ΕΦΣΥΝ: Το χειμώνα του 2031 η ενεργειακή επιτυχία της Ευρώπης

Δημήτρης Ν. Ψαρράς *

Το χειμώνα του 2031, βαρύ χιόνι και κρύο έπληξε ολόκληρη την κεντρική την βόρεια Ευρώπη και τη Γερμανία. Τα Φωτοβολταϊκά καλύφθηκαν με χιόνι, οι ανεμογεννήτριες αποσυνδέθηκαν λόγω καταιγίδων, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη σβησμένοι εδώ και χρόνια, η παροχή φυσικού αερίου έχει εξασθενήσει και λόγω γεωπολιτικών επιλογών. Απαγορεύονται οι μηχανές εσωτερικής καύσης, οι φούρνοι, τα τζάκια, τα αλυσοπρίονα, οι φυσητήρες χιονιού κ.λπ.

Χιλιόμετρα ηλεκτρικών οχημάτων, ακίνητα, σε αυτοκινητόδρομους που έμειναν από ρεύμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι «ηλεκτρικές» υπηρεσίες διάσωσης επηρεάζονται επίσης. Τα ακίνητα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν μπορούν πλέον να κινούνται μόνα τους, αλλά πρέπει να ρυμουλκούνται μεμονωμένα, κάτι που ακόμη και η Bundeswehr (Γερμανικός Στρατός) δεν μπορεί να κάνει λόγω έλλειψης λειτουργικών οχημάτων. Οι ηλεκτρικοί και τροχοφόροι εκσκαφείς δεν μπορούν πλέον να μπουν στο δίκτυο ή είναι λειτουργικοί για λίγες μόνο ώρες. Από έλλειψη ζήτησης, εδώ και πολλά χρόνια, τα διυλιστήρια δεν παράγουν βενζίνη ή ντίζελ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιτάσσει όλα τα κλασικά αυτοκίνητα που εξακολουθούν να λειτουργούν με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Μόνο η Ρωσία και το Ιράν θα μπορούσαν να προμηθεύσουν οχήματα και καύσιμα όπως αυτά, αλλά αυτό είναι αδύνατο λόγω της αντίθεσης των ΗΠΑ. Η υγειονομική περίθαλψη, τα σχολεία, η επισιτιστική βοήθεια και η βιομηχανική παραγωγή δεν λειτουργούν πλέον. Στον καθαρότερο αέρα, οι παγωμένοι και πεινασμένοι Βόρειο-Κεντροευρωπαίοι γιορτάζουν την ενεργειακή επιτυχία, προφανώς χωρίς πυροτεχνήματα, αλκοόλ ή ακόμη και ψητό λουκάνικο, εκτός αν αυτό είναι vegan.

Αυτή είναι η προοπτική της βόρειας και κεντρικής  για το μέλλον.

Ανατριχιαστικό;

Ακόμα πιο ανατριχιαστικό: ότι με κάποιο τρόπο, δεν υπάρχει σφάλμα στο σκεπτικό…

*O Δημήτρης Ν. Ψαρράς είναι επικεφαλής της οργάνωσης «ΦΟΙΝΙΞ» εφαρμογών βιώσιμης ανάπτυξης

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών