ΕΦΣΥΝ: Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!

 

Αντιγράφω από την προπέρσυνη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική εφημερίδα Bild, στις 26 Μαΐου 2020, όπως δημοσιεύεται επίσημα στο Διαδίκτυο:

 «…Με ρωτήσατε πού θα διοχετευτούν τα χρήματα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες. Η RWE σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα. Συνεπώς είναι και προς το συμφέρον γερμανικών εταιρειών, επειδή θέλω να αλλάξω το αφήγημα. Δεν είναι πλέον θέμα αποπληρωμής χρέους προς την ΕΕ, αλλά επενδυτικών ευκαιριών που θα είναι επωφελείς για ελληνικές εταιρείες, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα θα ωφελήσουν και γερμανικές εταιρείες…» (οι υπογραμμίσεις του Γ.Γ.). Τρεις φορές στις λιγοστές αυτές αράδες, ο Πρωθυπουργός της χώρας επαναλαμβάνει το γεγονός πως από την πρόωρη και βιαστική «απανθακοποίηση» της «πράσινης ανάπτυξης», την απολιγνιτοποίηση επί το ελληνικότερο, επωφελούνται γερμανικές εταιρείες. Ενώ, μια και μόνο φορά -στο παρεμπιπτόντως- αναφερόμενος στους ιθαγενείς λέει πως οι κάτοικοι θα βρουν κάτι άλλο να κάνουν!!! Από πού νομίζετε πως εισάγουμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά;

Στο greeklignite.blogspot.gr, στις 20 10ου διαβάζουμε ότι σύμφωνα με την Έκθεση της Κομισιόν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το 2ο τρίμηνο 2022 που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 17 10ου από την  Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ, προκύπτει:

  • Η άνοδος των τιμών τόσο στα  συμβόλαια, όσο και στη spot αγορά ξεκινά στο 2ο τρίμηνο του 2021. Εννιά ολόκληρους μήνες πριν την έναρξη των Ρωσο-Ουκρανικών συγκρούσεων. Επομένως μόνο πολιτικοί απατεώνες έχουν το θράσος να ισχυρίζονται πως για την “ενεργειακή” κρίση “φταίει ο Πούτιν”. Οι ίδιοι που προγραμμάτισαν απολιγνιτοποίηση τον Αύγουστο 2021, που έκλεισαν τα λιγνιτωρυχεία Καρδιάς & Αμυνταίου για να σιγουρευτούν πως δεν θα υπάρχει λιγνίτης. Οι ίδιοι που άφησαν τις λιγνιτικές μονάδες ασυντήρητες. Που έδιωξαν τους τεχνικούς με εθελούσια έξοδο, προκειμένου να μην υπάρχει προσωπικό που να ξέρει τη δουλειά και να καίμε με σιγουριά φυσικό αέριο.

  • Οι πολύ υψηλές τιμές χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού, που στη συνέχεια επηρέασαν τους λογαριασμούς των καταναλωτών, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για  τις επιχειρήσεις, αναδείχνουν ακριβώς την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. 

  • Η μέση τιμή του τριμήνου για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας φορτίου βάσης η Ελλάδα έρχεται τρίτη στην ακρίβεια, πίσω μόνο απ’ τη Μάλτα και την Ιταλία, ενώ με 238% αύξηση από το 2021 στο 2022 η Ελλάδα έρχεται δεύτερη πανευρωπαϊκά. Έτσι αποτυπώνεται η κυβερνητική πολιτική στην ενέργεια.

  • Η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή έχει αυξηθεί στις χώρες της ΕΕ που έχουν λιγνίτη. Παρόλα τα κλάματα για το “κακό” CO2, η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή όχι μόνο έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, αλλά στο 2ο μισό του 2022 θα τα ξεπεράσει! Τον πολύ λιγνίτη καίει η Γερμανία “καταστρέφοντας τον πλανήτη”.  Είναι η χώρα που πουλά ανεμογεννήτριες σε χώρες που ρυθμίζουν τη νομοθεσία τους σε τρόπο που τα χρήματα των φορολογουμένων να καταλήγουν σε ελάχιστα χέρια κι όπου πάντα ικανός αριθμός εκ των ταγών της δικαιοσύνης ονειρεύεται την προσωπική του ανέλιξη σε ύπατα πολιτικά ή κομματικά αξιώματα. 

Από τότε και ως τα τώρα η «αλληλεγγύη» μας προς την ΕΕ και τη Γερμανία εκδηλώνεται «εθελοντικά». Φανταστείτε λοιπόν, τι πρόκειται να ακολουθήσει καθώς η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» καθίσταται υποχρεωτική κατ’ απαίτηση της Κομισιόν… Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος: α) των αντιρωσικών κυρώσεων;  β) των ελλείψεων σε ενέργεια των βορείων «εταίρων» μας στην ΕΕ; και γ) του προγράμματος μαμούθ για τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας; Για πρώτη φορά μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο… Πόσο νομίζετε ότι θα πάει το μαλλί; 

Τι πιστεύετε, θα τους επιβάλουμε «μνημόνιο», εγγυήσεις, όπως το έκαναν εκείνοι εκδηλώνοντας την ευρωπαϊκή τους αλληλεγγύη με τη Δανειακή Σύμβαση και τα μνημόνια; Τότε που μας «έσωζαν» από τη χρεοκοπία, διασώζοντας ταυτόχρονα -και με το αζημίωτο- τις Τράπεζές τους και το Ευρώ. Πόσο απειλητική για τη χώρα μας είναι η Ρωσία; Με την οποία «βρισκόμαστε σε πόλεμο» καταπώς διακηρύσσει ο Πρωθυπουργός και μας καλεί σε θυσίες! Περισσότερο από την «σύμμαχο» ΝΑΤΟϊκή Τουρκία; 

Αλήθεια, στις αμυντικές δαπάνες της δικής μας χώρας πόσο συνέβαλε η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»; Δαπάνες που τυγχάνουν και ιδιαίτερα δυσανάλογες για το μέγεθος της οικονομίας μας, εξαιτίας τόσο των απειλητικών ανατολικών Συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, όσο -και κυρίως- διότι θα πρέπει να εξυπηρετούν τους δήθεν αμυντικούς σχεδιασμούς του ίδιου του συνεχώς διευρυνόμενου ΝΑΤΟ, το οποίο πάντως δεν απειλεί κανέναν, όπως μας διαβεβαιώνει!

Για την ιστορία, η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» των μνημονίων κάθε άλλο παρά βοήθησε στη διατήρηση της μαχητικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας, για να το διατυπώσουμε όσο γίνεται περισσότερο κομψά… κι αυτό ενώ η ΕΕ ενίσχυε τότε την Τουρκία.

Άλλοι λαοί ξεσηκώνονται ήδη, παρά την έντονη ρωσοφοβία τους. Εμείς, θα περιμένουμε να σταματήσει η -μέσα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού- κρατική επιδότηση των κερδοσκόπων στην ενέργεια, για να αποφασίσουμε να παλέψουμε για να αποσυρθούμε από τον ΝΑΤΟϊκό πόλεμο; Να πάψουμε να παρέχουμε όπλα και βάσεις ανεφοδιασμού των ΝΑΤΟϊκών μισθοφόρων;  

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση του Πούτιν φαίνεται να έχει περισσότερα ερείσματα στο Διεθνές Δίκαιο, από τις δυτικές κυρώσεις που τυγχάνουν χωρίς καμία βάση στη διεθνή νομιμότητα! Οι αυθαίρετες αυτές κυρώσεις εδράζονται στην ισχύ επιβολής τους κι αναθεωρούν συνολικά τις διεθνείς και διακρατικές σχέσεις. Το ότι, ειρήσθω εν παρόδω, υπερβαίνουν τις 11.000 συνιστά παραλογισμό που περισσότερο τροφοδοτεί κι εντείνει κρίση. Άλλωστε η ποικιλία και η ευρηματικότητα στην εφαρμογή τους, έχει συχνά δημιουργήσει τριβές ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Συμβάλει καταλυτικά στην επισιτιστική κρίση.

Ακόμα, οι ασκούμενες πιέσεις, οι ανοικτοί και κρυφοί εκβιασμοί σε συμμάχους, εταίρους και φίλους του Δυτικού κόσμου, προκειμένου να απεμπολήσουν τα εθνικά τους συμφέροντα στο όνομα της Αμερικανικής νέας τάξης, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για όσα κράτη θέλουν να ασκήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Δικαιώνουν τον Πούτιν: Επιβεβαιώνουν πως η Δύση επιθυμεί την ενίσχυση του πολεμικού κλίματος σε βάρος της διπλωματίας. Ο ηγεμονισμός των ΗΠΑ υποβαθμίζει την ΕΕ, αλλά και γενικότερα στο Δυτικό κόσμο. Ακυρώνει ψυχραιμότερες φωνές συμβιβασμού, ανοίγοντας το δρόμο στον πυρηνικό  όλεθρο… 

Μπροστά στη νέα γεωπολιτική κατάσταση επιβάλλεται η πλέον αυστηρή ουδετερότητα, μια πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία υπεράσπισης της ειρήνης. Αξιοποιώντας το γεγονός ότι Έλληνες, Ρώσοι και Ουκρανοί είμαστε ομόδοξοι λαοί, η θέση μιας κυβέρνησης που -στοιχειωδώς- λογαριάζει το εθνικό συμφέρον, έπρεπε να είναι η διπλωματία και η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου, η διαμεσολάβηση μεταξύ των εμπολέμων κι ο κατευνασμός. Όχι η αποστολή όπλων!

Η κατά το δοκούν ερμηνεία διεθνών συνθηκών και η υποκατάστασή τους με την επιβολή των αυθαίρετων «κανόνων της νέας τάξης» ορίζουν τον αναθεωρητισμό της διεθνούς νομιμότητας σε βάρος των λαών, αλλά και των ασθενέστερων κρατών. 

Παραδείγματα τέτοιας επικίνδυνης εκδήλωσης αναθεωρητισμού έχουμε πολύ κοντινότερα στα σύνορά μας: Όπως είναι η στάση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με την παραβίαση της Συνθήκης του Ντέιτον, ή του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δια των όπλων τα είχαν επιβάλλει στη Σερβία, όταν διέλυσαν τη Γουγκοσλαβία, με την απειλή των όπλων επιδιώκουν τώρα την ανατροπή τους… Όπως η στάση της Τουρκίας απέναντι στην πατρίδα μας, όταν με το «casus belli» και το Τουρκο-Λυβικό Σύμφωνο αγνοεί εθνική επικράτεια και κυριαρχικά δικαιώματα και όταν απροκάλυπτα και …αποκαλυπτικά βαφτίζει το Αιγαίο μας «Γαλάζια Πατρίδα»! Και τι να πούμε για το Κυπριακό…

*Γραμματέας του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού  ΔΕΗ/ΚΗΕ

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών