ΕΦΣΥΝ: Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει προοδευτική κυβέρνηση χωρίς εκπόνηση προγράμματος προεκλογικά

ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

Το γάντι σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. πέταξε ο Γιάνης Βαρουφάκης απ’ το βήμα της 86ης ΔΕΘ σχετικά με το πώς θα μπορούσε να σχηματιστεί προοδευτική συγκυβέρνηση και ταυτόχρονα εξαπέλυσε σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον τρόπο που διαχειρίζεται την ενεργειακή και γενικότερη οικονομική κρίση.

Κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 διαμήνυσε πως για να υπάρξει μετεκλογική συνεργασία για τη συγκρότηση προοδευτικής συγκυβέρνησης, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα πρέπει να προηγηθεί προεκλογική συμφωνία επί του προγράμματος. 

«Το προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα συντάσσεται πριν τις εκλογές και τίθεται υπ’ όψη του λαού ΠΡΙΝ τις εκλογές, το προοδευτικό μέτωπο χτίζεται πριν τις εκλογές» διαμήνυσε ο Γ. Βαρουφάκης και σημείωσε: «Μόνο έτσι θα τιμήσουμε την απλή αναλογική και θα σηκώσουμε το γάντι που ρίχνει ο κ. Μητσοτάκης στην αντιπολίτευση».

«Όποιες και όποιοι θέλουμε να ανατρέψουμε τη Δεξιά, καλούμαστε να απαντήσουμε στο κυβερνητικό πρόγραμμα της «Μητσοτάκης ΑΕ» με συνεκτικό, σοβαρό προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα η εκπόνηση του οποίου δημιουργεί, εκ των πραγμάτων, προϋποθέσεις για την συγκρότηση προοδευτικού μετώπου», επέμεινε και τόνισε ότι  «δεν θέλω να ξανακούσω για προοδευτική κυβέρνηση από εκείνους που αρνούνται να συζητήσουν πριν τις εκλογές τι σημαίνει στην πράξη, προγραμματικά, μια προοδευτική διακυβέρνηση».

Ταυτόχρονα έθεσε σειρά συγκεκριμένων ερωτημάτων προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ως βάση προγραμματικής συμφωνίας:

 

  • Θα καταργήσουμε το Χρηματιστήριο Ενέργειας;
  • Θα εθνικοποιήσουμε τη ΔΕΗ;
  • Θα επενδύσουμε το μεγαλύτερο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης σε φωτοβολταϊκά στις ταράτσες, σε θερμικές αντλίες αντί για καυστήρες, σε πλωτές ανεμογεννήτριες και σε πράσινο υδρογόνο;
  • Θα βάλουμε οριστικό τέλος στις εξορύξεις και στα χρυσορυχεία;
  • Θα πάμε τον ΦΠΑ στο 15% και τον φόρο μικρών επιχειρήσεων στο 10%, ανεβάζοντας παράλληλα τον φόρο των μεγάλων στο 30%;
  • Θα καταργήσουμε την ψευτο-αγορά κόκκινων δανείων, τον «Ηρακλή», ώστε να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και να μπει φρένο στα αρπακτικά ταμεία;
  • Θα αποσυνδέσουμε τις συντάξεις από τον χρηματιστηριακό τζόγο;
  • Θα εφαρμόσουμε το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ το οποίο χωρίς εξευτελιστικά voucher επιτρέπει δωρεάν ψηφιακές δημοσιονομικές συναλλαγές, φοροαπαλλαγές και μόνιμη ενίσχυση των ευάλωτων μέσα από βασικό εισόδημα;
  • Θα απαγορεύσουμε την παρακολούθηση ελλήνων πολιτών χωρίς την έγκριση της ΑΔΑΕ;
     

 «Χωρίς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα πριν τις εκλογές, δεν θα υπάρξει ποτέ προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα κόντρα στο πρόγραμμα λεηλασίας της «Μητσοτάκης ΑΕ» συνέχισε και επανέλαβε: «Δεν υπάρχει για το ΜέΡΑ25 προοδευτική κυβέρνηση χωρίς προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα η εκπόνηση του οποίου μόνο προεκλογικά μπορεί να γίνει».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών