ΕΦΣΥΝ: Εκδήλωση ενάντια στην καταστροφή σε Γράμμο, Σμόλικα και Ταμπούρι Τάσος Σαραντής

ΕΦΣΥΝ: Εκδήλωση ενάντια στην καταστροφή σε Γράμμο

Εκδήλωση και συζήτηση για τις επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης κατασκευής μεγάλου αριθμού μικρών υδροηλεκτρικών έργων και ανεμογεννητριών στον Γράμμο, το Ταμπούρι και τον βορειοδυτικό Σμόλικα διοργανώνουν το Σάββατο 21 Ιουλίου, στις 19:30 στο Κεφαλοχώρι Κόνιτσας, σύλλογοι και κάτοικοι από 5 χωριά της περιοχής.

Τα μικρά υδροηλεκτρικά που σχεδιάζονται για τον Γράμμο ανέρχονται σε 23 και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια αδειοδότησης. Αφορούν τα ρέματα και τα ποτάμια που καταλήγουν στον ποταμό Σαραντάπορο, τον ίδιο τον ποταμό Σαραντάπορο καθ’ όλο το μήκος του, αρχής γενομένης από τις πηγές του, καθώς και μέρος του ποταμού Αλιάκμονα από το χωριό Γράμμουστα μέχρι το Νεστόριο.

Συνυπολογίζοντας και τα 7 υδροηλεκτρικά που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια αδειοδότησης (με το ένα να βρίσκεται σε λειτουργία), στα βορειοδυτικά του Σμόλικα και αφορούν τον Βουρκοπόταμο, παραπόταμο του Σαραντάπορου, όπως επίσης και τα ρέματα που τον τροφοδοτούν, ο συνολικός αριθμός φτάνει τα 30.

Αν και οι επιπτώσεις των μικρών υδροηλεκτρικών θεωρούνται ήπιες, στην  πραγματικότητα πρόκειται για βιομηχανικού τύπου κατασκευές που απέχουν κατά πολύ από τους νερόμυλους και τις νεροτριβές. Για την κατασκευή τους απαιτείται η ρίψη τόνων τσιμέντου στις κοίτες των ποταμών, ενώ στη συνέχεια εκτρέπεται το νερό και διοχετεύεται σε αγωγούς μήκους χιλιομέτρων. 

Αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων είναι ότι το ρέμα απονεκρώνεται, δεν έχει πλέον νερό, η κοίτη του καταστρέφεται και αποψιλώνονται το δάσος και η άγρια βλάστηση. Επιπλέον, οι ιδιωτικές εταιρίες στις οποίες ανήκουν κατέχουν ταυτόχρονα και την άδεια χρήσης του νερού. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του συνόλου των υδάτων του βουνού.

Τα ρέματα και τα ποτάμια των οποίων μεθοδεύεται η καταστροφή είναι ο Αλιάκμονας, ο Σαραντάπορος, του Αμάραντου, ο Βαθύλακος, ο Βουρκοπόταμος, η Ραχοβίτσα, Πουρνιάς, της Αγίας. Παρασκευής, ο Μεσοπόταμος, η Μανούρα, ο Βουρμπιανίτικος, ο Γοργοπόταμος, το Άσπρο Ρέμα, της Πιστιλιάπης, η Λυγερή, η Μαρδίτσα, το Κυψελιώτικο, το Ζουζουζουλιώτικο, και του Επταχωρίου.

Και ανεμογεννήτριες

Τα καταστροφικά σχέδια για την περιοχή δεν σταματούν εδώ. Τον Φλεβάρη του 2023 πραγματοποιήθηκαν από εννέα διαφορετικές εταιρίες, εννέα αιτήσεις για την τοποθέτηση εννέα ανεμογεννητριών στο Ταμπούρι του Σμόλικα (με υψόμετρο 1.878 μέτρα) οι οποίες πήραν πρόσφατα άδειες παραγωγής. Κατά πως φαίνεται, πρόκειται για μια ακόμα επιχείρηση κατάτμησης ενός ενιαίου αιολικού. Επιπλέον, κατατέθηκε αίτηση για την εγκατάσταση επιπλέον 5 ανεμογεννητριών στο Ταμπούρι, ενώ  έχει κατατεθεί αίτηση για την εγκατάσταση 17 ανεμογεννητριών στο όρος Τάλιαρος που βρίσκεται στα όρια της περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Κόνιτσας. Το αιολικό εκτείνεται μεταξύ 3 δήμων, Νεστορίου – Βόϊου – Γρεβενών.

Τα χωριά που απειλούνται από τις σχεδιαζόμενες βιομηχανικές κατασκευές υδοηλεκτρικών και ανεμογεννητριών είναι ο Αμάραντος, η Αγία. Βαρβάρα, η Πουρνιά, Αγία Παρασκευή, η Φούρκα, η Καστάνιανη, η Λαγκάδα, η Δροσοπηγή, ο Πύργος, οι Χιονάδες, το Ασημοχώρι, το Πληκάτι, ο Γοργοπόταμος, η Βούρμπιανη, η Πυρσόγιαννη, η Οξυά, η Θεοτόκος, η Αετομηλίτσα, το Κεφαλοχώρι, η Πλαγιά, η Ζούζουλη, το Επταχώρι, η Χρυσή, το Πευκόφυτο, και Γράμμουστα.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Αετομηλίτσας, ο Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών Γράμμου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γοργοποτάμου, η Αδελφότητα Δροσοπηγιωτών Δήμου Κόνιτσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλοχωρίου, η Αδελφότητα Καστανιανιτών Κόνιτσας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστάνιανης Άγιος Νικόλαος». Σε αυτή θα μιλήσουν οι Γιώργος Μερτζάνης (βιολόγος), Τρύφωνας Κόλλιας (νομικός) και εκπρόσωπος της Συνέλευσης για την υπεράσπιση των βουνών.

Στο κάλεσμά τους προς τους συντοπίτες και τις συντοπίτισσές τους οι διοργανωτές αναφέρουν: «Τα βουνά αυτά μας φιλοξενούν εκατοντάδες χρόνια. Η χωροθέτηση των χωριών μας γύρω από τα ποτάμια τους μόνο τυχαία δεν είναι. Τα βουνά, τα δάση, οι πηγές και τα νερά τους μας παρείχαν απλόχερα όλα τα απαραίτητα για τη διαβίωσή μας. Η ζωή μας και η ύπαρξη των κοινοτήτων μας είναι ταυτόσημη με τα Βουνά. Σας καλούμε να αγωνιστούμε από κοινού ενάντια στην καταστροφή τους».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών