Η ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

1. Η Πρόεδρος του Ε’ τμήμ. του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 2/2/2021 διατάσσει την άμεση διακοπή όλων των εργασιών μέχρι 31/05/2021 του Αιολικού Πάρκου στο Φραγκάκι .

Ορίζει δε την τοπική Δασική Υπηρεσία για ποιές επιλεκτικά εργασίες και μετά από έγγραφη άδειά της θα μπορέσουν να εκτελεστούν μακρύτερα από τα 3 χλμ. της φωλεοποίησης της ορνιθοπανίδας.

Η Απόφαση αυτή λήφθηκε σε συνέχεια της Απόφασης ΣτΕ …. όπου επίσης απαγόρευε όλες τις εργασίες σε ακτίνα 3χλμ από τις φωλιές και όχι την πρόταση της ΑΕΠΟ … που ζητούσε να αποφεύγονται οι εργασίες και αφού προφανώς έλαβε υπόψη όλα τα προηγηθέντα Έγγραφα των Υπηρεσιών, την Γνωμοδότηση περιόδου αναπαραγωγής του Σπιζαετού της Δ’νσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, τα έγγραφα του Δ’ντή της Γενικής Γραμματείας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κλπ, τα Έγγραφα και Υπομνήματα που υποβάλαμε εμείς, η Ορνιθολογική Εταιρεία και η εταιρεία Greek WindPower, η οποία μάλιστα στην προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας χαρακτηρίζοντας (ακόμα) “περαστικό” από την περιοχή το ζεύγος Σπιζαετών που φωλεάζει στα Μάρμαρα στο Φραγκάκι, αναφέροντας μάλιστα σε παρατηρήσεις που έκαναν στο διάστημα 15-21/1/2021 ότι δεν υπάρχει ενεργή φωλιά του περαστικού Σπιζαετού στην περιοχή. Ομολογούν περίτρανα ότι “κατάφεραν” και εκδίωξαν το ζεύγος Σπιζαετού από τις φωλιές του στην περιοχή, από το σπίτι του. Αυτή είναι η άμεση απόδειξη της Περιβαλλοντικς βλάβης της περιοχής ΖΕΠ στο Φραγκάκι, που επέφεραν σε 3 μήνες με δεκάδες ερπυστριοφόρα μηχανήματα σε απόσταση  400 έως  800 μ. από την περιοχή φωλεοποίησης.  Αυτό θα συνέβαινε όπως είχαμε αναφέρει σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες στις 2/6/2020 πολύ πριν την έναρξη των έργων. Να θυμίσουμε ότι η σκοπούμενη Περιβαλλοντική Βλάβη διώκεται ποινικά.

ΣτΕ_ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΦΡΑΓΚΑΚΙ_2.2.2021.pdf

2. Εντολή και της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων στις 4/4/2021 για διακοπή όλων των εργασιών

Δεδομένου ότι οι εργασίες συνεχίζονταν κανονικά από την εταιρεία και το Αστυνομικό τμήμα παρόλες τις οχλήσεις μας δεν εκτελούσε την Διαταγή του ΣτΕ.

Οπότε σε συνέχεια και σε εφαρμογή της Απόφασης ΣτΕ η Δ’νση Δασών Κυκλάδων κοινοποίησε την Διακοπή όλων των εργασιών για την κατασκευή του Α/Π στη θέση Φραγκάκι νήσου Ανδρου έως 31-5-2021 σε όλους τους αρμόδιους. Στέλνοντας κλιμάκιο της υπηρεσίας για επιτόπου έλεγχο.

Αναφέρει δε: “Επίσης θα προσδιοριστούν οι περιοχές σε απόσταση μεγαλύτερη των 3.000 μέτρων από χώρους φωλεοποίησης, όπου δύνανται να συνεχιστούν μη οχλούσες εργασίες. Ο ακριβής χαρακτηρισμός των εργασιών ως «μη οχλούσες » θα προκύψει μετά από επιστημονική τεκμηρίωση από αρμόδιο όργανο…

Επομένως το ΑΤ Άνδρου παρακαλείται να διακόψει όλες τις εργασίες μέχρι νεώτερης ενημέρωσης από την Υπηρεσία μας.

Και μόνο τότε εδέησεν το Αστυνομικό τμήμα να πάει να σταματήσει την εταιρεία από τις εργασίες παρόλο την ενημέρωσή της από τις 2/2/2021, παραβαίνοντας την Αποφαση Διαταγής του ΣτΕ.

Διακοπή εργασιών Φραγκάκι_signed.pdf

Ο Δικηγόρος των αιτήσεων ακύρωσης και αναστολής εγκατάστασης στο Α/Π, κ. Κόλλιας έγραψε:

Συγχαρητήρια σε όλους για τις άοκνες προσπάθειες και για την πρώτη νίκη που επιτυγχάνεται στον δύσκολο αγώνα που έχουμε ακόμα μπροστά μας! Σημειώνω ότι αυτή η Προσωρινή Διαταγή (έστω και με περιορισμένη διάρκεια) είναι μεταξύ των 2 ή 3 που έχουν δοθεί από το ΣτΕ τα τελευταία 5-6 χρόνια σε υπόθεση Αιολικών. Αυτό από μόνο του καθιστά την έκδοσή της μια πολύ σημαντική επιτυχία που μπορεί και να αναπτερώσει το ηθικό όσων εξακολουθούν να παλεύουν αλλά και να εμπνεύσει και άλλους, καθώς η λογική “ότι και να κάνετε θα χάσετε”. αρχίζει σιγά-σιγά να υφίσταται σημαντικά ρήγματα.

Τρύφωνας Α. Κόλλιας
Δικηγόρος Αθηνών, LL.M.