“Μεθοδευμένη ψευδολογία από κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμους (Θεσσαλίας) για τις ανεμογεννήτριες”

Πέρασε απαρατήρητη η επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Αργιθέα στις 18 Οκτωβρίου, αλλά κυρίως πέρασαν απαρατήρητα αυτά που δήλωσε, (από ανάρτηση Αριστερής Παρέμβασης στο karditsalive.net ) που αξίζει να την διαβάσουμε… σε μία επίσκεψη προεκλογικού χαρακτήρα, … που βρίθει ψεμάτων, χειροκροτούμενος από τους τοπικούς παράγοντες της Θεσσαλίας.


Μια επίσκεψη προεκλογικού χαρακτήρα, που βρίθει ψεμάτων έκανε στην περιοχή της Αργιθέας ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκη στις 18 Οκτώβρη, χειροκροτούμενος από τους τοπικούς παράγοντες της Θεσσαλίας.

Η εν λόγω επίσκεψη όχι μόνο δεν εγγυάται τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους των Αγράφων και σε άλλους μεγάλους ορεινούς όγκους της Θεσσαλίας (Κίσσαβο, Ασπροπόταμο, Πήλιο κτλ), όπως φέρεται να «δεσμεύεται», αλλά ουσιαστικά πίσω από τα μεθοδευμένα ψεύδη επιχειρείται να αναδιαταχτούν και να ενισχυθούν οι καταστροφικές επενδυτικές δραστηριότητες εις βάρος της φυσικής κληρονομίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

ΨΕΜΑ υπ αρ. 1:

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει στην ομιλία του «…η προστασία του περιβάλλοντος,, περνά και από κάποιες άλλες πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε εξαγγείλει, με πιο σημαντική αυτή που αποτελεί το «πνευματικό παιδί» του Γιώργου Αμυρά, και αναφέρομαι στην πρωτοβουλία των «Απάτητων Βουνών». Ένα μεγάλο κομμάτι των Αγράφων έχουν χαρακτηριστεί πια «Απάτητα Βουνά». Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει κανείς καινούριος δρόμος, δεν μπορεί να γίνει -και δεν πρέπει να γίνει- καμία ανεμογεννήτρια. Και δε θα γίνει καμία ανεμογεννήτρια στις περιοχές οι οποίες έχουν αυτόν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα…»

Η συνολική περιοχή των Αγράφων έχει έκταση 2.664 τετ.χιλ. Η περιοχή που «προστατεύει» η υπουργική απόφαση έχει έκταση 94,42 τετρ.χιλ. Η έκταση που υποτίθεται πως «προστατεύει» η κυβέρνηση, είναι μόλις το 3,54% των Αγράφων. Λόγω δε του δυσπρόσιτου της περιοχής αυτής δεν υπάρχει εντός της καμία άδεια αιολικού σε ισχύ για να ακυρωθεί. Η υπουργική απόφαση που ονομάζεται «Απάτη Βουνά» είναι μια ωμή κοροϊδία, την οποία εκτός από κυβερνητικά κέντρα αναπαράγουν και φορείς της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης ως «επιτυχία». Είναι ένας παραπλανητικός εντυπωσιασμός που αποτελεί άλλοθι στην ωμή αντιπεριβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, με μηδαμινό αντίκτυπο.

Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις όμως, νέες μελέτες για αιολικά στην περιοχή των δήμων Πύλης και Αργιθέας βγήκαν σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα σε δημόσια διαβούλευση που λήγει στις 25 Νοεμβρίου βρίσκονται 7 νέα αιολικά πάρκα που απαρτίζονται από 58 ανεμογεννήτριες, 2 εκ των οποίων αφορούν την περιοχή του Ανθηρού που έγινε και η εκδήλωση με τις επίμαχες πρωθυπουργικές «δεσμεύσεις». Σημειώνουμε εξάλλου πως τα ορεινά της Καρδίτσας(και της Θεσσαλίας) είναι χαρακτηρισμένα ως περιοχή Αιολικών Προτεραιοτήτων (ΠΑΠ). Δηλαδή Βιομηχανική Περιοχή Ανεμογεννητριών με προγραμματισμό εκατοντάδων ανεμογεννητριών.

ΨΕΜΑ υπ.αρ. 2:

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει επίσης στην ομιλία του «…Θέλω να σας θυμίσω ότι για κάποιες ώρες, την προηγούμενη Παρασκευή, έγινε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα: όλη η ενέργεια της χώρας, η ηλεκτρική ενέργειά της, παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. υδροηλεκτρικά, ανανεώσιμες και φωτοβολταϊκά…». Το ψέμα το πήγε μάλιστα πολύ παραπέρα αναφέροντας πως όλη την προηγούμενη Παρασκευή είχαμε κάλυψη 100% από ΑΠΕ.

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε σε πολλά ελληνικά και ξένα ΜΜΕ η είδηση ότι την Παρασκευή 07/10 το 100% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η παραπάνω είδηση βασίστηκε σε ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ στις 09/10. Αυτό που αποκρύπτει ο ΑΔΜΗΕ, είναι ότι τις 5 ώρες (από τις 8:00 μέχρι τις 13:00), που υποτίθεται ότι είχαμε 100% ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, λειτουργούσαν και σταθμοί ορυκτών καυσίμων, δηλαδή λιγνίτη και φυσικού αερίου. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία του επίσημου ευρωπαϊκού φορέα Entso-E (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς), στον οποίο είναι υποχρεωμένος ο ΑΔΜΗΕ να κοινοποιεί τα στοιχεία του για τη λειτουργία του δικτύου. Ανατρέχοντας λοιπόν στην ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα για εκείνες τις ώρες, βλέπουμε ότι στις 08:00 στις 07/10 η Ελλάδα λειτουργούσε τις λιγνιτικές της μονάδες (196 MW) και τις μονάδες φυσικού αερίου (511 MW) Το ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε και τις υπόλοιπες 5 ώρες που είχαμε υποτίθεται μόνο «πράσινη» ενέργεια.

Η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, βασίζεται στη σκόπιμη σύγχυση μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει πως, ακόμα και αν σε ένα δίκτυο παράγεται ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, ο διαχειριστής του μπορεί να εμφανίσει ότι προσφέρει στην κατανάλωση μόνο ρεύμα από ΑΠΕ, και να εξάγει σε δίκτυα άλλων χωρών ή απλώς να απορρίψει τεχνηέντως το ρεύμα άλλων μονάδων.

Ο ΑΔΜΗΕ, πολλά ΜΜΕ και στη συνέχεια ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιδόθηκαν σε μια εκστρατεία παραπλάνησης για να προωθήσουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα. Πόσο μάλλον όταν την ημέρα που ο ΑΔΜΗΕ δημοσίευσε την ανακοίνωση αυτή, η ηλεκτροπαραγωγή από τις ΑΠΕ στις 20:00 ώρα Ελλάδος ήταν μόλις 1% σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία. Το σημαντικότερο από όλα είναι πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραπλανά κατάφωρα την κοινωνική πλειοψηφία προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων που προωθούν τις ΑΠΕ, στην ίδια ομιλία που υποτίθεται πως «δεσμεύεται» για τη μη συνέχιση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Άγραφα. Λόγος εγγύησή δηλαδή. Την ίδια ημέρα (18/10) ο κ. Αγοραστός, αναπαράγει τα κυβερνητικά ψέματα, ενημερώνοντας το περιφερειακό συμβούλιο για τις κυβερνητικές «δεσμεύσεις», ανοίγοντας παράλληλα το φάσμα της εταιρικής δράσης σε «μικρότερους ορεινούς όγκους» της περιοχής.

Είναι εμφανές πως τα κυβερνητικά κέντρα με ψέματα μαζικής κατανάλωσης προσπαθούν να ξεφύγουν από τον κλοιό των κοινωνικών αντιδράσεων που αφορούν τις καταστροφικές συνέπειες της εγκατάστασης ΑΠΕ για το περιβάλλον, την ελευθερία των τοπικών κοινωνιών και το δικαίωμα της κοινωνικής πλειοψηφίας στα κοινωνικά αγαθά του ρεύματος, του νερού κτλ. Είναι εξίσου εμφανές πως οι κυβερνητικοί παράγοντες παίζουν ρόλο προσανατολισμού των επενδυτικών σχεδιασμών σε πεδία μειωμένου ρίσκου για τους επιχειρηματικούς τους φίλους, καθώς το σχέδιο μετατροπής των βουνών σε τεράστιες μπαταρίες εκτός από τις κοινωνικές αντιδράσεις βρίσκει μπροστά του και τους νόμους της φύσης ως «αντιαναπτυξιακό» παράγοντα. Πολλά από τα έργα που σχεδίασαν στους χάρτες τους οι εταιρίες καταπατητές «δε βγαίνουν» τεχνικά, ή καλύτερα η τεχνική τους υλοποίηση είναι περισσότερο δαπανηρή από ότι εκτιμιούνταν. Η κυβέρνηση λοιπόν και οι μηχανισμοί της αναλαμβάνουν μια ακόμη φορά να ικανοποιήσουν τις τεχνικές εταιρίες με ανακατευθύνσεις των κερδών τους.

Είναι πρόκληση όλα αυτά τα ψεύδη να εξαγγέλλονται στον Δήμο Αργιθέας, έναν τόπο ρημαγμένο από τις πολιτικές και τις προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων (όπως και όλος ο ορεινός όγκος των Αγράφων ). Έναν τόπο που αποτελείωσε ο «Ιανός», μαζί με τα έργα εγκατάστασης αιολικού εργοταξίου. Έναν τόπο που κάθε χρόνο με τις πρώτες βροχές και τα χιόνια αποκλείονται οι κάτοικοί του. Τα πολυδιαφημιζόμενα έργα της ΤΕΡΝΑ έχουν προχωρήσει μόλις στο 20% με 30%. ¨Έργα κυρίως αποκατάστασης σε μικρό τμήμα του συνολικού ορεινού οδικού δικτύου, μπαλώματα, χωρίς ολοκληρωμένη, σχεδιασμένη αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση. Το Αναπτυξιακό Σχέδιο (πρόγραμμα 90 εκατ. ευρώ για τους τρεις δήμους των Αγράφων) εξάλλου εξυπηρετεί κυρίως τις προτεραιότητες του κεφαλαίου και των εταιρειών και όχι τις ρημαγμένες κοινωνίες.

Μέσα στον κυκεώνα ψεμάτων υπάρχει μια αλήθεια που είναι πολύτιμη. Η αθώωση των 4 αγωνιστών που διώκονταν για τη δράση τους ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα από τα δικαστήρια της Καρδίτσας στις 11 Οκτώβρη, αποτελεί μια κρίσιμη καμπή στον διαρκή αγώνα ενάντια στην καταπατητική δράση των εταιριών που λυμαίνονται την ενέργεια και τον φυσικό πλούτο. Μια απόφαση που επετεύχθη με όρους κινήματος μαζικής δράσης και υπεράσπισης του μαζικού πολιτικού εκβιασμού ως μορφή πάλης της αγωνιζόμενης κοινωνίας. Μια απόφαση που επετεύχθη κόντρα σε όλο το τοπικό κυβερνητικό κατεστημένο.

Σε όλο αυτό τον μεγάλο αγώνα ενάντια στην «πράσινη ανάπτυξη» και την καπιταλιστική επέλαση δε μας χαρίστηκε τίποτε. Όλα, από τη μικρότερη υποχώρηση του κυβερνητικού στρατοπέδου, μέχρι τη μεγαλύτερη ματαίωση σχεδιασμών ήρθαν μέσα από αγώνες και συγκρούσεις που κάθε φορά καλούνταν να αμφισβητήσουν τα όρια της νομιμότητας. Από αυτή την άποψη όχι απλώς δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα μπροστά σε θεσμικές υποσχέσεις και μεθοδευμένες ψευδολογίες, αλλά συνεχίζουμε για την ακύρωση κάθε εταιρικής καταπατητικής δραστηριότητας. Με γνώμονα την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών για φτηνή και επαρκή ενέργεια για όλους, με αλλαγή του καπιταλιστικού υπερκαταναλωτικού μοντέλου και σε αρμονία και βιώσιμη σχέση με το φυσικό περιβάλλον.

Πηγή:  karditsalive.net