ΕΦΣΥΝ: Δεν είναι μόνο ο τουρισμός Πέτρος Μανταίος

Μου λέγανε τις προάλλες φίλοι ότι ακόμα και τώρα, στην εκπνοή της τουριστικής περιόδου, μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί είναι βουλιαγμένοι στον κόσμο. Τα ίδια μού τηλεφώνησαν από τον Λαύκο, στο Νότιο Πήλιο, ότι έγιναν κι εκεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο που περίπου συνέπεσε με το πανηγύρι του χωριού…

Για τα παλιά πανηγύρια, στο Πήλιο, μίλησε, ένα βραδάκι του Αυγούστου, καλεσμένος από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο «Δράση», ο ντόπιος κλαριτζής Αριστείδης Ψαθάς, 82 χρόνων, όπως τα έζησε πάνω από εξήντα χρόνια. Δεν μίλησε, κουβέντιασε απλά, άνοιξε την καρδιά του, στην άκρη του χωριού, κάπως μακριά από την «τύρβη της πόλης» και του τουριστικού ενδιαφέροντος πλατείας και «φαγάδικων».

Ανάλογη απόσταση από τον τουρισμό της «κατανάλωσης» και των «κινητών» φωτογραφιών είχε η προβολή, απόμερα της πλατείας, ενός αφοπλιστικά τεκμηριωμένου ντοκιμαντέρ (νομίζω του 2015 και πάλι… υπαίτιος η «Δράση») για τις ανεμογεννήτριες και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον· για τις οποίες έχω και την, προσωπική, γνώμη ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα που μας πλασάρουν οι εταιρείες με τους «υπουργούς» τους σαν… ευεργέτημα.

Στην πλατεία του χωριού, αλλά διακριτικά, σχεδόν απαρατήρητα, στο κοινοτικό εστιατόριο, πραγματοποιήθηκε η έκθεση γλυπτικής του αυτοδίδακτου Λαυκιώτη καλλιτέχνη (βιοπορίζεται ως ελαιοχρωματιστής) Ακη Μπουρμπούλια. Νέος δημιουργός, με ιδέες, φαντασία, τόλμη στο υλικό, κυρίως μέταλλο, κίνηση και εναργή αποτύπωση του χρόνου (ακόμα και με ρολόγια), στα ίχνη του αξέχαστου φίλου Αντώνη Ταβάνη, που έζησε και δημιούργησε στον Λαύκο (1991–2006).

Τέλος, τελετουργία συγκίνησης ήταν τα εγκαίνια στο «Μουσείο Ραδιοφώνου – Αντώνης Ταβάνης» της έκθεσης «Κουρείον – Κομμωτήριον», ανδρών τε γυναικών, του ιστορικού μπαρμπέρη του χωριού Στάθη Φορλίδα (απεβίωσε πρόπερσι, 98 ετών), συγχρόνως, βιολιτζή, τραγουδιστή και… προξενητή! Επίπλωση, εργαλεία και είδη καλλωπισμού χάρισε στη «Δράση» και στο χωριό η κόρη του, Αντα. Ουκ επ’ άρτω μόνω… τουριστικώ!

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών