Εξώδικο στην ΕΣΗΕΑ για ανακοίνωση συμπαράστασης στην «Εφ.Συν.»

Η ΕΣΗΕΑ χαρακτήριζε την αγωγή της εταιρείας ως το «τελευταίο κρούσμα του ακήρυχτου πολέμου κατά του ρεπορτάζ και της τεκμηριωμένης κριτικής σε επιχειρηματικές πρακτικές».
Ηλεκτρονικό εξώδικο προς την ΕΣΗΕΑ απέστειλε η εταιρεία «WRE ΕΛΛΑΣ», που έχει ασκήσει αγωγή με την οποία απαιτεί το ποσό των 225.000 ευρώ από τον δημοσιογράφο Τάσο Σαραντή και την εταιρεία «Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.» που εκδίδει την εφημερίδα μας. Η αγωγή εκδικάζεται στις 10/2/2021 («Αγωγή για ρεπορτάζ που αφορούσε… “βιομηχανία διώξεων”!», «Εφ.Συν.», 26/1/2022).

Ο λόγος; Το γεγονός ότι το συνδικαλιστικό σωματείο των δημοσιογράφων της Αθήνας και του Πειραιά εξέδωσε ανακοίνωση στις 29/12/2021 εν όψει της εκδίκασης της αγωγής με την οποία ζητούσε «να σταματήσει επιτέλους η βιομηχανία διώξεων κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ».

Στη ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ χαρακτήριζε την αγωγή της εταιρείας ως το «τελευταίο κρούσμα του ακήρυχτου πολέμου κατά του ρεπορτάζ και της τεκμηριωμένης κριτικής σε επιχειρηματικές πρακτικές». Και εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή της στην εφημερίδα μας και στον συντάκτη ανέφερε: «Η ΕΣΗΕΑ υπερασπίζεται το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ερευνούν και να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα του ρεπορτάζ τους. Οι απόπειρες εκφοβισμού, ηθικής και οικονομικής εξόντωσης των λειτουργών της Ενημέρωσης δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές».

Στο εξώδικό της η εταιρεία «WRE ΕΛΛΑΣ» κατηγορεί την ΕΣΗΕΑ ότι με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση επιχειρεί να εξυπηρετήσει συμφέροντα «…εγείροντας εύλογα ερωτήματα για τα πραγματικά κίνητρα και τον σκοπό της συγκεκριμένης απόφασής σας και των συμφερόντων που επιχειρεί να εξυπηρετήσει τη δεδομένη χρονική στιγμή». Μεταξύ άλλων την κατηγορεί και για άσκηση επιρροής στην Ελληνική Δικαιοσύνη «διά της δημιουργίας “πολεμικού” κλίματος».

Τέλος, στο εξώδικό της η εταιρεία απαιτεί από την ΕΣΗΕΑ να ανακαλέσει την ανακοίνωση-απόφασή της «διά της έκδοσης και δημοσίευσης επανορθωτικής ανακοίνωσης, στην ίδια ή σε ανάλογη θέση στην ιστοσελίδα» της, να κατεβάσει τη συγκεκριμένη ανάρτηση, να τη διαγράψει άμεσα από το ιστορικό οποιασδήποτε ηλεκτρονικής μηχανής αναζήτησης και να απέχει «στο μέλλον από κάθε ανάλογη πράξη διάδοσης και αναπαραγωγής προσβλητικών για την εταιρία δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων» σχετικά με την επιχειρηματική της δραστηριότητα.

«Σας καθιστούμε γνωστό ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, έχουμε δώσει στον πληρεξούσιο δικηγόρο μας τη ρητή και ειδική εντολή και πληρεξουσιότητα να ασκήσει κάθε εκ του νόμου προβλεπόμενο ένδικο μέσο εναντίον σας, με ρητή επιφύλαξη παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός μας» καταλήγει η εταιρεία

Αναλυτικά το ηλεκτρονικό εξώδικο

Αθήνα, την 24 Ιανουάριου 2022

Έκπληκτοι λάβαμε γνώση της από 29-12-2021 απόφασης – ανακοίνωσης του ΔΣ της Ενώσεως σας, η οποία αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Ενώσεως σας και έχει αναδημοσιευθεί σε πλήθος ιστοσελίδων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ονομαστικά την εταιρία μας, έχοντας ως θέμα την άσκηση ενός ενδίκου μέσου από την πλευρά μας, με URL https://www.esiea.gr/na-stamatisei- epitelovs-i-viomixaniaA με τίτλο «ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΙΩΞΕΩΝ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ», το πλήρες περιεχόμενο της οποίας είναι το εξής «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται για άλλη μια φορά yia το φαινόμενο εξοντωτικών αγωγών επιχειρηματικών ομίλων κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ με προφανή στόχο την ελευϋεροτυπία. Το φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας ενώ βρίσκεται στο επίκεντρο των παρεμβάσεων τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της Διεθνούς Ομοσπονδίας δημοσιογράφων. Τελευταίο κρούσμα του ακήρυχτου πολέμου κατά του ρεπορτάζ και της τεκμηριωμένης κριτικής σε επιχειρηματικές πρακτικές, η αγωγή της εταιρείας WRE ΕΛΛΑΣ – Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Παροχής Υπηρεσιών» κατά του Τάσου (Αναστάσιου) Σαραντή, μέλους της ΕΣΗΕΑ, και κατά της εταιρείας «Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.» που εκδίδει την «Εφημερίδα των Συντακτών». Είναι χαρακτηριστικό ότι το ρεπορτάζ για το οποίο η εταιρεία αξιώνει από το δημοσιογράφο και την εφημερίδα το ποσό των 225.000 ευρώ από μια συνεταιριστική εφημερίδα και έναν εργαζόμενο δημοσιογράφο του οποίου μάλιστα ζητεί και την 12μηνη προσωρινή κράτηση, αφορούσε ακριβώς στο μπαράζ αγωγών και μηνύσεων που έχει εξαπολύσει η εταιρεία κατά δυο ΜΜΕ της Λακωνίας, σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου της Μονεμβασιάς και πληθώρας τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων. Η ΕΣΗΕΑ υπερασπίζεται το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ερευνούν και να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα του ρεπορτάζ τους. Οι απόπειρες εκφοβισμού, ηθικής και οικονομικής εξόντωσης των λειτουργών της Ενημέρωσης δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές».

Αρχικά, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το χρονικό σημείο που επέλεξε η Ένωση σας να εκδώσει την εν λόγω ανακοίνωση, καθώς το αναφερόμενο άρθρο του εν λόγω Δημοσιογράφου στην εν λόγω εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας
δημοσιεύθηκε την 29-12-2019, ήτοι δυο έτη (!!!) προ της ανακοινώσεως σας, ενώ η αγωγή από την πλευρά της εταιρία μας ασκήθηκε την 23-6-2020, ήτοι πριν από ενάμιση έτος (!!!) από την ανακοίνωση σας. Συνεπώς, εξ αυτού η απόφαση του ΔΣ της Ενώσεως σας είναι προδήλως άκαιρη, μη συνδεόμενη με κανένα περιστατικό του τελευταίου χρονικού διαστήματος που απασχολεί τα Μέλη σας ή την κοινή ννώμη και για το οποίο έλαβε την πρωτοβουλία η Ένωση σας να τοποθετηθεί, μη αποτελώντας σε καμία περίπτωση το «Τελευταίο κρούσμα του ακήρυχτου πολέμου κατά του ρεπορτάζ και της τεκμηριωμένης κριτικής σε επιχειρηματικές πρακτικές», όπως εκεί χαρακτηρίζεται, εγείροντας εύλογα ερωτήματα για τα πραγματικά κίνητρα και τον σκοπό της συγκεκριμένης απόφασης σας και των συμφερόντων που επιχειρεί να εξυπηρετήσει την δεδομένη χρονική στιγμή.

Πέραν τούτων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης σας χαρακτηρίζει την αγωγή της εταιρίας μας κατά ενός συγκεκριμένου δημοσιογράφου και μέσου, για ένα συγκεκριμένο επιλήψιμο και προσβλητικό της προσωπικότητας μας δημοσίευμα, ως «βιομηχανία διώξεων κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ», διατύπωση η οποία είναι διττά ανακριβής, καθώς αφ’ ενός η άσκηση ενός και μόνο νόμιμου μέσου για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας δεν δύναται να χαρακτηρισθεί ως «βιομηχανία» ή ότι αποτελεί «κρούσμα του ακήρυχτου πολέμου κατά του ρεπορτάζ και της τεκμηριωμένης κριτικής σε επιχειρηματικές πρακτικές», αφ’ ετέρου δεν πρόκειται για δίωξη, η οποία αφορά ποινικά αδικήματα, αλλά εν προκειμένω για διεκδίκηση της αστικής αξίωσης της εταιρίας μας από την προσβολή της προσωπικότητας μας και την χρηματική ικανοποίηση αυτής.

Επίσης, θα ανέμενε κανείς από την Ένωση σας, προ της έκδοσης της συγκεκριμένης ανακριβούς και προσβλητικής της προσωπικότητας της εταιρίας μας ανακοίνωσης σας, να ερευνούσε τις παραβάσεις του καθήκοντος δημοσιογραφικής επιμέλειας στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού στις οποίες υπέπεσε ο συντάξας το επιλήψιμο άρθρο δημοσιογράφος και το μέσο που το δημοσίευσε, παραλείποντας σκοπίμως να αναφέρει το χρονικό των δικαστικών ενεργειών από την πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου της Μονεμβασιάς και των τοπικών φορέων – συλλογυ<οτήτων, το γεγονός ότι άπαντα αυτά τα ασκηθέντα ένδικα μέσα είχαν κατά το χρόνο δημοσίευσης του συγκεκριμένου άρθρου αμετακλήτως απορριφθεί, κρίνοντας το ΣτΕ με σειρά αποφάσεων την εγκυρότητα και νομιμότητα όλων των σχετικών αδειοδοτήσεων και πράξεων της εταιρίας μας, συνεχίζοντας αυτό τον πόλεμο και την άδικη επίθεση εις βάρος της καθ’ όλα νόμιμης επιχειρηματικής δραστηριοποίησης μας, η οποία σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «ρεπορτάζ και τεκμηριωμένη κριτική σε επιχειρηματικές πρακτικές», όπως χαρακτηρίζεται από την πλευρά σας.

Θα ανέμενε κανείς από την Ένωση σας να επιδείξει την ίδια «ευαισθησία» στην προκειμένη περίπτωση, η οποία αποτελεί πρόδηλη παραβίαση των κανόνων άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, υποδεικνύοντας στα μέλη σας τον ορθό τρόπο, παρά να νομιμοποιεί αυτή την παράνομη συμπεριφορά.

Επίσης, θα ανέμενε κανείς από την Ένωση σας να επιτρέψει στην Ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, να λάβει ανεπηρέαστη την απόφαση της επί της ασκηθείσας ανωγής μας, χωρίς να επιχειρείται η άσκηση επιρροής δια της δημιουργίας «πολεμικού» κλίματος, χαρακτηρίζοντας ως «απόπειρα εκφοβισμού, ηθικής και οικονομικής εξόντωσης των λειτουργών της Ενημέρωσης» την άσκηση ενός νόμιμου και προβλεπόμενου μέσου από την πλευρά της εταιρίας μας, αποκλειστικώς για την ικανοποίηση των δικαιώματος μας και προάσπιση των νομίμων συμφερόντων μας. Καλώς γνωρίζετε, ότι πέραν του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, από την άλλη πλευρά ομοίως υφίσταται το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της προσωπικότητας, αλλά αυτό της δυνατότητας πρόσβασης στην Δικαιοσύνη, χωρίς το δεύτερο να υστερεί ή να υπολείπεται έναντι του πρώτου.

Απεναντίας, η Ένωση σας επιλέγει να στοχοποιήσει επώνυμα μια συγκεκριμένη εταιρία, η οποία εκφράζει την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην χώρα μας, η μοναδική στον συγκεκριμένο τομέα δραστηριοποίησης, για τον λόγο ότι επέλεξε να στραφεί δικαστικώς για την διασφάλιση των νομίμων δικαιωμάτων της. Εύλογα γεννάται η απορία για ποιο λόγο η Ένωση σας δεν έχει εκδώσει αντίστοιχες ανακοινώσεις σε άλλες περιπτώσεις αγωγών κατά δημοσιογράφων, στις οποίες όμως ενάγοντες είναι επιχειρηματικοί κολοσσοί ή έστω εταιρίες μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Τέλος, σαφώς προς την κατεύθυνση δημιουργίας στρεβλών εντυπώσεων είναι ο χαρακτηρισμός στην εν λόγω ανακοίνωση σας μιας ανώνυμης εταιρίας η οποία εκμεταλλεύεται ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης και συγκεκριμένα εκδίδει μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδας πανελλαδικής κυκλοφορίας – τουλάχιστον στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και κοινό που απευθύνεται – ως «συνεταιριστικής εφημερίδας», ενώ το γεγονός ότι ο συντάκτης που επιλήψιμου δημοσιεύματος δημοσιογράφος είναι ένας «εργαζόμενος» αυτής της ανώνυμης εταιρίας, δεν τον απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις και ευθύνες που εκ του νόμου υπέχει.

Με την παρούσα σας καλούμε άμεσα ή σε κάθε περίπτωση εντός διαστήματος δέκα (10) ημερών από την ηλεκτρονική κοινοποίηση της παρούσας, να ανακαλέσετε ρητά την ως άνω ανακοίνωση – απόφαση του ΔΣ της Ενώσεως σας και συνακόλουθα την προσβολή της προσωπικότητας μας που πραγματοποιήθηκε κατά τα ανωτέρω, δια της έκδοσης και δημοσίευσης επανορθωτικής ανακοίνωσης, στην ίδια ή σε ανάλογη θέση στην ιστοσελίδα σας, ίδιας έκτασης και μεγέθους ανάλογο με την ανωτέρω, δημοσιεύοντας αυτούσιο το κείμενο της παρούσας εξώδικης δήλωσης μας, κοινοποιώντας εν συνεχεία σε εμάς το εν λόγω δημοσίευμα – ανακοίνωση αποκατάστασης, βάσει των διατάξεων της παρ. 2 του αρ. 37 του ν. 4356/2015.

Επίσης, σας καλούμε όπως προβείτε άμεσα σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, προκειμένου να μην διατηρείται αναρτημένη στην ιστοσελίδα σας η εν λόγω ανακοίνωση – απόφαση, να διαγράφει άμεσα από το ιστορικό οποιοσδήποτε ηλεκτρονικής μηχανής αναζήτησης (της δικής σας ανάρτησης), όπως επίσης και να απέχετε στο μέλλον από κάθε ανάλογη πράξη διάδοσης και αναπαραγωγής προσβλητικών για την εταιρία μας δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων, σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα μας, την άσκηση νομίμων ενεργειών από την πλευρά μας και τον νομικό πρόσωπο της εταιρίας μας εν γένει.

Σας καθιστούμε γνωστό, ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, έχουμε δώσει στον πληρεξούσιο Δικηγόρου μας – υπογράφοντα την παρούσα εξώδικη δήλωση μας – τη ρητή και ειδική εντολή και πληρεξουσιότητα να ασκήσει κάθε εκ του Νόμου προβλεπόμενο ένδικο μέσο εναντίον σας, με ρητή επιφύλαξη παντός εν γένει νομίμου δικαιώματος μας

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών