1Η ΜΑΗ: ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – 11 πμ Πλατεία Κλαυθμώνος

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε θριαμβευτικά την επανέναρξη και επιτάχυνση ερευνών για ανεύρεση φυσικού-ορυκτού αερίου σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες, σε 6 χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και στα δυτικά της Κρήτης.

Πρόκειται για τεράστια πρόκληση! Έξι μόλις μήνες μετά τη Σύνοδο της Cop26 στη Γλασκώβη και τα παραμύθια για «πράσινη μετάβαση», οι εξορύξεις υδρογονανθράκων επιστρέφουν (και μαζί τους και η καύση του λιγνίτη, το υγροποιημένο αέριο LNG, η πυρηνική ενέργεια). Οι έρευνες και οι εξορύξεις είχαν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω των αντιδράσεων του κόσμου αλλά και του υψηλού κόστους, με αβέβαια αποτελέσματα, για τις εταιρείες. Όμως η κερδοσκοπική αύξηση των τιμών του αερίου στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας -που είχε ξεκινήσει πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και σήμερα λόγω και των κυρώσεων στη Ρωσία παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις- σπρώχνει τις πολυεθνικές της ενέργειας και τις κυβερνήσεις της Δύσης να ξανασχεδιάσουν τα εξορυκτικά τους προγράμματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ τις εξαγγέλλει αδιαφορώντας για την καταστροφή που θα προκαλέσουν στο περιβάλλον, τις δουλειές και τις ζωές των κατοίκων και οξύνοντας για άλλη μια φορά τον ανταγωνισμό και την απειλή του πολέμου με την Τουρκία.Η υπόσχεση ότι θα έχουμε «ενεργειακή αυτάρκεια» είναι ψεύτικη, καθώς οι εταιρείες δεν δεσμεύονται ότι θα σταματήσουν να πουλάνε το αέριο που τυχόν βρουν στη διεθνή αγορά, σε όποιον πληρώνει περισσότερο, κρατώντας έτσι τις τιμές στα ύψη.

Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι καπιταλιστές που γι αυτούς ο πόλεμος και η βρόμικη εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στο πλευρό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι ευκαιρία για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Οι έλληνες εφοπλιστές που ελέγχουν ήδη το 21% του παγκόσμιου στόλου LNG και συνεχίζουν. Τα αρπαχτικά της (ιδιωτικοποιημένης) ενέργειας που κερδοσκοπούν ασύστολα εξαιτίας της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς (Target model) και επενδύουν σε νέες μονάδες ορυκτού αέριου. Οι ίδιοι όμιλοι επενδύουν και στον τομέα των υποτιθέμενων ΑΠΕ, χρηματοδοτούνται αδρά από το Ταμείο Ανάκαμψης και τους «αναπτυξιακούς» νόμους και ενισχύονται από την κυβέρνηση με την απλοποίηση της αδειοδότησης ΑΠΕ, γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή.  Ήδη υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις  προς έγκριση που η συνολική ισχύς τους είναι πολλαπλάσια αυτής που απαιτείται ακόμα και στην αιχμή της ζήτησης.

Γι αυτό και την Πρωτομαγιά οι ακτιβιστές/τριες των περιβαλλοντικών κινημάτων διαδηλώνουμε μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, τη νεολαία, τους πρόσφυγες των πολέμων και της περιβαλλοντικής καταστροφής και απαιτούμε:

 

– Όχι στον πόλεμο – Όχι στις εξορύξεις.

– Όχι στο LNG από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Ρεβυθούσα.

– Όχι στο λόμπι των αιολικών που τσιμεντώνουν τις βουνοκορφές και τις νησίδες και επεκτείνονται πλέον και στο Αιγαίο με τα θαλάσσια αιολικά. Από την Τήνο και την Άνδρο μέχρι τ’ Άγραφα μπορούμε να τους σταματήσουμε!

– Όχι στη συμφωνία Ελλάδας Βουλγαρίας για ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικά στη Βουλγαρία. Δεν ξεχνάμε τις τραγικές συνέπειες από το Τσερνομπίλ το 1987, τη Φουκουσίμα το 2011, τον φόβο για πιθανή έκρηξη στο βουλγαρικό Κοζλοντούι τις προηγούμενες δεκαετίες.

– Η ενέργεια δεν είναι εμπόρευμα. Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και όλης της ενέργειας με εργατικό έλεγχο, με προσλήψεις και επενδύσεις σε πραγματικές Ανανεώσιμες Πηγές.

– Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού και του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής (ΕΥΣ). Κοινός αγώνας με τα σωματεία της ΕΥΔΑΠ που καλούν σε κινητοποίηση στις 10 Μαΐου στο ΣτΕ κατά της μεταβίβασης της ΕΥΔΑΠ Παγίων στο Υπερταμείο.

– Έξω η COSCO από τον Πειραιά, που παρά την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε όλες τις υποχρεωτικές της δραστηριότητες, συνεχίζει προκλητικά την καταστροφή στο Κερατσίνι. Δημόσιο λιμάνι στα χέρια των εργατών.

– Να σώσουμε τα δάση και τα ρέματα. Λεφτά για δασοπροστασία, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ήδη μέσα στους 3 πρώτους χειμερινούς μήνες του 2022, ξέσπασαν οκταπλάσιες περίπου πυρκαγιές συγκριτικά με τον μέσο όρο των αντίστοιχων τριμήνων των τελευταίων 13 χρόνων, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 κενές οργανικές θέσεις μονίμων στην Πυροσβεστική!

– Αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Όχι στα σχέδια του Μπένου και του Σκρέκα που συνεχίζουν τη λεηλασία της «αποκατάστασης» από τη Βαρυμπόμπη μέχρι την Εύβοια προς όφελος της Coca-Cola, της ΤΕΡΝΑ και λοιπών «αναδόχων» .

– Όχι στην ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και την ιδιωτικοποίηση των αλσών. Όχι στη λεηλασία των πάρκων και των ελεύθερων χώρων από το Ελληνικό μέχρι το Πάρκο Γουδή και από το Φιλοπάππου μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνα.

– Όχι στην επέκταση των ΧΥΤΑ και την καύση σκουπιδιών από τη Φυλή ως το Βόλο!

Όλες και όλοι στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς, στις 11 πμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Να αλλάξουμε το σύστημα του πολέμου και της καταστροφής και όχι το κλίμα!