Ο Μπούμιστος θα παραμείνει απάτητος!
Εξαιρετικά νέα για το αγέρωχο βουνό του Μπούμιστου στα Ακρανανικά Όρη –και φυσικά για τους γύπες και τα υπόλοιπα πουλιά για τα οποία αποτελεί κρίσιμο βιότοπο- αποτελεί η απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου του ΑΣΠΗΕ ισχύος 37,8 MW που σχεδιαζόταν να καταλάβει όλη την κορυφογραμμή του. Η απόφαση απόρριψης προέκυψε μετά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ και της Διεύθυνσης Δασών Αιτωλοακαρνανίας, ενώ αρνητική για την εγκατάσταση ήταν και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδας.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που, όπως είχαμε εκτιμήσει πριν μερικές εβδομάδες για την αντίστοιχη περίπτωση του ΑΣΠΗΕ ΚΑΛΟΒΟΥΝΙ, ήταν ουσιαστικά προδιαγεγραμμένη, καθώς η τεκμηρίωση που επικαλέστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα και ιδιαίτερα στο απειλούμενο είδος Όρνιο ίσχυε αυτούσια (και με το παραπάνω) και στην περίπτωση του Μπούμιστου – άλλωστε η ανάλυση των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων κατά την εκπόνηση της χαρτογράφησης ευαισθησίας των ενδιαιτημάτων του Όρνιου τεκμηριώνουν ότι ο Μπούμιστος περιλαμβάνεται στην πλέον κρίσιμη ζώνη (Ζώνη Α) για τη διατήρηση του Όρνιου στην Ελλάδα. Τα παραπάνω είχαν φυσικά παρατεθεί αναλυτικότατα από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ στο υπόμνημα σχολιασμού που υπέβαλε στη δημόσια διαβούλευση του αδειοδοτικού φάκελου του έργου.
Συνολικά, αρχίζει να διαφαίνεται μία αχτίδα φωτός για την προστασία των Ακαρνανικών Ορέων, της περιοχής δηλαδή που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία Όρνιων στην ηπειρωτική χώρα, από την περαιτέρω υποβάθμιση τους από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών (υπενθυμίζεται ότι δυστυχώς ήδη 12 ανεμογεννήτριες βρίσκονται σε λειτουργία στην κορυφή Περγαντή).
Συνολικά, ωστόσο, η υφιστάμενη κατάσταση στο ζήτημα της χωροθέτησης ΑΣΠΗΕ δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία, ακόμη και για τους γύπες: στον ίδιο τον ορεινό όγκο των Ακαρνανικών, για παράδειγμα, σε μία τελείως παράλογη απόφαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Δυτικής Ελλάδας γνωμοδότησε θετικά υπό όρους για τον ΑΣΠΗΕ ΜΕΓΑ ΟΡΟΣ προτού γνωμοδοτήσουν οι πλέον αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή ο ΟΦΥΠΕΚΑ και η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, που και οι δύο γνωμοδότησαν αρνητικά για το έργο (!) – θεωρούμε, φυσικά, αυτονόητο ότι δεν θα αδειοδοτηθεί τελικά το έργο, αλλά η απόφαση του ΠΕΣΠΑ φανερώνει ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι ψηλά στα κριτήρια με τα οποία κρίνεται η αδειοδότηση των αναπτυξιακών έργων.
Παράλληλα σε άλλες περιοχές της χώρας, η αδειοδότηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε κρίσιμους βιότοπους των γυπών συνεχίζεται κανονικότατα: ο ΑΣΠΗΕ στο διάσελο του Τύμπανου στα Άγραφα έχει ήδη εγκατασταθεί και είναι έτοιμος για λειτουργία (αν δεν λειτουργεί ήδη), ενώ πριν λίγες ημέρες αδειοδοτήθηκε ο ΑΣΠΗΕ ΦΡΟΥΡΙΟ εντός της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά (ΣΠΠ) «Κοιλάδα Φιλιούρη», στην ίδια ζώνη όπου πριν λίγες εβδομάδες ακρωτηριάστηκε Μαυρόγυπας από ανεμογεννήτρια. Και οι δύο αυτοί ΑΣΠΗΕ βρίσκονται στη ζώνη Κρίσιμης/Πολύ Υψηλής ευαισθησίας (Ζώνη Α) για τα Όρνια, δηλαδή θέσεις έντονης δραστηριότητας και παρουσίας του είδους.
Σε κάθε περίπτωση, οι μικρές «νίκες» των γυπών, όπως αυτή στον Μπούμιστο, σε αυτή την καταφανώς άνιση μάχη απέναντι στη λογική της χωρίς φραγμούς οικονομικής ανάπτυξης αξίζει να σημειώνονται και να αναδεικνύονται!