ΕΦΣΥΝ: Δίκη της «Εφ.Συν.» για ρεπορτάζ που χαρακτηρίστηκε αληθές Γιώτα Τέσση

Εκδικάστηκε χθες η αγωγή εταιρείας αιολικών εναντίον της εφημερίδας μας και δύο συναδέλφων για τεκμηριωμένο δημοσίευμα. ● Η απόφαση του δικαστηρίου θα κρίνει αν η ελευθερία του λόγου και η έκφραση γνώμης αποτελούν θεμελιώδη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα ή όχι.

Με τα συνθήματα αλληλέγγυων υπέρ της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του δημοσιογράφου της Τάσου Σαραντή να ακούγονται μέσα στη δικαστική αίθουσα του Πρωτοδικείου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε χθες η εκδίκαση της αγωγής που άσκησε εναντίον της συνεταιριστικής εφημερίδας μας η «WRE ΕΛΛΑΣ – Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Παροχής Υπηρεσιών».

Αφορμή της αγωγής ήταν ρεπορτάζ του συναδέλφου με τίτλο «Οι ανεμογεννήτριες “γεννούν” βιομηχανία διώξεων», που δημοσιεύτηκε στις 29/12/2019 και αφορούσε το πρωτοφανές μπαράζ μηνύσεων και αγωγών της εταιρείας σε όσους είχαν αντιταχθεί στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου ιδιοκτησίας της στα Κουλέντια του Δήμου Μονεμβασίας.

Το δημοσίευμα δεν άρεσε στην εταιρεία και επέλεξε την προσφιλή της τακτική για να αντιδράσει: την αγωγή! Και μάλιστα αξιώνοντας 225.000 ευρώ από την εφημερίδα και τον συντάκτη, καθώς και 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον αναφορά στο πρόσωπό της. Δεν της φτάνουν αυτά· επιθυμεί και να απαγγελθεί προσωρινή κράτηση 12 μηνών στον συνάδελφο και στον πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα μας.

«Είναι πολύ δύσκολο να προσπαθείς να κάνεις μια επένδυση και να χρειάζεσαι 20 χρόνια για να το πετύχεις. Αυτά τα 20 χρόνια έχει γίνει σοβαρή ζημιά στο όνομα της εταιρείας. Πίσω από το δημοσίευμα κρύβονται είκοσι χρόνια», κατέθεσε ο κ. Κορδάκης, μηχανολόγος μηχανικός, εργαζόμενος στην εταιρεία κατά την περίοδο 2015-2018, με τον δικηγόρο της «Εφ.Συν.», Διονύση Λιβιεράτο, να επισημαίνει ότι η «Εφ.Συν.» κυκλοφορεί τα τελευταία εννέα και όχι είκοσι χρόνια και να απαριθμεί τη μία αγωγή της εταιρείας μετά την άλλη την περίοδο πριν από το δημοσίευμα.

«Ολα αυτά δεν συνιστούν μια βιομηχανία διώξεων της εταιρείας; Πού είναι το ψευδές όσον αφορά τον καταιγισμό των δικαστικών ενεργειών; Σε τι απέχει ο τίτλος και το κείμενο από την πραγματικότητα;» ρώτησε ο κ. Λιβιεράτος τον μάρτυρα και εκείνος παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν τα γεγονότα, προφανώς και έγιναν αυτά». Αφού το ρεπορτάζ ήταν αληθές, προς τι η αγωγή; Σύμφωνα με τον δικηγόρο της εταιρείας, «αν το δημοσίευμα ανέφερε μόνο τις αγωγές που έχει κάνει η εταιρεία, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα. Τι εξυπηρετεί την ενημέρωση των αναγνωστών ο χαρακτηρισμός των αγωγών ως εκφοβιστικές;».

Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο μάρτυρας Παναγιώτης Νάνος, δήμαρχος της Λίμνης Πλαστήρα: «Ασφαλώς και οι αγωγές αυτές έχουν ένα στοιχείο πίεσης και εκφοβισμού, η τοπική κοινωνία νιώθει ανασφάλεια, δεν θέλει να μπλέξει στα δικαστήρια. Λειτουργούν σαν απειλή, σαν μαχαίρι στον λαιμό. […] Ο κύριος Σαραντής είναι ένας έγκριτος δημοσιογράφος και πολλές φορές έχει αναδείξει θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι απόλυτα τεκμηριωμένο και ακριβές, σέβεται τη δημοσιογραφική δεοντολογία και δεν αφήνει σκιές. Αλίμονο αν οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να αναδεικνύουν θέματα. Αυτό είναι το νόημα και η πεμπτουσία της δημοκρατίας».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε επίσης στη λέξη «βιομηχανία» (διώξεων) και εξήγησε ότι «πρόκειται για έναν δημοσιογραφικό όρο που δείχνει ότι μια πράξη είναι επαναλαμβανόμενη. Θα μπορούσε να είναι και η λέξη “σωρεία”. Επομένως το δημοσίευμα θα ήταν ψευδές αν δεν είχαν ασκηθεί οι αγωγές. Από τη στιγμή που έχουν ασκηθεί, περιγράφει μια πραγματικότητα». Η απόφαση του δικαστηρίου θα κρίνει αν η ελευθερία του λόγου και η έκφραση της γνώμης αποτελούν θεμελιώδη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα ή όχι.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών