ΕΦΣΥΝ: Ρέθυμνο: Δικάζονται γιατί εμπόδισαν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Κάτοικοι από τα χωριά και την πόλη του Ρεθύμνου έστειλαν πίσω στην Αθήνα τα μηχανήματα που θα έστηναν νέες ανεμογεννήτριες στα βουνά τους

Τέσσερις αγρότες από τον Δήμο Αγ. Βασιλείου δικάζονται την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, όταν μαζί με κατοίκους της Αρδάκτου, εμπόδισαν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Η δίωξη σε βάρος των τεσσάρων αγροτών ασκήθηκε για παρακώλυση συγκοινωνιών και παράνομη βία κατά συναυτουργία, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην συγκέντρωση που έγινε στις 17 Ιουνίου του 2021 κατά της εγκατάστασης των τριών ανεμογεννητριών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον Άρδακτο, τοποθέτησαν τα οχήματα τους έτσι ώστε να συνεπικουρούν τον εκσκαφέα που είχε τοποθετήσει για αποκλεισμό της κυκλοφορίας ο ένας εξ αυτών. 

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση από το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ και τις Επιτροπές Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ στον δήμο Αγίου Βασιλείου, όταν διαπιστώθηκε από την τοπική κοινωνία ότι τρεις βάσεις ανεμογεννητριών είχαν τοποθετηθεί σε πολύ μικρή απόσταση από τα σπίτια τους και προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Το ΣτΕ (προσωρινή διαταγή, επιτροπή αναστολών) αναγνώρισε ότι η απόσταση είναι παράνομη, αναγνωρίζοντας επίσης τις επιπτώσεις του θορύβου στο σύνολο του οικισμού και ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ήταν πλημμελής, ωστόσο απέρριψε την προσφυγή χωρίς να μπει στην ουσία της επειδή έκρινε ότι κατατέθηκε εκπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τρεις φορές αποτράπηκε η παράνομη εγκατάσταση των τριών ανεμογεννητριών, ενώ την τελευταία, στις 17 Ιουνίου 2021, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μαζί με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου και όλο σχεδόν το δημοτικό συμβούλιο συγκεντρώθηκαν στου Κισσού τον κάμπο, εμποδίζοντας την εγκατάσταση.

Αμέσως μετά την συγκέντρωση αυτή, ο Δήμος Αγ. Βασιλείου και κάτοικοι του Αρδάκτου κατέθεσαν στο πρωτοδικείο Ρεθύμνου αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την οποία το δικαστήριο έκανε δεκτή απαγορεύοντας προσωρινά στην εταιρεία κάθε περαιτέρω εργασία τοποθέτησης των τριών ανεμογεννητριών.

Το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ και τις Επιτροπές Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ στον δήμο Αγίου Βασιλείου, καλούν σε συγκέντρωση συμπαράστασης, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στα Δικαστήρια, ενώ αντιδρούν στον εκφοβισμό και στην ποινικοποίηση των αγώνων τους.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών