ΕΦΣΥΝ: Ταξίδι ενημέρωσης για ελεύθερα νησιά χωρίς αιολικά

Με αέρα στα πανιά της μια τεράστια νίκη, την απόρριψη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του σχεδιαζόμενου αιολικού εργοστασίου σε 14 νησίδες του νοτιοανατολικού Αιγαίου («Aegean Project»), η Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου σάλπαρε το Σάββατο 5/6 για ένα ταξίδι ενημέρωσης και αγώνα.

Παρότι δεν έχει κλείσει ακόμα χρόνος από το παρθενικό της ταξίδι με ιστιοφόρο στην Αμοργό και την Αστυπάλαια, όπου πραγματοποίησε ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους κατοίκους, και στη συνέχεια στην Κίναρο και στα Λέβιθα, όπου γνωρίστηκαν με τους κατοίκους τους, την κυρα-Ρηνιώ και την οικογένεια Καμπόσου, τα μέλη της Κίνησης είχαν κάθε λόγο να πραγματοποιήσουν αυτό το δεύτερο ταξίδι.

Καταρχήν, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι άδειες παραγωγής για το έργο της εταιρείας Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε. θα ακυρωθούν και το έργο θα αποσυρθεί από τα ευρωπαϊκά «Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (PCI) στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου είναι υποψήφιο για χρηματοδότηση. Κατά δεύτερον, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι των νησιών Λέβιθα και Κίναρος -των δύο από τα 14 νησιά του σχεδιαζόμενου έργου- θα καταγραφούν κατά τη φετινή απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καθώς για πρώτη φορά δεν είχαν απογραφεί το 2011. Γεγονός που έδωσε «πάτημα» στην εταιρεία να τα εμφανίσει ως ακατοίκητα, προκειμένου να τα αξιοποιήσει ως τον κύριο ενεργειακό κόμβο του έργου.

Επιπρόσθετα, σε μεγάλες περιπέτειες μπαίνουν πλέον τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου. Το προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για τα έτη 2022-2031 προβλέπει την ανάπτυξη νέων σταθμών ΑΠΕ (κυρίως αιολικών) σε Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, συνολικής ισχύος άνω των 2 GW. Σε αυτό τον ιλιγγιώδη αριθμό δεν έχουν υπολογιστεί καν οι ξεχωριστές διασυνδέσεις που σχεδιάζουν ιδιωτικές εταιρείες. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η κρατική πολιτική στοχεύει στη μετατροπή όλου του Αιγαίου σε ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, η οποία δεν θα προορίζεται μόνο για τα νησιά, αλλά κυρίως για μεταφορά στην ηπειρωτική χώρα και εξαγωγή στο εξωτερικό. Σε αυτά τα πλαίσια θεωρήσαμε αναγκαίο να πραγματοποιήσουμε εκ νέου ένα ταξίδι ενημέρωσης και αγώνα στην περιοχή του Αιγαίου», επισημαίνει η Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου.

Πρώτος σταθμός στο ταξίδι των μελών της Κίνησης ήταν τα νησιά Κίναρος και Λέβιθα. Επόμενος σταθμός, χθες, η Λέρος, όπου οργανώθηκε ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης με τη συνεργασία τοπικών φορέων και συλλόγων, εστιάζοντας στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν το νησί και οι πέριξ νησίδες από την αλόγιστη ανάπτυξη της βιομηχανικής αιολικής ενέργειας. Τελευταία στάση είναι η Νίσυρος, όπου σε εκδήλωση σήμερα στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για την υψηλή περιβαλλοντική αξία του νησιού και των νησίδων του και θα προταθούν λύσεις ώστε να καταστεί το νησί πραγματικά «πράσινο» και οικολογικό.

«Το ταξίδι μας δεν είναι μόνο ένα εγχείρημα ενημέρωσης σε συγκεκριμένα μέρη, αλλά και γενικότερης αφύπνισης. Η προσπάθειά μας εντάσσεται στον μαζικό αγώνα της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στη βίαιη εκβιομηχάνιση και την καταστροφή της φύσης όλης της χώρας, προς αποκλειστικό όφελος ολίγων ιδιωτικών εταιρειών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είμαστε εδώ, η φωνή μας δυναμώνει, καθώς γινόμαστε ολοένα και περισσότεροι και απαιτούμε από τους ιθύνοντες να μας ακούσουν», τονίζει η Κίνηση.

Τάσος Σαραντής

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών