ΕΦΣΥΝ: Στο τραπέζι του ΚΑΣ ο αρχαιολογικός χώρος και τα αιολικά πάρκα Βασιλική Τζεβελέκου

Στη σημερινή ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου έχει εισαχθεί η έγκριση ή μη αναριοθέτησης του χώρου «Δρακόσπιτο» αλλά και ταυτόχρονα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την κατασκευή και λειτουργία συγκροτήματος πέντε αιολικών σταθμών.

Αρχαιότητες, φύση, περιβάλλον ή ανεμογεννήτριες και αιολικά πάρκα; Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου συζητούν απόψε για την τύχη του ξεχωριστού αρχαιολογικού συνόλου στον λόφο του Νημποριού που μαζί με την Ακρόπολη των Στύρων στον λόφο του Αγίου Νικολάου και άλλες τοποθεσίες απειλούνται από την επικείμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Οπως μας έλεγε αρχαιολόγος που γνωρίζει καλά τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία αποτελούν μια σπουδαία, μοναδική και ενιαία ενότητα στην περιοχή, πρόσφατα τραβήχτηκε μια ειδυλλιακή φωτογραφία από την Ακρόπολη Στύρων. Η ανατολή του ήλιου να ξεπροβάλλει ανάμεσα σε δυο γεννήτριες! «Δεν υπάρχει τόπος στην Καρυστία που να κοιτάς και να είναι ελεύθερος από ανεμογεννήτριες», μας εξήγησε.

Η πληττόμενη πολλαπλώς Εύβοια και η συγκεκριμένη περιοχή ασφυκτιά κυριολεκτικά από το πλήθος των ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί, ενώ θα πολλαπλασιαστούν από τους πέντε αιολικούς σταθμούς της εταιρείας ΣΟΦΡΑΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην περιοχή των Στύρων, οι οποίες ωστόσο πρόκειται να απειλήσουν σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους («Εφ.Συν.» «Οι ανεμογεννήτριες πνίγουν τους κατοίκους και τις αρχαιότητες»).

Στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ (θα συζητηθούν αργά το βράδυ, κατά την πάγια τακτική του Γιώργου Διδασκάλου ΓΓΠ και προεδρεύοντος του ΚΑΣ να αφήνει για το τέλος τα σοβαρά θέματα) έχει εισαχθεί «Εγκριση ή μη αναοριοθέτησης του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου “Δρακόσπιτο”, Πύργος Νημποριού Στυρέων Ευβοίας». Επίσης «Εγκριση ή μη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου με τίτλο: “Κατασκευή και λειτουργία συγκροτήματος πέντε αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στη θέση “Τσούκκα Δεμενίτη”, ισχύος 60 MW, στη θέση “Πυργάρι” ισχύος 70 MW, στη θέση “Λιούτσα” ισχύος 15 MW, στη θέση “Χρούση” ισχύος 15 MW και στη θέση “Κελιά”, ισχύος 15 MW, στη Δ.Ε. Στυρέων, Δήμου Καρύστου και των συνοδών τους έργων στη Δ.Ε. Στυρέων, Δήμου Καρύστου, στις Δ.Ε. Διστύων και Ταμυνέων, Δήμου Κύμης Αλιβερίου και στις Δ.Ε. Αμαρυνθίων και Ερετρίας της Π.Ε. Ευβοίας».

Το θέμα εισάγεται μετά τη διενέργεια αυτοψίας που αποφάσισαν τα μέλη του ΚΑΣ κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου (26.10.21), αίτημα που είχαν καταθέσει βουλευτές, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και τα μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νημποριού. Να θυμίσουμε ότι η εσπευσμένη εισαγωγή, από τον κ. Διδασκάλου, της ΜΠΕ σε εκείνη τη συνεδρίαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Και τούτο γιατί παραβίαζε τον αρχαιολογικό νόμο (3028/2002) καθώς εκκρεμούσε (από τις 3/9/21) η αναριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου «Δρακόσπιτο», Πύργος Νημποριού Στυρέων, μετά από πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, η οποία αντιμετωπίζει ως ενιαία ενότητα τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα. Με βάση τον νόμο η εξέταση της αναριοθέτησης προηγείται της Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Παράσταση στο ΚΑΣ θα κάνουν σήμερα οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βαγγέλης Αποστόλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νημποριού και η δικηγόρος Εφη Μουγγαράκη, του Τοπικού Συμβουλίου Στύρων Δ. Καρύστου και του Πανελληνίου Σωματείου Εκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟΑ. Εκτός από την άμεση κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου του λόφου «Πυργάρι» στο Νημποριό Στύρων, θα ζητήσουν την ακύρωση της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων γύρω και μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

Με αυτό το αίτημα εξάλλου πραγματοποίησαν κινητοποίηση χθες το απόγευμα κάτοικοι και φορείς στο λιμάνι των Στύρων. «Για όλους εμάς, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, είναι απαραίτητο να ανατρέψουμε κάθε προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και συνολικά της ζωής μας. Ηδη μόνο στον Δήμο Καρύστου λειτουργούν 413 ανεμογεννήτριες, ενώ σχεδιάζεται να φτάσουν τις 847. Πολλοί αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής έχουν ήδη περικυκλωθεί από Α/Γ.

Τα νέα αιολικά πάρκα (Θέσεις: Χρούση, Κελιά, Λιούτσα) θα δώσουν τη χαριστική βολή στον Αρχαιολογικό Χώρο του Αγ. Νικολάου, ενώ το νέο αιολικό πάρκο στο Νημποριό (Θέση Πυργάρι) κυριολεκτικά θα εξαφανίσει μοναδικές Ρωμαϊκές Αρχαιότητες, που αφορούν σε λατομικές δραστηριότητες και εκτείνονται σε όλη την έκταση του βουνού. Ολα αυτά με το πρόσχημα της “πράσινης” ανάπτυξης, αλλά επί της ουσίας, μιας ανάπτυξης που φέρνει τεράστια κέρδη σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ελάχιστες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και πανάκριβο ρεύμα για το λαό», γράφει η ανακοίνωση.

Οπως έχει καταγγείλει στην «Εφ.Συν.» (29/10/21) ο αρχαιολόγος Κώστας Νικολάου, στον λόφο του Αγίου Νικολάου πρόκειται να τοποθετηθούν 9 ανεμογεννήτριες μπροστά από τη μνημειακή πύλη του. «Ο λόφος του Αγίου Νικολάου αποτελεί μοναδικό μνημειακό σύνολο για την Ελλάδα. Στην κορυφή του υπάρχει η Ακρόπολη των Στύρων, στις πλαγιές του τα ρωμαϊκά λατομεία και τα Δρακόσπιτα. Είναι από τους λίγους επισκέψιμους χώρους στην περιοχή και παρ’ όλα αυτά η νότια και η ανατολική πλευρά του είναι γεμάτη ανεμογεννήτριες.

Μάλιστα ο δρόμος περνάει 200 μ. από την Ακρόπολη των Στύρων και αυτό έγινε το 2019, όπως και 50 μ. από τα ρωμαϊκά λατομεία που επίσης έγινε το 2019. Ο Αρχαιολογικός Νόμος ορίζει πάνω από 500 μ. για μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Οταν μιλάμε για μια περιοχή όπου έχουν τοποθετηθεί 400 ανεμογεννήτριες και πρόκειται να τοποθετηθούν άλλες τόσες, λογικό είναι ότι θα θιχτούν και οι αρχαιότητες της περιοχής».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών