ΕΦΣΥΝ: Οξύνεται η σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας με αφορμή το φυσικό αέριο

Ο πύργος της Gazprom, στις εγκαταστάσεις της στην Αγία Πετρούπολη

AP Photo/Dmitri Lovetsky, File

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης μετά την απόφαση της ρωσικής Gazprom από χθες Τρίτη να περιορίσει τη ροή φυσικού αερίου προς της Γερμανία και να τη σταματήσει έως το Σάββατο. Η Ευρώπη κατηγορεί τη Μόσχα ότι εκβιάζει για να πετύχει πολιτικούς στόχους της, με το Κρεμλίνο να υποστηρίζει ότι έπρεπε το αέριο να προωθηθεί στη ρωσική αγορά, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της υψηλής ζήτησης.

Οι ροές μέσω του αγωγού Yamal Ευρώπης περιορίστηκαν χθες Τρίτη και έως το Σάββατο το αέριο θα γυρίζει πίσω προς τη Ρωσία.

Η νέα αυτή εξέλιξη ήταν η αφορμή να ανέβει χθες Τρίτη η τιμή του αερίου στην Ευρώπη κατά 20%, ενώ σήμερα Τετάρτη έπεσε 3%, παραμένοντας πάντως σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στην αύξηση της τιμής του αερίου πανευρωπαϊκά έχει συμβάλει ο κρύος καιρός, με τον χειμώνα να είναι μπροστά μας, ενώ στη Γαλλία μονάδες παραγωγής ενέργειας έχουν κλείσει για λόγους ασφαλείας.

Ταυτόχρονα, έχει μειωθεί η παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες, καθώς οι άνεμοι στην Ευρώπη πνέουν με μικρότερες ταχύτητες από ό,τι συνήθως αυτήν την εποχή, και τα πλοία που μεταφέρουν υγραέριο από την Ασία επιλέγουν τις χώρες που θα το παραδώσουν με βάση το ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι διατεθειμένη να πληρώσει περισσότερο.

Αναλυτές και πολιτικοί στην Ευρώπη υποστηρίζουν ότι η Μόσχα επίτηδες μειώνει τις παραδόσεις αερίου ώστε να πιέσει τις δυτικές χώρες να υποχωρήσουν στα αιτήματά της όσον αφορά την Ουκρανία, αλλά και για να προχωρήσει η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 που έχει παγώσει.

Ωστόσο το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις όσον αφορά τον Nord Stream 2 «δεν έχουν καμία σχέση», τονίζοντας ότι «είναι ζήτημα εμπορίου».

Οι γερμανικοί πάροχοι ενέργειας RWE και Uniper, που είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες πελάτες της Gazprom, ανακοίνωσαν ότι η ρωσική κρατική εταιρεία είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τις έναντί τους.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών