ΕΦΣΥΝ: Φθινόπωρο στη λίμνη Λογγά Θοδωρής Αθανασιάδης

Στα Αντιχάσια Ορη ⫸ Το δάσος οξιάς μοιάζει να «φλέγεται» ντυμένο καθώς είναι με τα πιο ζεστά φθινοπωρινά χρώματα. Η επιφάνεια της λίμνης, ατάραχη, αντικατοπτρίζει τις ψηλές σιλουέτες των δέντρων και τα βιαστικά σύννεφα… Η φύση εδώ, στη ράχη των θεσσαλικών βουνών, σιωπηλά προετοιμάζεται για τον επικείμενο χειμώνα. Η περιοχή που σας προτείνουμε έχει εύκολη πρόσβαση και από τις τρεις θεσσαλικές πρωτεύουσες.

Στη μέση του Θεσσαλικού Κάμπου, ξεκομμένα από τη ραχοκοκαλιά της Πίνδου, στρογγυλοκάθονται τα Αντιχάσια Ορη, μια χαμηλού υψομέτρου οροσειρά με ψηλότερη κορφή την Οξιά (1.414 μέτρα υψ.). Το ανάγλυφο του βουνού είναι κατάφυτο από έλατα, δρύες και οξιές. Στις δυτικές υπώρειες και σε ύψος 1.090 μέτρων, συναντάμε τη μικρή τεχνητή λίμνη του Λογγά να απλώνει το γαλάζιο σώμα της διακόπτοντας τη συνοχή του πυκνόφυτου δάσους.

Η λίμνη δημιουργήθηκε το 2002 όταν στη θέση «Σαρακατσαναίικα» υψώθηκε χωμάτινο φράγμα με σκοπό τη δημιουργία ταμιευτήρα με τα νερά του οποίου ποτίζονται τα κτήματα του ανατολικού τμήματος του Θεσσαλικού Κάμπου.

Η επέμβαση στο περιβάλλον είναι ελάχιστη και η ανθρώπινη δραστηριότητα στις παρυφές της λίμνης παραμένει ακόμα ήπια. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που ονειρεύονται «ανάπλαση» και «αξιοποίηση» του τοπίου έχοντας κατά νου τι θα φέρει χρήμα στις τσέπες τους με την κατασκευή καφετεριών, παιδότοπων, εστιατορίων, τσιμεντόδρομων και τουριστικών περιπτέρων… Τελικά είναι θέμα αντίληψης και κουλτούρας το πώς αλληλοεπιδρά ο καθένας με τη φύση!

Πώς θα πάω στη λίμνη Λογγά

Η περιοχή που σας προτείνουμε να επισκεφτείτε σε αυτό το ταξιδιωτικό άρθρο μας έχει εύκολη πρόσβαση και από τις τρεις γειτονικές θεσσαλικές πρωτεύουσες. Ετσι για να προσεγγίσετε τη λίμνη Λογγά από τα Τρίκαλα θα χρειαστεί να καλύψετε μια απόσταση 50 χιλιομέτρων σε λιγότερο από μία ώρα. Από τη Λάρισα, μέσω του νέου δρόμου που συνδέει την Καλαμπάκα με τα Βερδικούσια, η απόσταση που θα πρέπει να διανύσετε είναι 80 χιλιόμετρα (περίπου σε 90 λεπτά).

Από την Καρδίτσα η λίμνη Λογγά απέχει 75 χιλιόμετρα (μέσω Τρικάλων), δηλαδή περίπου μία ώρα και είκοσι λεπτά. Η επίσκεψη στη λίμνη Λογγά μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με μια βόλτα στα δημοφιλή Μετέωρα, από τα οποία τη χωρίζουν μόλις 40 χιλιόμετρα, και στη γειτονική Θεόπετρα όπου στο σπήλαιο της περιοχής έχει ανακαλυφθεί ένας από τους σπουδαιότερους προϊστορικούς οικισμούς στον ελλαδικό χώρο (ενημερωθείτε να είναι ανοιχτά πριν ξεκινήσετε).

Τι θα δείτε γύρω από τη λίμνη

Οπως είπαμε οι παρεμβάσεις γύρω από τις όχθες της λίμνης είναι μικρές. Ετσι, εκτός από τον φαρδύ δρόμο που διατρέχει το χωμάτινο φράγμα, απουσιάζει παντελώς η νεοελληνική αισθητική του τσιμέντου. Ο δρόμος σταματά στη νότια άκρη και από εκεί και πέρα υπάρχουν ήπια μονοπάτια που διατρέχουν το πυκνό δάσος και οδηγούν στα πιο απόμερα και όμορφα σημεία της λίμνης. Μια άλλη, εύκολη πεζοπορική διαδρομή θα σας φέρει στο σημείο όπου τα νερά της λίμνης κυλούν προς τον κάμπο σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες.

Οι περιπατητικές διαδρομές που μπορούν να γίνουν μέσα στο δάσος και στις όχθες τις λίμνης είναι βατές με ελάχιστες κλίσεις και εξαιρετικά ευχάριστες. Δεν χρειάζεται να έχετε κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, ούτε εξειδικευμένες γνώσεις. Το μόνο απαραίτητο είναι ένα ζευγάρι καλά παπούτσια, κατάλληλα για ορεινή πεζοπορία, διαφορετικά με απλά αθλητικά παπούτσια κινδυνεύετε να γλιστρήσετε πατώντας το βρεγμένο και στρωμένο με φύλλα υπόστρωμα του δάσους.

Εξαιρετική είναι η θέα προς τη λίμνη από το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης που δεσπόζει δίπλα σε αιωνόβιες βελανιδιές. Κοντά βρίσκεται το ένα και μοναδικό αναψυκτήριο της περιοχής, που μάλλον υπολειτουργεί.

Πολύ ευχάριστη είναι επίσης η οδική διαδρομή που οδηγεί από τη λίμνη Λογγά προς το χωριό Βερδικούσια του νομού Λάρισας (15 χλμ.) όπου υπάρχουν ξενώνες και εστιατόρια. Ο δρόμος, αν και έχει αρκετές στροφές, έχει ασφαλτοστρωθεί και καθώς διατρέχει το υπέροχο ομοιογενές δάσος οξιάς θα σας ανταμείψει με τις υπέροχες εικόνες που θα απολαύσετε σε όλη την πορεία. Επίσης από κάποια σημεία η θέα στον Ολυμπο, που έχει ήδη δεχτεί το πρώτα χιόνια, είναι πέραν κάθε περιγραφής. Από τα Βερδικούσια, αν θέλετε, συνεχίζετε εύκολα πια για τη Λάρισα.

Το σημαντικό οικοσύστημα των Αντιχασίων – Μετεώρων

Η περιοχή των Μετεώρων μαζί με τα γειτονικά Αντιχάσια είναι μία από τις χαρακτηρισμένες σημαντικές περιοχές για πουλιά της Ελλάδας και υπάγονται στο δίκτυο Natura 2000. Εδώ απαντώνται μερικά πολύ σημαντικά είδη της πτηνοπανίδας όπως είναι ο Φιδαετός, το Χρυσογέρακο, ο Κραυγαετός, ο Αετομάχος και φυσικά ο Ασπροπάρης – το μικρότερο από τα τέσσερα είδη γύπα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Δυστυχώς ο πληθυσμός αυτού του πτηνού έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της παράνομης χρήσης και διασποράς δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση.

Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στην περιοχή έχει καταγραφεί μία από τις τέσσερις τελευταίες αποικίες του τσίφτη (Milvus migrans, είδος πτωματοφάγου γερακιού). Εξαιρετικά σημαντική είναι και η πανίδα των Αντιχασίων. Εδώ ζουν και αναπαράγονται ο λύκος, το ζαρκάδι, το αγριογούρουνο, μάλλον και η αρκούδα η οποία έχει κάνει την επανεμφάνισή της στο οικοσύστημα.

Τα Αντιχάσια είναι πολύ σημαντικά για τα μεγάλα θηλαστικά, καθώς αποτελούν τον φυσικό διάδρομο που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους οι πληθυσμοί των ζώων από τα οικοσυστήματα της Πίνδου προς τα μεγάλα βουνά της ανατολικής Ελλάδας, όπως είναι τα Πιέρια, το Βέρμιο, τα Χάσια, ο Κίσσαβος και φυσικά ο Ολυμπος.

Τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα που θα εγκατασταθούν στα Αντιχάσια, στα Χάσια και στα Καμβούνια όρη, καθώς βρίσκονται πάνω στους αεροδιαδρόμους των πτηνών είναι γεγονός πως θα υποβαθμίσουν αισθητά την υπάρχουσα πτηνοπανίδα και γενικότερα το ορεινό οικοσύστημα.

 www.viewsofgreece.com

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών