Μαθήματα «δημοκρατικής στάσης» και πολιτικής από την αγορά, δεν δεχόμεθα

Από την εταιρεία GREEK WIND POWER ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ λάβαμε νέα επιστολή. Τη διαβάσαμε, την ξαναδιαβάσαμε και ακόμη δεν πιστεύουμε στα μάτια μας. Ιδού η από 22-2-2022 επιστολή/λίβελος, στην οποίαν απαντούμε αμέσως μετά.

…. Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ GWP 22/2/22 ! Πατήστε εδώ

Η απάντησή μας.

1. Από εσάς τους άριστους γνώστες της ελληνικής, ζητούμε να μας συγχωρήσετε το πράγματι ανορθόγραφον της λέξης «συνελλήφθημεν». Αλλά δεν χρειάζονται ειρωνείες, διάλογος επί της ουσίας χρειάζεται και πριν εισέλθουμε στην ουσία σας επισημαίνουμε ότι στην Ανδρο δεν υπάρχει οικισμός ή έστω τοπωνύμιον «Γαύρος», η Κίνηση Πολιτών Save Andros δεν είναι ΜΚΟ ούτε διεκδικεί τέτοιο ρόλο, ο υπογράφωντην παρούσα απάντηση δεν τυγχάνει διαχειριστής της ιστοσελίδας Save Andros και τέλος ο ορθός Τ.Κ. είναι 84501.

2. Η αλαζονεία σας, η οποία προβάλλει έκδηλη από το προκλητικό ύφος και το εξόχως υβριστικό για τα πρόσωπά μας περιεχόμενο των επιστολών σας, σας εμποδίζει να αξιολογήσετε τις εξηγήσεις μας για την από 6-2-2022 ανάρτησή μας.

Δεν πρόκειται όμως να επανέλθουμε στα της «κατασκευής» σας στον αιγιαλό και τον θαλάσσιο χώρο στο Στενό. Οσον αφορά τις δικές σας «εναργείς εξηγήσεις» περί «διαφοροποίησης της προσωρινής χρήσης του αιγιαλού αποκλειστικά για λόγους ασφαλείας» κλπ. απευθύνατέ τις στη Διοίκηση, η οποία σας αφαίρεσε το σχετικό δικαίωμα. Πάντως, με την επιμονή σας στην (αν)αρμοδιότητα της κτηματικής υπηρεσίας Κυκλάδων να σας επιτρέψει τη χρήση της ανωτέρω «κατασκευής», προκειμένου να «απεγκλωβισθεί» ο μηχανολογικός σας εξοπλισμός, δύο τινά συμβαίνουν : είτε πράγματι δεν αντιλαμβάνεσθε το νομικό τοπίο, είτε προσποιείσθε ότι δεν το αντιλαμβάνεσθε. Η ανάκληση από την αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου Οικονομικών, της προηγούμενης απόφασής της, με την οποίαν σας παραχωρήθηκε το επίμαχο δικαίωμα χρήσης, είχε ως έννομες συνέπειες, αφενός την εφεξής αδυναμία της εταιρείας σας να κάνει οποιαδήποτε χρήση του συγκεκριμένου χώρου, αφετέρου την ενεργοποίηση της αυτονόητης υποχρέωσής σας προς αποκατάστασή του. Μετά ταύτα, το δικαίωμα της εκ νέου χρήσης, είτε για την απομάκρυνση των μηχανημάτων σας, είτε για αναψυχή, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, προϋπέθετε νέα σχετική απόφαση από την ίδια Δ/νση. Επομένως πράγματι, η εκ νέου χρήση του συγκεκριμένου χώρου, στην οποίαν προέβητε δεν ήταν αυθαίρετη, αφού εβασίζετο σε διοικητική πράξη, αναρμοδίως όμως εκδοθείσα. Τόσο απλά.

3. Μαθήματα «δημοκρατικής στάσης» και πολιτικής από την αγορά, δεν δεχόμεθα. Αλλά έχουμε μείνει κατάπληκτοι από το γεγονός ότι θεωρείτε ημάς «παρανομούντες», επειδή στην από 14-2-2022 δημοσίευσή μας μεταφέραμε το κεντρικό επιχείρημα κατά του ΕΣΕΚ όλων των αδεσμεύτων περί την ενέργεια ειδημόνων (τα υπόλοιπα περί του ότι «δηλώνουμε ότι θα πολεμήσουμε την εκτέλεση του ΕΣΕΚ» ή ότι «διατάσσουμε και αποφασίζουμε την μη εφαρμογή του» είναι αποκυήματα της φαντασίας σας κι επομένως ανάξια σχολιασμού).

Κύριοι, συνέλθετε! Δεν ευρισκόμεθα ούτε στην Τουρκία, ούτε στην Κίνα, ούτε στη Ρωσία ! Ασφαλώς και δεν θα αποφασίσουμε εμείς ή εσείς για την ενεργειακή πολιτική της χώρας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δικαίωμα κριτικής, με γνώμονα το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον, όπως αυτό προσδιορίζεται από τον καταστατικό χάρτη της ελληνικής πολιτείας. Εκτός από το άρθρο 14 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίο φαίνεται να γνωρίζετε, διαβάστε και τις διατάξεις του άρθρων 5 παρ. 1 και 25 παρ. 1.

Σε ό,τι αφορά το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ό,τι και εάν ισχυριζόμεθα εμείς ή εσείς, η γνώμη των ειδημόνων μετράει και εν πάση περιπτώσει το μέλλον είναι εκείνο που θα (απο)δείξει, εάν αυτό συμφέρει ή όχι τη χώρα. Μέχρι σήμερα πάντως δύο πράγματα είναι βέβαια: η ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική γεμίζει τις δικές σας τσέπες και αδειάζει τις δικές μας, και βιομηχανοποιεί, το ένα μετά το άλλο, τα φυσικά τοπία της Ελλάδας, όπου ευρίσκεται το βιογεννετικό της απόθεμα.

4. Πράγματι, «η προειδοποίηση της ενάσκησης δικαιωμάτων» δεν συνιστά απειλή με την νομική έννοια. Για τον λόγο αυτόν θέσαμε τη λέξη αυτή εντός εισαγωγικών, κάτι που διέφυγε της προσοχής σας. Πάντως, νόμιμα ή παράνομα δικαιώματα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν δικαιώματα σκέτα. Το πρόβλημα έγκειται στο ποιά ακριβώς θεωρείται νόμιμη άσκηση δικαιωμάτων. Αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο ευρείας συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να αντιμετωπισθεί νομοθετικώς το υπερατλαντικής σύλληψης φαινόμενο S.L.A.P.P.

Σημειωτέον, ότι οι διώξεις τύπου S.L.A.P.P. δεν ασκούνται μόνον εναντίον δημοσιογράφων, όπως μας διδάσκετε. Ασκούνται κυρίως εναντίον των μελών της αποκαλούμενης Κοινωνίας των Πολιτών, τα οποία διεκδικούν το δικαίωμα συμμετοχής και εναντίωσης σε δημόσιες αποφάσεις, που επικαθορίζουν το μέλλον αυτών και των απογόνων τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προδήλως αβάσιμη μήνυση, την οποίαν η εταιρεία σας κατέθεσε τον Ιούλιο του 2020 εναντίον ημών και άλλων πολιτών της Άνδρου, επειδή τολμήσαμε να καλέσουμε τις αρμόδιες αρχές να διακριβώσουν, εάν παραβιάζεται συγκεκριμένος όρος, υπό τον οποίον τελεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του αιολικού σας πάρκου.

5. Πράγματι, όπως το λέτε είναι. Το ΣτΕ αποφάνθηκε περί της νομιμότητας της ΑΕΠΟ του αιολικού σας έργου. Και το νυν ισχύον Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, το οποίο απονέμει στην αιολική βιομηχανία το αποκλειστικό προνόμιο της ανάπτυξής της αναλώμασι του εθνικού φυσικού κεφαλαίου, επέρασε το 2013 επιτυχώς τον δικαστικό έλεγχο του ΣτΕ, αλλά αμέσως μετά (2014) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεμήνυσε προς την ελληνική κυβέρνηση με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι αυτό παραβιάζει διττώς το κοινοτικό δίκαιο. Ο νοών νοείτω.

6. Εσείς επιμένετε, σε μία προσπάθεια εξώφθαλμης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, να χαρακτηρίζετε τα γραφόμενά μας ως ισχυρισμούς «αναληθείς», «συκοφαντικούς», «βλάπτοντες το κύρος και την αξιοπιστία της εταιρείας σας» κ.ο.κ.

Εμείς επιμένουμε, ότι σε όλες τις αναφορές μας, σε όλα τα δημοσιεύματά μας δεν υπάρχει τίποτα αναληθές, τίποτα δυσφημηστικό, τίποτα συκοφαντικό, τίποτα βλάπτον το κύρος ή την αξιοπιστία της εταιρείας σας.

Η απλή παραβολή των γραφομένων σας και των γραφομένων μας αρκεί για να καταδείξει ποιος υβρίζει, ποιος συκοφαντεί, ποιος δυσφημεί.

7. Το προσβλητικό ρητορικό σας ερώτημα «μήπως εν τέλει κάποιος να σώσει την Ανδρο από τους σωτήρες της», σας το επιστρέφουμε διασκευασμένο : Μήπως η Ανδρος, οι Κυκλάδες, το Αιγαίο και η χώρα πρέπει επιτέλους να σωθούν από τους αιολικούς «σωτήρες» του πλανήτη ;

Άνδρος 24 Φεβρουαρίου 2022

Νικόλαος Αυγουστής

Ομότ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

6944440206

avgoustisnik@gmail.com