές κινήσεις και κινήσεις σε δήμους. Συλλαλητήριο των πληγέντων από φυσικές καταστροφές θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Την κινητοποίηση στηρίζει το ΚΚΕ.


Οι συγκεντρώσεις

✓ Αθήνα Σύνταγμα, 14.00
✓ Θεσσαλονίκη Καμάρα, 12.00
✓ Χανιά πλατεία Αγοράς, 12.00
✓ Ηράκλειο Κρήτης πλατεία Ελευθερίας, 12.00
✓ Βόλος πλατεία Αγίου Νικολάου, 12.00
✓ Πάτρα πλατεία Γεωργίου, 12.00
✓ Κέρκυρα πλατεία Ανουντσιάτας, 14.00
✓ Ξάνθη κεντρική πλατεία, 12.00
✓ Γιάννενα Περιφέρεια, 12.00

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών