ΕΦΣΥΝ: ΜέΡΑ25 Κρήτης: Φωτογραφικές διατάξεις για τα καρτέλ της ενέργειας

ΕΦΣΥΝ: ΜέΡΑ25 Κρήτης: Φωτογραφικές διατάξεις για τα καρτέλ της ενέργειας

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Για φωτογραφικές διατάξεις για τα καρτέλ της Ενέργειας στην Κρήτη και τη μετατροπή της Κρήτης και άλλων νησιών σε νεκροταφεία ανεμογεννητριών, κάνουν λόγο τα μέλη των Οργανώσεων Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25 σχετικά με το πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται μέτρα ενίσχυσης Υβριδικών Σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και σύμφωνα με το ΜέΡΑ 25 Κρήτης υπάρχει φωτογραφική διάταξη με άρθρο που αφορά ειδικά την Κρήτη, στο οποίο παρέχονται «παρεκκλίσεις ως προς το αδειοδοτικό καθεστώς των Υβριδικών Σταθμών, γίνεται λόγος για “ειδικές διαδικασίες αδειοδότησης” και εστιάζεται στην ανάπτυξη Υβριδικών Σταθμών στην Κρήτη για “αναγκαίες παρεκκλίσεις από το ισχύον πλαίσιο αδειοδότησης”».

Η συγκεκριμένη φωτογραφική διάταξη όπως αναφέρουν οι Οργανώσεις Βάσεις του νησιού, «αφορά καταρχάς το έργο της ΤΕΡΝΑ με την επωνυμία “Υβριδικό Αμαρίου”, που προβλέπει αντλησιοταμίευση στο φράγμα Αμαρίου και γιγάντιες ανεμογεννήτριες στη Σητεία».

Με τη νέα φωτογραφική διάταξη παρέχονται ειδικές διευκολύνσεις για την προώθηση του έργου αυτού αλλά και άλλων τριών έργων από επιχειρηματίες – μελετητές, που επί χρόνια αναζητούν κέρδη σε βάρος του φυσικού τοπίου του νησιού».

Επίσης, όπως επισημαίνουν, με το άρθρο 141 του ίδιου πολυνομοσχεδίου, επιτρέπεται σε 47 μη διασυνδεδεμένα νησιά με το δίκτυο ηλεκτρισμού (μεταξύ αυτών και η Κρήτη), να μπαίνουν ανεμογεννήτριες 20ετίας και μάλιστα χωρίς πιστοποιητικά ασφαλείας.

Όπως εξηγούν: «Η διάρκεια ζωής κάθε ανεμογεννήτριας προσδιορίζεται στα 20 έτη. Η ανακύκλωση των υλικών της και ιδιαιτέρως των πτερυγίων της, που αποτελούνται από σύνθετα και τοξικά υλικά, είναι ιδιαιτέρως προβληματική. Δεν μπορούν εύκολα να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν. Και ενώ υπάρχουν ορισμένα κέντρα ανακύκλωσης, θεωρείται οικονομικά ασύμφορη η ανακύκλωσή τους σε μεγάλη κλίμακα. Τα νησιά μας θα μετατραπούν σε νεκροταφεία παλιοσιδηρικών φορτωμένα με άπειρους τόνους οπλισμένου σκυροδέματος και χιλιόμετρα καλωδιώσεων».

Επιπλέον τονίζεται ότι οι απαρχαιωμένες ανεμογεννήτριες θα απαιτήσουν περισσότερες διανοίξεις τεράστιων δρόμων, τεράστια χωματουργικά έργα και την εκρίζωση χιλιάδων δέντρων αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων λόγω της αλλαγής της ροής των βρόχινων υδάτων.

Για τους λόγους αυτούς, μεταξύ άλλων, το ΜέΡΑ25 Κρήτης καλεί τους πολίτες της Κρήτης σε επαγρύπνηση, «με στόχο την προστασία του τοπίου και της ζωής τους».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών